Anglicko
Anglicko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
Veltins-Arena Gelsenkirchen
18:00
SR A
SR A

Angličan ukázal na rapotavého Slováka: Dajte si pozor, vábi veľkokluby, srší to z neho

Milan Škriniar povzbudzuje slovenského brankára Martina Dúbravku.
Milan Škriniar povzbudzuje slovenského brankára Martina Dúbravku. (Autor: TASR)
Pavol Spál|30. jún 2024 o 08:00

Môžu Slováci vyradiť Anglicko? Stali sa aj väčšie zázraky.

BRATISLAVA, MAINZ. Island má 332-tisíc obyvateľov, z toho polovicu tvoria ženy. Osemdesiattisíc mužov je už príliš starých, 40-tisíc je mladších ako osemnásť rokov.

Ďalších 20-tisíc má nadváhu. Ostatní pracujú ako lekári, hasiči, policajti, alebo pastieri, takže na turnaj ísť nemohli.

Zvyšných 9-tisíc povzbudzuje na štadióne. Priamo v tíme sú doktori, fyzioterapeuti . Zvyšných 23 Islanďanov hrá vo Francúzsku na EURO 2016.

Pred ôsmimi rokmi bol tento vtip v kurze. 

Angličanom však bolo skôr do plaču. Ich národný tím v osemfinále európskeho šampionátu prehral s maličkým Islandom 1:2. Dodnes je to jedna z najväčších senzácii v dejinách futbalu. 

Podľa prieskumov osemfinále s Anglickom sledovalo až 99,8 percenta obyvateľstva Islandu. 

Väčšina z nich následne verila, že sa ich tím môže stať majstrami Európy. „Keby mi niekto pred pár rokmi povedal, že budeme vo štvrťfinále, neveril by som mu. Teraz už však tento tím nič nezastaví,“ vravel vtedajší tréner Heimir Hallgrímsson, ktorý popri futbale pracoval aj ako zubár.

Všetci dokopy stáli toľko, čo Hamšík

Island na EURO 2016 šokoval už v základnej skupine, keď remizoval s Portugalskom i Maďarskom a zdolal Rakúsko.

Podľa štatistík pritom patril k najpasívnejším tímom. Za štyri zápasy mal najmenej prihrávok (907) zo všetkých 24 účastníkov majstrovstiev a mal tiež najnižšie percentuálne držanie lopty. Severania ju mali pod kontrolou len 35 percent času.

Trhová hodnota celého kádra Islanďanov bola pred ME 2016 okolo štyridsať miliónov eur, čo bola vtedy zhruba cena Mareka Hamšíka. Najlepší hráč Slovenska v dejinách samostatnosti má dnes funkciu tímového manažéra. 

Aj jeho Slovensko sa v nedeľu (o 18.00) pokúsi v osemfinále ME vyradiť Anglicko. Náš tím je síce jasným outsiderom, ale má kvalitnejších hráčov ako Island 2016. 

V športe sa niekedy stáva, že odpisovaný poníži pyšného favorita. Na rovnakom ME 2016 dokráčali futbalisti Walesu až do semifinále.

Krajina, ktorá má tri milióny obyvateľov a je dvojnásobne menšia ako Slovensko, získala historický bronz. V kádri mala jedného výnimočného hráča, Garetha Balea.

Titul im vybavil Anjel

Slovensko - Anglicko: ONLINE prenos zo zápasu na EURO 2024 (ME vo futbale) v Nemecku. online
dnes 15:00
Online prenosSledujte s nami ONLINE prenos z ME vo futbale (EURO 2024): Slovensko - Anglicko.
dnes 15:00
Tréner Anglicka Gareth Southgate sleduje zápas Dánsko - Anglicko.rozhovor
Titanilla Bődso 08:3015
Viem si predstaviť, že anglickí fanúšikovia už majú rezervované hotely na štvrťfinále, vraví novinárPeterjon Cresswell si myslí, že Angličanov čaká ťažký zápas.
Titanilla Bődso 08:3015
Anglickí futbalisti počas tréningu na EURO 2024
so 14:12
Nechýba ani jeden hráč. Angličania sa pripravujú na Slovákov v kompletnom zloženíTréner Southgate má k dispozícii káder v plnom zložení.
so 14:12
Tréning slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2024
so 13:51
Hamšík proti Anglicku počíta aj s penaltami. Čaká nás náročný zápas, hovoríAsistenta Calzonu teší zdravotný stav celého tímu.
so 13:51
Slovenskí futbalisti sa tešia po postupe do osemfinále na EURO 2024.
so 10:50
Ak máme zdolať Anglicko, teraz je najlepšia príležitosť (podcast Spoza piva)Podcast Spoza piva prináša už svoju 81. epizódu, v ktorej sa chalani Timo a Samo obhliadli za skupinovou fázou EURO 2024 v Nemecku a čo to si povedali aj o blížiacom sa osemfinále.
so 10:50
Francesco Calzona.rozhovor
Martin Kozinkaso 08:0017
Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovaťRozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.
Martin Kozinkaso 08:0017
Milan Škriniar mal dobrú náladu.
Titanilla Bődpi 14:006
Anglicko? Káder majú nabitý hviezdami, ale ako tím sme lepší, myslí si kapitán SlovákovV tábore Slovákov nebadať ponorkovú chorobu.
Titanilla Bődpi 14:006
Ondrej Duda sa po zápase s Rumunskom fotil s fanúšikmi.
Titanilla Bődpi 07:304
S Angličanmi je šanca o niečo väčšia. Slováci však musia do zápasu ísť s pokorouKonfrontácia so Španielskom pred tromi rokmi nedopadla dobre.
Titanilla Bődpi 07:304
Gareth Southgate a Jude Bellingham.analýza
Martin Kozinkapi 12:007
Zahádzali ho pivom, kajá sa. Experiment nevyšiel: Slováci čelia ustráchaným AngličanomV čom sa skrývajú problémy anglického tímu pod vedením Garetha Southgatea?
Martin Kozinkapi 12:007
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Pavol Spálpi 10:007
Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili BritiSlovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.
Pavol Spálpi 10:007
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Angličan ukázal na rapotavého Slováka: Dajte si pozor, vábi veľkokluby, srší to z neho