Vyrástli tam Haaland a Szoboszlai. Kvalita súpera je obrovská, tvrdí šéf Akadémie MŠK Žilina

Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov v mládežníckej Lige majstrov.
Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov v mládežníckej Lige majstrov. (Autor: Akadémia MŠK Žilina)
Ivan Mriška|14. feb 2022 o 16:10

Žilina vyzve doma FC Red Bull Salzburg.

ŽILINA. Futbalové Slovensko sledovalo s napätím žreb mládežníckej Ligy majstrov.

Po prvýkrát v histórii sa do osemfinále dostal slovenský zástupca MŠK Žilina, postup si vybojoval víťazstvom 3:1 proti Interu Miláno.

Radosť z domáceho prostredia

Žilina vyzve na domácom trávniku FC Red Bull Salzburg. Víťaza zo sezóny 2016/17, ktorý postupne porazili Manchester City, PSG, Atlético Madrid, Barcelonu a vo finále aj Benficu Lisabon.

„Sme radi, že môžeme hrať doma. Kvôli našim skvelým fanúšikom, ktorí nás vo veľkom počte prišli podporiť aj proti Interu,“ pre klubový web uviedol riaditeľ Akadémie MŠK Žilina Jaroslav Bačík.

V poslednom skončenom ročníku pred dvomi rokmi podľahli Rakúšania až v semifinále neskoršiemu víťazovi z Realu Madrid.

„V tejto fáze súťaže si súpera vyberať nemôžeme, všetky tímy sú na najvyššej úrovni. Salzburg je známy svojou výbornou akadémiou, ktorá patrí k najlepším v Európe a na celom svete. Množstvo hráčov z akadémie vychovávajú pre svoj prvý tím, partnerský klub z Lipska či iné európske kluby,“ dodal.

Hrával tam aj Erling Haaland

Akadémiou FC Red Bull Salzburg si prešli hráči ako Erling Haaland či Dominik Szoboszlai. V A tíme rakúskeho klubu si zahrali mená ako Sadio Mané či Naby Keita.

„Všetci možní súperi by pre nás boli veľkou skúškou. Hoci možno Salzburg zatiaľ nemá v Európe také veľké meno, jeho kvalita predovšetkým na úrovni mládežníckych družstiev je obrovská. Už teraz sa tešíme na vzájomnú konfrontáciu pred našimi fanúšikmi,“ povedal Bačík.

Mládežnícka Liga majstrov - žreb osemfinále

/hrá sa na jeden zápas v termíne 1. a 2. marec/

Liverpool FC - KRC Genk

Real Madrid - Atlético Madrid

AZ Alkmaar - Juventus Turín

FC Dynamo Kyjev - Sporting Lisabon

Manchester United - Borussia Dortmund

MŠK Žilina - FC Red Bulld Salzburg

Paríž St. Germain - FC Sevilla

FC Midtjylland - Benfica Lisabon

O kvalite Salzburgu hovoria aj čísla. Podľa špecializovaného nemeckého portálu transfermarket.com dosahuje hodnota tímu U19 trinásť miliónov eur, zatiaľ čo Žilina má len 160 tisíc.

Pre porovnanie, Inter Miláno U19, ktoré Žilina porazila, má 775 tisíc.

„Ich hra sa vyznačuje obrovskou fyzickou náročnosťou a tlačením do pressingu v každej fáze ihriska. Všetci hráči sú poctivo vyberaní na základe rýchlostných parametrov a následne, navyše, trénujú v jednom z najprepracovanejších systémov. Určite budú fyzicky extrémne dobre pripravení, nátlakoví a zároveň aj nebezpeční,“ uviedol na adresu osemfinálového súpera.

Osemfinále sa hrá na jeden víťazný zápas. V prípade postupu medzi osmičku najlepších Žilinčania pocestujú k jednému z dvojice Paris Saint-Germain a FC Sevilla.

Mládežnícka Liga majstrov - formát

V mládežníckej Lige majstrov hrajú tímy do 19 rokov a súťaž pozostáva z dvoch častí. Skupinová fáza má rovnaké zloženie ako v seniorskej Lige majstrov, ale mimo skupín sa hrá aj majstrovská vetva.

Súčasťou majstrovskej vetvy sú šampióni mládežníckych národných líg, ktorí v dvoch kolách bojujú o play off. V ňom sa stretnú už s tímami na druhom mieste skupinovej fázy.

Všetci víťazi skupín majú istotu osemfinále. Tímy na druhých miestach a postupujúci z majstrovskej vetvy oň zabojujú vo vzájomnom dueli.

Play off o osemfinále sa hrá iba na jeden zápas a hostia ho postupujúci z majstrovskej vetvy.

Vo vyraďovacej časti od osemfinále sa hrá iba na jeden víťazný zápas, domáci tím sa žrebuje.

Zápasy osemfinále sú na programe 1. a 2. marca, štvrťfinále sa hrá o dva týždne neskôr. Najlepšia štvorica sa stretne na finálovom turnaji v Nyone, semifinále sa hrá 22. a finále 25. apríla.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyrástli tam Haaland a Szoboszlai. Kvalita súpera je obrovská, tvrdí šéf Akadémie MŠK Žilina