Hral prvý súťažný zápas medzi mužmi. Zákrokmi zdeptal aj top strelca ligy

Mladý brankár Filip Baláž.
Mladý brankár Filip Baláž. (Autor: Filip Baláž/ archív)
Titanilla Bőd|17. apr 2021 o 14:36

Brankár Banskobystričanov zažil pamätný debut.

BANSKÁ BYSTRICA. Pochádza zo Stropkova, kde aj začínal s futbalom. Cez Prešov a Trenčín ho cesta zaviedla do Banskej Bystrice.

Mladý brankár Dukly Filip Baláž odohral prvý súťažný zápas medzi mužmi iba dva dni po svojich 18. narodeninách a skvelým výkonom prispel k nečakanému víťazstvu nad veľkým favoritom.

Nerátal s tým, že bude chytať

Banská Bystrica vo štvrťfinále Slovnaft Cupu zdolala Dunajskú Stredu 3:2. V bránke domácich dostal príležitosť Filip Baláž. Dozvedel sa to asi štyridsať minút pred úvodným výkopom.

„Matúš Hruška bol trošku chorý, Julo Nôta dostal voľno, takže na stretnutie sme boli nominovaní dvaja brankári, ja a Adam Krejčí. Nerátal som s tým, že budem chytať, ale bol som nachystaný.

Keď idem na zápas, musím byť pripravený, aj keby som nešiel do brány. Keď tréner oznámil moje meno, bol som trošku nervózny, ale to rýchlo opadlo,“ prezradil v rozhovore pre Spornet mladý brankár.

Žiadna špeciálna príprava

Dunajská Streda má v kádri obávaných kanonierov.

Najlepšieho strelca Fortuna ligy Erica Ramíreza, hráča s výbornou kopacou technikou Andriju Baliča, rýchlych krídelníkov Marka Divkoviča a Yhoana Andzouanu či nebezpečných hlavičkárov.

„Pripravovali sme sa na ten zápas ako na každý iný, špeciálne sme tých hráčov nerozoberali. Niekedy je lepšie nesústrediť sa na jednotlivých strelcov a pôjde to. Dokázali sme s nimi držať krok celých 90 minút,“ tvrdí Baláž.

Čakali, že po derby so Slovanom bude v zostave DAC niekoľko zmien, ale veľmi sa tým nezaoberali. „Dunajská Streda má zdvojený každý jeden post. Či nastúpi ten alebo onen, všetci majú obrovskú kvalitu,“ zdôraznil.

Super pocit v bránke

V prvom polčase sa vyznamenal pri šanciach Sidneyho Friedeho, Brahima Moumoua i Andrása Schäfera, v druhom vyrazil strelecké pokusy Erica Ramíreza či Erica Davisa.

Ramírez prišiel na ihrisko pol hodinu pred koncom a po neúspešnom dobýjaní bystrickej brány neskrýval frustráciu. Rozhadzoval rukami a znechutene odvrával spoluhráčom.

„Chytil som prvú loptu. Nebola to až taká prudká strela, ale musel som ju vyraziť a odvtedy už to išlo. Chytil som lauf a užíval som si aj ostatné zákroky. Bol to super pocit,“ uviedol Filip Baláž, ktorý v zápase dvakrát inkasoval. 

„Z ľavej strany ľavák Divkovič nepríjemne zakrútil loptu do brány, aj vietor mu trošku pomohol. Mohol som ísť do súboja, ale Jannik Müller na to dobre nabehol a dobre to umiestnil,“ opísal prvý gól Dunajskej Stredy.

Hostia vďaka nemu v 19. minúte vyrovnali. Dukla totiž viedla od prvej minúty, keď po štandardnej situácii sa dobre zorientoval v šestnástke Ľuboš Kupčík.

„V polčase sme si povedali, že budeme pokračovať v tom, čo sme hrali prvý polčas a pridáme ešte nejaké dva góly,“ priblížil Baláž dianie cez prestávku.

Už sa chystali na penalty

„V druhom polčase sme dostali gól, ale nezamávalo to s nami. Chceli sme rýchlo vyrovnať a to sa nám aj podarilo. Výborne nám vyšlo striedanie, Marek Frimmel bol na ihrisku asi dve minúty a krásnou krížnou strelou vyrovnal,“ vyzdvihol ďalšie kľúčové momenty stretnutia mladý brankár.

Po deväťdesiatich minútach bol stav 2:2 a v duchu sa už mnohí pripravovali na penalty. Tréner Dukly Stanislav Varga dokonca vystriedal brankárov, namiesto Baláža poslal na ihrisko Krejčího.

„Nenaplánovali sme to vopred, ale v duchu som počítal s tým, že by na rozstrel mohol tréner nasadiť do bránky Adama, on nám totiž vychytal postup aj v predchádzajúcom kole proti Komárnu. Som však rád, že sme tie nervy nepripustili a rozhodli tesne pred koncom,“ vyhlásil Baláž.

Filip Baláž na tréningu so spoluhráčmi.
Filip Baláž na tréningu so spoluhráčmi. (Zdroj: Archív F. B.)

Neskutočná eufória

Dukla dala víťazný gól v nadstavenom čase. Frimmel z priameho kopu trafil žrď a loptu dorážal do siete Viktor Tóth. Dunajskostredčania protestovali, že sa lopty dotkol lakťom, ale nebolo im to nič platné.

„Videl som ten záznam, ale ja som tam žiadnu ruku nevidel. Podľa mňa je jasné, že Viktor to trafil špičkou kopačky. Keď skóroval, bola to neskutočná eufória a radosť,“ zdôraznil mladý brankár.

„Našou výhodou bolo, že sme nemali čo stratiť. Išli sme si ten zápas užiť. To bol kľúč k úspechu,“ dodal.

Teší sa na Tehelné pole

V semifinále čaká na Duklu minuloročný víťaz pohára a obhajca titulu Slovan Bratislava. „Proti takému klubu a na takom štadióne nehráme každý víkend, takže sa veľmi tešíme, že budeme hrať na Tehelnom poli,“ okomentoval žreb.

Dukla je jedným z lídrov druhej ligy a jej ambíciou je postup do najvyššej súťaže. Potom by boli podobné konfrontácie s najlepšími tímami Slovenska oveľa častejšie.

„Teraz sa ešte nesústredíme na Slovan, ale na náš ďalší ligový zápas budúcu sobotu proti FC Košice,“ zdôraznil mladý gólman Dukly.

Myslí si, že medzi prvými dvoma najvyššími súťažami nie je až taký veľký výkonnostný rozdiel.

„Kvalita hráčov v hornej šestke je samozrejme niekde úplne inde, ale dolná šestka Fortuna ligy je porovnateľná s najlepšou šesticou tímov v druhej lige,“ tvrdí.

Sníva o Barcelone

V Dukle je trénerom brankárov klubová legenda Norbert Juračka.

Baláž si prácu s ním pochvaľuje. „Je stále dobre naladený, ešte som ho nevidel, že by bol zachmúrený. Má veľa skúseností a je radosť s ním pracovať,“ zdôraznil.

Zo svetových brankárov sa mu najviac páčia Marc-André ter Stegen z FC Barcelona a Keylor Navas z Paríž Saint-Germain.

Jeho vysnívaným klubom je Barcelona.

Momentálne je však jeho cieľom znovu sa dostať do bránky Banskej Bystrice. Inšpiráciou sú mu aj viacerí mladí brankári zo slovenskej ligy.

„Mišo Kukučka, Ľubo Belko a Samo Petráš sú všetci šikovní brankári. Keď mladý brankár má kvalitu, tak sa môže dostať do brány aj na úkor skúsenejšieho. Ja budem na sebe makať, rozhodnutie je však na trénerovi,“ uzavrel Baláž.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hral prvý súťažný zápas medzi mužmi. Zákrokmi zdeptal aj top strelca ligy