Má rada futbal, knihu jej krstili majstri Európy. Úspechy žne aj v inom športe

Slavka Muzeláková pri krste knihy. Vľavo legendárny Antonín Panenka.
Slavka Muzeláková pri krste knihy. Vľavo legendárny Antonín Panenka. (Autor: Dominik Pračko)
Sportnet|11. sep 2022 o 09:00

Stretnúť Panenku, Dobiaša či Bubenka bol zážitok, hovorí.

BARDEJOV. Zastúpenie žien vo futbale už dnes nie je výnimočný jav. Sú preň prínosom v rôznych pozíciách. Či už ako hráčky, členky realizačných tímov, úspešné rozhodkyne i trénerky.

Žien, ktoré sa zároveň venujú športovej dokumentaristike, však zrejme veľa nie je. Patrí k nim Slavka Muzeláková z Bardejova.

Nad ponukou dlho neváhala

„Na štadión ma priviedol môj syn Šimon. Mal vtedy osem rokov a chcel hrať futbal. Tak sme to vyskúšali v prípravke futbalového klubu Partizán Bardejov,“ začína svoje rozprávanie absolventka Filozofickej fakulty UKF v Nitre s aprobáciou slovenský jazyk a ruský jazyk.

Neskôr si vzdelanie rozšírila o telesnú a športovú výchovu na UMB v Banskej Bystrici.

„Celý môj život tvorí práca s deťmi. Videla som, ako sa mládežnícki tréneri venujú deťom a ako k nim pristupujú. Je to náročná práca, vyžadujúca si veľa pochopenia a obetavosti,“ tvrdí.

Pred rokmi Slavke šéftréneri mládeže v Partizáne Rastislav Kica a Jaroslav Belejčák navrhli, aby sa k trénerom pridala aj ona.

„Dlho som neváhala. Spočiatku som pôsobila ako pohybová trénerka, neskôr aj ako asistentka trénera futbalových prípraviek,“ priblížila svoje futbalové začiatky.

Okrem trénerstva plnila aj úlohu hlásateľky na zápasoch A-mužstva i staršieho dorastu. Isté obdobie bola aj zdravotníčka.

„Veľmi rada spomínam na futbalové kempy. Zakladali sme ich spolu s Dankou Stolárikovou, Petrom Cingelom a Petrom Frickým. V tomto roku sa uskutočnil už ich deviaty ročník,“ poznamenala.

Dušou týchto podujatí bola niekdajšia majsterka Slovenska v modernej gymnastike a pohybová trénerka Partizána Dana Stoláriková. „Všetci sme sa od nej veľa naučili,“ oceňuje.

Prácu futbalovej trénerky si obľúbila.
Prácu futbalovej trénerky si obľúbila. (Autor: Peter Cingel)

Začala knihou o ženskom futbale

Od trénerstva bol len krôčik k publikačnej činnosti. Úvodná kniha, na ktorej sa Slavka Muzeláková podieľala, mapuje históriu a úspechy bardejovského ženského futbalu.

„S nápadom na vydanie prvej knihy prišiel Peťo Cingel. Obrátil sa na mňa so žiadosťou o spoluprácu. Rovnako oslovil aj novinára Jozefa Mačejovského. V knihe sú naše texty, niektoré z nich sú aj z mojej vlastnej dielne. O fotodokumentáciu sa postarali chlapci,“ prezradila.

História ženského futbalu v Bardejove bola krátka, ale veľmi úspešná. Družstvo postúpilo z druhej ligy, trikrát vyhralo Slovenský pohár a získalo titul majsteriek Slovenska. Účinkovalo aj v Lige majstrov.

„V Bardejove sme mali, a našťastie stále máme, skvelú mládež. Takže bolo o čom písať. Dnes je už táto kniha vypredaná, existuje možnosť vypožičať si ju v okresnej knižnici. Aj to svedčí o tom, že o ňu bol veľký záujem,“ skonštatovala sympatická spoluautorka knihy.

Náročné, ale stálo to za to

Aké je to vydať knihu? Nie jednoduché. Dôležitý je obsah. Ide o množstvo hodín výberu vhodného materiálu, faktov a následnej štylizácie.

Potrebné je vybrať si kvalitného grafika, nevyhnutná je jazyková korekcia, a na dokonanie diela treba nájsť niekoho, kto to všetko, vrátane tlače, podporí a zaplatí.

„V autorskom kolektíve som nebola jediná žena. Skvelú prácu odviedla naša grafička Iveta Lenková. Sedeli sme spolu množstvo hodín. Chlapi už na to nemali nervy, a tak obsahová štruktúra a vizuálna stránka publikácie ostala na nás. Bola to drina,“ netají.

Keď konečne držala v rukách prvé výtlačky, náročné chvíle pri tvorbe knihy vystriedali pocity radosti i spokojnosti.

„Vtedy sme si povedali, že sme to zvládli, ale už nikdy viac,“ zasmiala sa. Dlho im však toto presvedčenie nevydržalo.

Počas futbalových zápasov stretla mnoho známych osobností. Na fotografii so Szilárdom Némethom.
Počas futbalových zápasov stretla mnoho známych osobností. Na fotografii so Szilárdom Némethom. (Autor: Peter Cingel)

Ďalšia výzva – storočnica futbalu

„To by nebol Peťo Cingel, ak by neprišiel s ďalším projektom. Tentoraz so značne ambicióznejším. Zamýšľal spracovať publikáciu o sto rokoch futbalu v našom meste. V Bardejove chýba ucelená kronika futbalových dejín,“ konštatuje Slavka.

„Materiály sa nachádzajú na rôznych miestach a u rôznych ľudí. Začali sme ich pomaly oslovovať a žiadať o sprístupnenie materiálov. Pátrali sme, kde nájsť podklady na vyplnenie bielych miest vo futbalovej histórii,“ vysvetľuje.

Pôvodný spoluautor im kvôli pracovnej vyťaženosti vypadol, a tak hľadali ďalej. Na spolupráci sa dohodli s novinárom Danielom Dedinom.

Stretnúť osobnosti bol zážitok

Prezident futbalového klubu Partizán Bardejov Stanislav Soroka autorov prekvapil s požiadavkou o uvedenie publikácie počas osláv futbalovej storočnice. Času na prípravu im tak veľa nezostalo.

Keďže pri príležitosti 90. výročia bardejovského futbalu vznikla kniha z dielne Jozefa Tarcalu, svoju pozornosť sústredili predovšetkým na posledných desať dobre zdokumentovaných rokov.

Okrem futbalu je v knihe charakterizovaná aj história mesta Bardejov, miesto v nej majú samostatné fotografické kapitoly.

Krstnými otcami publikácie sa počas júlových osláv storočnice stali majstri Európy Antonín Panenka a Karol Dobiáš, a takisto jeden z najúspešnejších trénerov v bardejovskej histórii, Jozef Bubenko.

„Stretnúť sa s nimi bol pre nás všetkých obrovský zážitok,“ vraví Slavka.

Osláv storočnice bardejovského futbalu sa v lete zúčastnili aj výrazné osobnosti československého futbalu.
Osláv storočnice bardejovského futbalu sa v lete zúčastnili aj výrazné osobnosti československého futbalu. (Autor: Dominik Pračko)

Očaril ju aqua fitness

V súčasnosti sa futbalu venuje pomenej. Zaujal ju aqua fitness a v roku 2018 sa v Bardejove stala priekopníčkou tejto športovej aktivity.

Na Slovensku patrí k malému počtu kvalifikovaných tréneriek, vlastní aj licenciu lektorky v Českej republike na prípravu adeptiek na inštruktorky. Neskôr založila občianske združenie Aqua Sport Academy.

„Aqua fitness alebo cvičenie vo vode ma zaujalo natoľko, že som sa mu rozhodla venovať odborne. Priniesla som do Bardejova niečo úplne nové a netradičné. Neustále ma prekvapuje veľký záujem medzi ženami rôznych vekových kategórií. Ten stále rastie. Čoskoro bude potrebné navýšiť počet termínov, nakoľko bazény v meste majú svoje limity,“ vraví.

Zatiaľ pod jej vedením cvičia len ženy. Muži vraj ešte nenašli odvahu.

„Som presvedčená, že sa to čoskoro zmení. Je to šport pre každého, aj pre neplavcov. Je vynikajúci pri redukcii hmotnosti, na zvýšenie fyzickej kondície, posilnenie kardiovaskulárneho systému, prispieva k riešeniu problémov pohybového aparátu tela. Najväčšou prednosťou cvičenia je, že nezaťažuje kĺby a pohybový aparát ako klasické cvičenie na suchu,“ vyratúva výhody.

Tieto aktivity sú časovo a prípravou náročné, a tak jej veľa času na futbal neostáva.

„Futbal vždy bude šport, ktorý mám rada. Na štadióne v Bardejove som stretla skvelých ľudí, zažila veľa príjemných futbalových momentov a na to sa nezabúda,“ dodala na záver Slavka Muzeláková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Má rada futbal, knihu jej krstili majstri Európy. Úspechy žne aj v inom športe