Futbalová exotika v štvrtej lige. Dedinský tím ťahajú Japonci

Ivan Mriška|6. dec 2020 o 15:00

Strelili zhodne po štyri góly.

Foto: Zľava Hiroyasu Koshi a Takuto Oshima. Autor: facebook

ŽUPČANY. Prekvapení súperi, zvedaví diváci. V štvrtej lige na Slovensku je to rarita. Za malú dedinku pri Prešove hrali na jeseň Japonci Takuto Oshima a Hiroyasu Koshi.

 Do TJ Družstevník Župčany prišli z klubov FC Awajishima, resp. FC Hokuriku.

„V našej lige je to nevídaná vec. Brali to tak aj fanúšikovia, ktorí chodili na zápasy s nadšením,“ prezradil prezident klubu Marek Šalamun.

Výrazný nárast divákov

Presun exotických futbalistov na Slovensko zabezpečil mecenáš klubu a sponzor Vladimír Zusko, ktorý hráčom zabezpečil ubytovanie a stravu.

„Kontaktovali sme agenta, ktorý prakticky za tri dni skompletizoval ich prestup. V obci to malo veľkú odozvu. Začínali sme jeseň so 150 divákmi a na konci ich bolo 500,“ potvrdil Zusko.

Japonci boli v štvrtej slovenskej lige platení ako profesionáli.

„Do kabíny zapadli výborne, no problémom bola rečová bariéra. Nevedia dobre po anglicky a mnohým taktickým veciam nerozumeli. Technicky sú však výborne vybavení, silní na lopte a nebezpeční dopredu,“ povedal Šalamun o slabých a silných stránkach japonských legionárov.

Zhodne po štyri góly

Obaja strelili v jesennej časti zhodne po štyri góly a dopomohli tak svojmu tímu k piatemu miestu v štvrtej lige Sever Východoslovenského futbalového zväzu.

Na lídra z Ľubotíc strácajú Župčany len dva body a to majú zápas k dobru.

„Máme výborný tím. Zapadli do neho aj chalani z Japonska. Najskôr nás sledovali, čo jeme a pijeme. Bolo vidno, že sú z inej kultúry. Rýchlo si však zvykli, nemali problém dať si guláš, klobásu aj pivo,“ pousmial sa.

Vpravo Hiroyasu Koshi.
Vpravo Hiroyasu Koshi. (Autor: facebook - Hiroyasu Koshi )

V oboch prípadoch ide o ofenzívne tipy hráčov subtílnej postavy.

„Do útoku sú silní. Horšie je to však pri bránení. Na tom musia zapracovať, pretože moderný futbal si vyžaduje aj defenzívnu činnosť,“ tvrdí.

Zranenie a Michalovce

Momentálne sú obaja hráči doma v Japonsku. Či ich fanúšikovia na jar uvidia v drese Župčian je zatiaľ otázne.

„Celú situáciu komplikuje koronavírus. Ak sa nebude hrať, nebudeme ich sem ťahať z takej diaľky. Uvidíme na jar,“ prezradil.

Hiroyasu Koshi si tesne pred koncom jesennej časti potrhal väzy v kolene, preto je jeho návrat na Slovensko ešte viac zamotaný.

Takuto Oshima sa v zime ukázal na tréningu fortunaligových Michaloviec. „Koshi by sa mal vrátiť, Oshima pôjde hrať do Michaloviec,“ myslí si Zusko.

Mimoriadna kvalita

„Výborné zrýchlenie, akcelerácia. Obaja chalani majú perspektívu. V prípade Koshiho bude teraz veľa záležať na rehabilitácii.

Oshima je výborný futbalista, ktorému rozhodne treba dať šancu v lige. Doladiť musí len niektoré taktické veci. Chlapec má mimoriadnu kvalitu, pre našu ligu rozhodne je zaujímavý,“ o japonských futbalistoch povedal tréner Jozef Kováč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Futbalová exotika v štvrtej lige. Dedinský tím ťahajú Japonci