Porážajú mestá, budujú akadémiu. Dedina na východe si získava rešpekt

Futbalisti Gerlachova (v zelenom) potvrdili cez víkend post lídra výhrou v Sabinove.
Futbalisti Gerlachova (v zelenom) potvrdili cez víkend post lídra výhrou v Sabinove. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|11. apr 2022 o 16:20

Dočká sa raz súboja Dávida s Goliášom?

GERLACHOV. Nie okresné mestá. To znamená Stará Ľubovňa, Medzilaborce, Sabinov či Kežmarok. Východoslovenskej IV. lige Sever momentálne vládne Gerlachov. Ide o obec v okrese Bardejov, na hranici s Poľskom, v ktorej žije zhruba tisíc obyvateľov.

Futbalisti Gerlachova predviedli cez víkend úspešný výsledkový obrat (2:1) práve v Sabinove, tabuľku vedú s trojbodovým náskokom a majú nakročené k zisku miestenky v najvyššej regionálnej súťaži. Tou bude po reorganizácii IV. liga Východ.

Súperi im kondične nestíhajú

„Dala sa dokopy správna partia ľudí a darí sa nám. Stará Ľubovňa v úvode jari zaváhala, my sme sa dostali na prvé miesto, ale nemáme nosy hore. Hrá sa ešte o tridsať bodov,“ tlmí prehnanú eufóriu prezident FK Gerlachov Miroslav Dorin.

Úvod jarnej časti vyšiel jeho tímu výborne. Aktuálne ťaha štvorzápasovú víťaznú šnúru, ktorú môže v sobotu zveľadiť doma proti predposlednej Spišskej Belej.

„Máme za sebou kvalitnú zimnú prípravu. Dovolím si tvrdiť, že až na zápas v Kežmarku, súperi s nami zhruba od 70. minúty nestíhajú kondične držať krok,“ vraví tréner Peter Frický, ktorý sa v zime posunul z pozície asistenta do role hlavného trénera. Nahradil Vladislava Palšu, ten odišiel do treťoligového Svidníka.

„V šiestich zápasoch po zimnej prestávke sme v prvom polčase skórovali len dvakrát. V druhom máme o poznanie lepšiu bilanciu (desať strelených gólov, pozn. red.),“ upozornil Frický.

Ani v prvej polovici ročníka si Gerlachov nepočínal zle, v tabuľke sa držal v tesnom závese za vtedajším lídrom zo Starej Ľubovne.

„V jesennej časti sme káder budovali nanovo, keďže veľa hráčov poodchádzalo. Napriek tomu sme až na pár výnimiek odohrali veľmi dobré zápasy. Mrzeli nás zbytočné remízy s Marhaňou a Župčanmi,“ priznal Frický.

Zapíšu sa do histórie?

V kádri Gerlachova figurujú mená s pestrou futbalovou minulosťou. Ide o bývalých hráčov Bardejova, ktorí si vyššiu súťaž zahrali aj inde - Kica, Kuhajdík či kanonier Stachura. Klub sa netají vysokými ambíciami.

„Vzhľadom na reorganizáciu je prioritou zotrvanie v prvej päťke. Súťaž by sme radi vyhrali, hoci to bude ťažké. Do siedmeho miesta je všetko otvorené a, navyše, máme ťažký žreb. S mužstvami na druhom až piatom mieste hráme vonku,“ uvedomuje si Dorin.

Gerlachovčania v jarnej časti, až na jednu výnimku, zatiaľ víťazia.
Gerlachovčania v jarnej časti, až na jednu výnimku, zatiaľ víťazia. (Autor: facebook FK Gerlachov)

Berie to však s pokojom: „Nám sa hrá vonku lepšie, nemáme tam čo stratiť. V jarnej časti sme už trikrát otočili zápas vo svoj prospech. To znamená, že toto mužstvo má svoju silu.“

Bardejovu sa aktuálne v druhej lige príliš nedarí, Gerlachovu vo štvrtej áno. Stretnú sa raz v rovnakej súťaži?

„Myslím si, že nie. Bardejov je Bardejov, má svoju históriu, momentálne storočnicu. Je mi ľúto, že mu teraz nejde, ale taký je šport. Nedá sa porovnávať Dávid s Goliášom,“ vyhlásil Dorin.

To, že Gerlachov raz nazrie do vyššej než regionálnej súťaže, úplne nevylučuje.

„Pre dedinu s tisíc obyvateľmi by to už bolo niečo neočakávané, ak by sme šli ešte vyššie. Možno by sme to vyskúšali. Zapísalo by sa to do histórie,“ zamyslela sa ústredná postava gerlachovského futbalu.

„Myslím si, že momentálne by to bol náš strop. V tretej lige budú aj mužstvá zo stredného Slovenska. To by už bolo trochu náročnejšie na cestovanie,“ poznamenal Frický.

Hráčom zabezpečia robotu

Čo futbalistov na pôsobení v Gerlachove láka? Predovšetkým istota. Šéf klubu ich dokáže zamestnať alebo im sprostredkovať prácu.

„Piati sú momentálne zamestnaní u mňa, niektorí ďalší u našich sponzorov. Celkovo ide o deviatich hráčov, ktorí za svoju prácu normálne poberajú plat. Zvýhodnení sú akurát tým, že odchádzajú o hodinu skôr. Kvôli tréningu,“ vysvetľuje Dorin, ktorý vlastní stavebnú firmu.

Z obecných peňazí dostáva klub podľa jeho slov 15-tisíc eur. „To je tak akurát na základné potreby,“ tvrdí.

Miroslav Dorin je dušou gerlachovského futbalu.
Miroslav Dorin je dušou gerlachovského futbalu. (Autor: facebook FK Gerlachov)

Napriek tomu fungujú Gerlachovčania vo veľmi slušných podmienkach. „Hráčov si vyberáme typologicky, aby zapadli do partie. Tí, ktorí sú rebeli, už od nás dávno poodchádzali,“ zdôraznil.

V Gerlachove nemyslia len na A-mužstvo. Aktuálne sú v súťažiach prihlásené tri mládežnícke kategórie - U19, U15 a U13. Od nasledujúcej by mali pribudnúť U11 a U9.

„Máme aj futbalovú akadémiu, ktorá funguje ako nezisková organizácia. Pôsobia v nej piati-šiesti tréneri, vedie ju Ľuboš Trudič (športový riaditeľ klubu, pozn. red.). Bez neho a Petra Frického by som to sám nezvládal. Pomáhajú nám aj rodičia,“ pokračuje Dorin.

V súpravách chodia aj do školy

Celkovo v klube pôsobí zhruba sto mládežníkov, čo predstavuje desať percent tamojšej populácie. 

Finančný príspevok Slovenského futbalového zväzu v rámci projektu Eurá z Eura plánujú Gerlachovčania použiť na nové šatne, v pláne majú aj vybudovanie pomocného ihriska na trénovanie a miniturnaje pre najmladšie kategórie.

„Deti u nás neplatia nič. Financie získavame od sponzorov, prípadne vďaka dvom percentám z dane. Každé dieťa u nás dostane vychádzkovú súpravu, loptu, fľašu na vodu či tašku. Sú to drobnosti, ale pre deti to znamená veľa,“ zdôraznil Frický.

Tie podľa jeho slov chodia v súpravách FK Gerlachov aj do školy.

„Je to pre nás odmena, že sú hrdé na klub, v ktorom hrajú. Majú svoje lokálne vzory. Pred nástupom hráčov áčka na hraciu plochu sa takmer pobijú o to, kto bude koho sprevádzať,“ zasmial sa mladý tréner, ktorý viedol mládežnícke tímy v Bardejove i Gerlachove.

Jeho súčasný klub si osvojil aj zaujímavú myšlienku. Tréner U13 vyberie každý mesiac najlepšieho hráča danej kategórie a ten následne absolvuje tréning s A-mužstvom. „Pre deti je to veľká motivácia,“ prezradil Frický.

Podľa prezidenta klubu je dôležité nielen rozvíjanie futbalových zručností, ale celkové budovanie vzťahu k športu.

„Deti dnes nevedia poriadne urobiť ani kotrmelec. V celej našej doline nie je okrem Partizána Bardejov po korone prakticky nič, mladí športujú len na mobiloch,“ dodal Dorin.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FK GerlachovFK GerlachovFK Gerlachov
20
13
5
2
43:18
44
V
V
V
V
P
2
Stará Ľubovňa Redfox Football ClubStará Ľubovňa Redfox Football ClubStará Ľubovňa Redfox Football Club
20
12
5
3
69:21
41
V
R
V
P
P
3
MŠK SPARTAK MedzilaborceMŠK SPARTAK MedzilaborceMŠK SPARTAK Medzilaborce
20
12
3
5
45:29
39
V
R
R
V
V
4
TJ Sokol ĽuboticeTJ Sokol ĽuboticeTJ Sokol Ľubotice
20
11
5
4
37:23
38
V
V
V
V
P
5
ŠK ZáhradnéŠK ZáhradnéŠK Záhradné
20
12
2
6
38:27
38
P
R
V
V
V
6
FC Pivovar Šariš Veľký ŠarišFC Pivovar Šariš Veľký ŠarišFC Pivovar Šariš Veľký Šariš
20
10
6
4
46:27
36
V
R
R
P
V
7
MFK Slovan SabinovMFK Slovan SabinovMFK Slovan Sabinov
20
10
7
3
32:18
34
P
V
V
V
V
8
1. MFK Kežmarok1. MFK Kežmarok1. MFK Kežmarok
20
8
7
5
40:30
31
V
R
V
P
V
9
ŠK MILENIUM 2000 Bardejovská Nová VesŠK MILENIUM 2000 Bardejovská Nová VesŠK MILENIUM 2000 Bardejovská Nová Ves
20
8
4
8
35:30
28
P
P
V
P
V
10
FK SoľFK SoľFK Soľ
20
6
4
10
18:34
22
R
P
P
P
P
11
Futbalový klub Nižný HrušovFutbalový klub Nižný HrušovFutbalový klub Nižný Hrušov
20
6
2
12
34:37
20
P
V
P
V
P
12
TJ Družstevník ŽupčanyTJ Družstevník ŽupčanyTJ Družstevník Župčany
20
4
4
12
21:45
16
R
V
P
V
V
13
TJ Slovan Belá nad CirochouTJ Slovan Belá nad CirochouTJ Slovan Belá nad Cirochou
20
4
3
13
20:47
15
P
P
P
P
V
14
OcFK MARHAŇOcFK MARHAŇOcFK MARHAŇ
20
4
3
13
21:51
15
V
P
P
P
P
15
MŠK Slavoj Spišská BeláMŠK Slavoj Spišská BeláMŠK Slavoj Spišská Belá
20
4
2
14
16:43
14
P
P
P
V
P
16
FK DemjataFK DemjataFK Demjata
20
3
4
13
20:55
13
P
R
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Porážajú mestá, budujú akadémiu. Dedina na východe si získava rešpekt