Futbal v regióne a zimný spánok? Ešte nie. Na rade sú ďalšie kolá i dohrávky

ŠTK VsFZ sa zaoberala aj zápasom Dvorníky-Včeláre - Lokomotíva Košice.
ŠTK VsFZ sa zaoberala aj zápasom Dvorníky-Včeláre - Lokomotíva Košice. (Autor: facebook FC Lokomotíva Košice)
Daniel Dedina|4. nov 2022 o 18:00

Na východe riešia aj kontumácie, či neoprávnený štart hráča.

KOŠICE. Uplynulé dva roky to nebolo možné. Program jesennej časti regionálnych futbalových súťaží brzdili obmedzenia týkajúce sa pandémie covid-19.

V roku 2020 a takisto vlani sa do konca kalendárneho roka nestihla odohrať polovica ročníka. Teraz je situácia iná a futbal v regióne nabieha na zaužívaný rytmus.

Na východe republiky zavŕšili kluby polovicu sezóny počas uplynulého víkendu. Na zimnú prestávku sa ešte nepobrali, v najbližšom období ich čakajú predohrávky úvodných kôl odvetnej časti. A niektoré tímy aj dohrávky.

Prioritou je odohrať všetko

V 16-člennej najvyššej regionálnej súťaži, ktorou sú Majstrovstvá regiónu – IV. liga Východ, sú na programe predohrávky 16. a následne aj 17. kola.

Uskutočniť by sa mali aj dve dohrávky, ktoré sa v pôvodnom termíne neuskutočnili. Ide o stretnutia 11. kola Raslavice – Rudňany (streda, 9. november) a Kalša – Stará Ľubovňa (nedeľa, 20. november).

V jednotlivých skupinách piatej a šiestej ligy – tie majú štrnásť, resp. v niektorých prípadoch kvôli odhláseným tímom menej účastníkov – sa počas tohto víkendu uskutoční pre tento rok záverečné 14. kolo. Následne takisto prídu na rad dohrávky.

Predseda športovo-technickej komisie Východoslovenského futbalového zväzu Ján Onofrej zdôraznil, že sa pokúsia skompletizovať celý zápasový harmonogram, naplánovaný pre tento rok.

V prípade nepriaznivého počasia bude možné odohrať stretnutia aj na umelej tráve. „K dispozícii je ešte termín 17. november,“ podotkol Onofrej.

Počas najbližšieho víkendu využije možnosť hrať na umelom trávniku štvrtoligový Kechnec. Na šláger kola proti Spišskému Podhradiu využije ihrisko v športovom areáli Janočko Academy v košickej mestskej časti Barca.

Obávali sa opäť covidu

„Sme veľmi radi, že sa nám jesennú časť podarilo ukončiť v stanovenom termíne. Nepredpokladali sme to, obávali sme sa znova covidu,“ priznal Onofrej pri obhliadnutí sa za prvou polovicou súťažného ročníka 2022/23.

Drobné výpadky kvôli zlému počasiu nastali, ale v prípade odložených zápasov sa podarilo nájsť náhradné termíny.

„Mrzí ma, že niektoré tímy sa zo súťaží odhlásili, a to aj krátko po rozlosovaní sezóny. Riešiť ešte budeme stretnutie dorastencov Sokoľany – Moldava nad Bodvou, ktoré bolo predčasne ukončené kvôli hromadnej bitke horkokrvných hráčov,“ skonštatoval predseda ŠTK VsFZ.

Neoprávnený štart = stop na mesiac

V nedávnom období riešila ŠTK VsFZ aj ďalšie zaujímavé prípady.

Za uhradenie zbernej faktúry po splatnosti pôvodne rozhodla o odpočítaní troch bodov Šarišským Dravciam, momentálne druhému tímu V. ligy Sever. Neskôr bol tento verdikt zrušený.

„Faktúru mali uhradiť do 11. októbra, ale akurát v tom týždni nehrali, mali voľno. Na základe súťažného poriadku a po konzultácii s legislatívno-právnou a etickou komisiou SFZ sme im body neodrátali,“ vysvetlil Onofrej.

Pravidlá boli porušené v zápase V. ligy Juh Dvorníky-Včeláre – Lokomotíva Košice. Hostia, ktorí sú lídrom súťaže, ho vyhrali jasne 8:0.

Za domáci tím v rozpore s pravidlami nastúpil bývalý futbalista TJ Dvorníky-Včeláre Ladislav Kónya, ktorý je v súčasnosti hráčom Turne nad Bodvou.

Za neoprávnený štart dostal mesačný zákaz činnosti a zápas bol skontumovaný v prospech Lokomotívy. S tým, že v platnosti zostal výsledok dosiahnutý na ihrisku.

„Je to neférové konanie. Predstavitelia domáceho klubu sa ku všetkému priznali, čo im slúži ku cti. Ukázalo sa, akou výhodou je mať videozáznam,“ zdôraznil Onofrej.

V tomto týždni riešila ŠTK VsFZ aj neuskutočnené stretnutie V. ligy Sever Kežmarok – Demjata. Dôvodom bol neúčasť hostí. Verdikt je nasledovný: kontumačná výhra Kežmarku 3:0.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Futbal v regióne a zimný spánok? Ešte nie. Na rade sú ďalšie kolá i dohrávky