Domáci museli, obávaný nováčik chcel. Rozhodla najlepšia letná posila

Šurany zdolali po boji Topoľníky (3:1) a pripísali si piate víťazstvo.
Šurany zdolali po boji Topoľníky (3:1) a pripísali si piate víťazstvo. (Autor: Marián Dragúň)
Marián Dragúň|14. okt 2024 o 17:20

Hostí oslabil v 79. minúte striedajúci hráč.

ŠURANY, TOPOĽNÍKY. Po tom, čo sa Šurany toto leto pomerne výrazne posilnili, fanúšik futbalu v tomto bezmála desaťtisícovom mestečku Nitrianskeho kraja netrpezlivo čakal, či bude modro-biely tím hrať v piatoligovej tabuľke konečne o vyššie priečky.  

Lenže početné a aj vážne zranenia či tresty za kontumáciu remízového zápasu prvého kola v Branči (2:2) odklonili Šurancov hneď po štarte na vyslovene strastiplnú cestu, na ktorej nemali súperi zľutovanie a po tri body si bol v Šuranoch vo štvrtom kole exštvrtoligista z Trstíc (0:4) a v druhom dokonca aj nováčik zo Šiah (0:2).  

Majstrovské zápasy nasledovali rýchlo, body však nepribúdali a klub musel čosi robiť. ŠK preto siahol - vôbec premiérovo v dejinách - po vtedy dostupných legionároch spoza veľkej mláky, z Južnej a dokonca aj Severnej Ameriky a ochotne sa nechal nahovoriť tiež odchovanec Michal Gábriš, ktorý už snáď aj zabudol, kde zavesil kopačky po rozlúčkovom hosťovaní v šiestoligovej Lipovej.

„V generálke na piatu ligu v Pezinku sme mali obrovskú smolu, pretože sa nám tam vážne zranil kapitán mužstva Michal Kružlík a aj čerstvá posila do útoku Martin Letko, ktorý je už po plastike krížneho väzu v kolene.  

Rovnaká operácia však čaká teraz ďalšiu letnú posilu Lukáša Turana a niekoľko zápasom nám z rôznych dôvodov chýbali aj ďalší hráči základnej zostavy.  

Preto sme pred posledným možným termínom získali cez agenta obrancu Johana Quajada z Kolumbie a ofenzívneho Rodriga Aguila z amerického Miami, ktorému však už skončili na Slovensku víza a musel odcestovať,“ priblížil pre Sportnet augustový „stav ohrozenia“ tréner ŠK Šurany Miloš Fehervári.

V článku sa dočítate aj toto:

  • Prečo sa Trstice triasli pred Topoľníkmi? 
  • Kto vyhral 5:0 so šťastím? 
  • Prečo je Rencsés ako čarodejník? 
  • Kto oslabil Topoľníky v Šuranoch? 
  • Čo rozhodlo o výhre Šurian? 
  • Kto je v minitrháku piatej ligy? 

Tvrdé slová zabrali

Mužstvo bez jediného bodu dostalo pred piatym kolom piatej ligy Juhovýchod HUMMEL od vedenia „ultimátum“ a - čuduj sa svete - o čosi vystuženejší tím zvíťazil hneď vo Dvoroch nad Žitavou (0:1) a potom aj v nasledujúcich dvoch zlepených domácich stretnutiach, proti Hurbanovu 3:0 a proti Okoličnej na Ostrove 1:0.  

„O klasické ultimátum pred zápasom vo Dvoroch nešlo, s hráčmi sme však mali zopár dôraznejších pohovorov aj s tvrdšími slovami, ktoré padli na úrodnú pôdu. Vo Dvoroch odohralo mužstvo dobrý zápas, chalani sa chytili a odzrkadlilo sa to aj v ďalších kolách.“  

Koučovi nebolo všetko jedno

„Doma s Okoličnou sme hrali poslednú polhodinu bez vylúčeného Rodriga, no vyhrali sme úplne zaslúžene. Hostí sme po prestávke nepustili snáď ani k jedinej priamej strele na bránku a mohli sme zvíťaziť aj viac, ako o gól,“ hovorí mladý kouč, ktorému však asi nebolo všetko jedno v deviatom kole doma proti Kolárovu po rýchlom góle Gabriela Ňunesa, po ktorom šli do vedenia 1:0 v 4. minúte hostia.

„Áno, ale vtedy už bolo mužstvo nastavené tak, že som pevne veril v obrat a už do prestávky sme viedli 4:1.“

Po štvrtom víťazstve sezóny (6:2) išli Šuranci so zdvihnutou hlavou aj do blízkeho Bešeňova, kde prišli síce o vylúčeného brankára Samuela Cvika už v 14. minúte, no o prijateľný bezgólový stav až v 91. minúte po pokutovom kope na 1:0 a domov tak šli naprázdno.

„Červená karta v Bešeňove pre nášho brankára sedela, lenže potom nám nebol pred prestávkou uznaný regulárny gól pre neexistujúci ofsajd, keď hráči v oslabení dreli, hádzali sa do striel a bod by si zaslúžili.  

Nakoniec rozhodol pokutový kop doslova v poslednej minúte, ale poviem i to, že vtedy už boli domáci lepší, tlačili nás a trafili aj dve žrde,“ bol objektívny šuriansky lodivod.  

O jeden gól horšie skóre a trináste miesto po prvej tretine súťaže velilo zbierať body ďalej, lenže v nedeľňajšom jedenástom kole piatej ligy Juhovýchod HUMMEL bol na šuriansky štadión nahlásený úplne neokukaný - zato mimoriadne obávaný - hosť z Topoľník.  

Nováčik je vysoko

Nováčik zo Žitného ostrova figuroval po prvých dvoch tretinách jesene a pred výjazdom do Šurian na parádnom štvrtom mieste s druhým najlepším skóre (23:11) a k dobru má stále ešte aj novembrovú dohrávku nováčikov v Šahách.  

Vyše trojtisícové Topoľníky prehrali - spolu s druhými Tvrdošovcami a prvými Kozárovcami - pred jedenástym kolom iba dva zápasy a oba s exštvrtoligistami.

Vo štvrtom kole zaplatili privysokú nováčikovskú daň doma proti Kozárovciam (0:4), no a v deviatom prehrali najtesnejšie 2:1 v očakávanom derby u suseda v Trsticiach.  

„Nepreženiem, ale domáce Trstice sa museli do posledných minút triasť o tesné víťazstvo. Pred prestávkou po jasnom faule na unikajúceho hráča im vylúčili obrancu, náš Ruslan Nikulin z následného priameho kopu vyrovnal na 1:1, po prestávke sme však nepremenili tri veľké šance Tormom, Nikulinom a Lelkesom.“

Topoľníky (v zelenom) držali v Šuranoch remízový stav 1:1 ešte štyri minút pred koncom.
Topoľníky (v zelenom) držali v Šuranoch remízový stav 1:1 ešte štyri minút pred koncom. (Autor: Marián Dragúň)

No a v 66. minúte rozhodol o tom, že všetky body zostanú v Trsticiach z priameho kopu známy Nikolas Juhos.  

„Oslabení domáci boli za celý druhý polčas v našej šestnástke snáď štyrikrát, ale - musím priznať - mohli dať z toho aj dva góly,“ zachoval nadhľad i férovosť tréner TJ Družstevník Topoľníky Gabriel Renczés, ktorý má síce úzky, zato poriadne silný káder.  

Okrem ukrajinského šesťgólového strelca Ruslana Nikulina, ktorý však v Šuranoch stál pre trest, majú žlto-zelení aj dvoch čiperných zadákov z Gruzínska, trojgólového Berike Dokhnadzeho a Archila Gvadzhaveho a ešte jedného 31-ročného Ukrajinca Vasyla Pitra, ktorý bol pred jedenástimi rokmi pol sezóny dokonca v Spartaku Trnava.

Lídrom i kapitánom mužstva je 37-ročný stredný obranca z domácich zdrojov Adam Lelkes, ktorý si jediný pamätá - ako hráč - aj slávnu - treťoligovú - éru dediny vysokých topoľov.  

Vyhrali 5:0 so šťastím?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Domáci museli, obávaný nováčik chcel. Rozhodla najlepšia letná posila