Futbalové zväzy hovoria o konci jesennej časti, dohrávať chcú na jar

Ivan Mriška|11. okt 2020 o 19:40

O anulovaní súťaží neuvažujú.

BRATISLAVA. Od štvrtka 15. októbra bude na Slovensku platiť zákaz hromadných podujatí.

Informoval o tom Ústredný krízový štáb SR po vyhodnotení podkladov z rokovania Pandemickej komisie vlády SR.

Reagoval tak na rastúce počty nakazených koronavírusom.

Prijaté opatrenia budú platiť do momentu, kým sa kĺzavý sedemdňový medián nezníži pod 500.

Chcú dohrávať na jar

Pre futbalové súťaže naprieč celým Slovenskom to znamená stopku, výnimku má len Fortuna liga.

Zápasy tej sa môžu hrať za podmienky, že všetci hráči budú mať negatívny test na koronavírus a samozrejme, bez divákov.

Do konca jesennej časti zostávalo v krajských zväzoch odohrať od troch do piatich stretnutí.

„Každému je jasné, že na jeseň už futbal hrať nebudeme. Trúfame si zápasy dohrať na jar, začneme o týždeň skôr a skončíme o týždeň neskôr, možno jedno kolo niekde vložíme. Snáď nám to situácia dovolí. Anulovanie súťaží si nepripúšťame,“ uviedol vedúci sekretár Stredoslovenského futbalového zväzu Ladislav Matejka.

Sviatky neprichádzajú do úvahy

Na strede zostávalo na jeseň dohrať tri kolá.

„Keď sa pred 3 týždňami hovorilo o prestávke, veľmi som si to nevedel predstaviť. Ale teraz si už sezónu trúfame odohrať celú, na jar to dokončíme,“ dodal.

Sviatky 1. a 8. mája vychádzajú na sobotu, preto tieto termíny sú na dohrávanie stretnutí vylúčené.

„Kluby nechcú hrať cez týždeň, pretože hráči sú amatéri a chodia do práce alebo školy. Možno niektorý piatok by to išlo, ale skôr sa súťaž natiahne. My sme v pohode, máme toho menej, ale napríklad na západe majú ešte 5 kôl.

Tam však zas majú neporovnateľne lepšie klimatické podmienky. My ešte na severe odpratávame sneh a tam už môžu hrať,“ prirovnal Matejka s tým, že informáciu o prípadnom konci jesennej časti prinesú na svojej internetovej stránke.

Operatívne budú reagovať

V bratislavských súťažiach zostávalo do konca jesene odohrať štyri kolá.

„Predpokladám, že je koniec a dohrávať budeme na jar. O anulovaní neuvažujeme, operatívne budeme reagovať na vývoj situácie. Čakáme na oficiálne stanovisko a na výkonnom výbore rozhodneme o prípadnom ukončení jesennej časti,“ uviedol vedúci sekretár BFZ Ján Fabula.

To, že sa v tomto roku už hrať nebude predpokladá aj predseda na východe.

„Mali sme pred sebou ešte tri kolá do konca jesene, dve kolá z jarnej časti sme chceli predohrať v prípade priaznivého počasia. Ale teraz budeme musieť dohrať aj tie jesenné kolá na jar,” povedal Richard Havrilla, predseda Východoslovenského futbalového zväzu.

Vyzdvihol, že je skôr zástancom lokálnych a nie celoplošných opatrení.

„Nevidím rozdiel medzi prvou a druhou ligou, ani medzi druhou a šiestou, ak hráme bez divákov a môžu tam byť len organizátori a hráči. Už som dostal niekoľko telefonátov, prečo sa nemôže hrať na dedine za tých istých podmienok, ako v prvej lige,” reagoval na opatrenia.

Situáciu nezľahčujú

Koronavírus však už do istej miery ovplyvnil aj krajské súťaže na východe.

„Nie že by sa vírus šíril priamo v nejakom mužstve, ale niektorí hráči a funkcionári boli dotknutí, lebo boli v kontakte s nakazenými osobami. Situáciu určite nesmieme zľahčovať, teraz sme z ôsmich stretnutí tretej ligy hrali len štyri. Niekoľko stretnutí bolo zrušených aj v nižších i mládežníckych súťažiach,” zdôraznil Havrilla.

Futbalové tímy na západe mali v jesennej časti na programe ešte päť kôl.

„V prípade, že by bol koniec jesene, dohrať na jar by to bolo mimoriadne náročné. Znamenalo by to pre nás problém, pretože všetci hráči sú amatéri. Je to na diskusiu s klubmi, musíme rešpektovať ich názor a či budú mať ochotu. Termínov je málo, sadneme si ku kalendáru a uvidí sa. Budeme robiť všetko preto, aby sa súťaže neanulovali. Sledujeme vývoj nákazy a operatívne reagujeme,“ uviedol hlavný muž futbalu na západe Ladislav Gádoši.

Okrem súťažných zápasov bude mať stopku aj tréningová činnosť v kluboch, nakoľko nie je povolené zhromažďovanie sa ľudí vo vyššom počte ako 5.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Futbalové zväzy hovoria o konci jesennej časti, dohrávať chcú na jar