Veľa starších hráčov? Mení sa to. Sú o pol roka starší, hovorí Havrilla

Regionálne súťaže majú za sebou úvodný polrok po reorganizácii.
Regionálne súťaže majú za sebou úvodný polrok po reorganizácii. (Autor: kosiceonline.sk)
Daniel Dedina|2. dec 2022 o 12:00

Neprístojností bolo o čosi viac. Pripisuje to situácii v spoločnosti.

V lete nastala dlho očakávaná situácia. Špecifická a kvôli pandémii odsúvaná. V regionálnom futbale došlo k reorganizácii, ktorá zmenila zaužívanú hierarchiu súťaží.

Aktuálny ročník ponúka niečo iné, než bolo v posledných rokoch zvykom. K tomu treba prirátať radosti i mnohé starosti, ktoré amatérsky futbal prináša.

„Napríklad v Rakúsku je to tak, že ak klub vyhrá súťaž a nepodá si prihlášku do vyššej súťaže, platí pokutu,“ poukazuje na jeden z problémov predseda Východoslovenského futbalového zväzu RICHARD HAVRILLA.

Prezradil aj to, čo si myslí o zapletení sa predsedu zväzovej disciplinárky do incidentu priamo na ihrisku.

V článku sa dozviete...

  • Ako hodnotí predseda VsFZ úvodný polrok po reorganizácii v tretej a štvrtej lige?
  • Čo hovorí na to, že niektoré kluby nechcú hrať najvyššiu krajskú súťaž, po novom piatu ligu?
  • Ako vníma vyšší počet starších hráčov v mužstvách a situáciu s nedostatkom rozhodcov?
  • Neprístojnosti bolo o čosi viac. Čomu to pripisuje?
  • Ako hodnotí incident predsedu disciplinárky?
  • Aké je jeho futbalové želanie pod vianočný stromček?

Máme za sebou úvodný polrok po reorganizácii. Ako s odstupom času hodnotíte tento krok? Splnilo to vaše očakávania?

Prvotným cieľom bolo zvýšiť úroveň tretej ligy. Ohlasy z klubov sú dobré, stretnutia majú vyššiu kvalitu. Je to samozrejme logické, ak znížite celkový počet treťoligových mužstiev zo 64 na 32. Ďalším cieľom bolo zvýšiť počet mladých hráčov. Som zvedavý na štatistiky, mali by sme ich dostať v najbližšej dobe.

Najlepšie tímy z minuloročnej III. ligy Východ prešli do spoločnej súťaže s mužstvami zo stredného Slovenska. V súťaži, ktorej riadiacim orgánom je už Slovenský futbalový zväz, tvrdia muziku východniari. Čo na to hovoríte?

Ak sa pozrieme na jednotlivých účastníkov z hľadiska veľkosti miest, futbalového zázemia a histórie, nie je to žiadne prekvapenie. Táto súťaž nie je nová, je staronová a vždy to bolo približne takto.

Z klubov, ktoré v predchádzajúcej sezóne účinkovali v troch rôznych súťažiach, sú zložené Majstrovstvá regiónu – IV. liga Východ. Obávali ste sa zníženia úrovne najvyššej regionálnej súťaže. Potvrdilo sa to?

Pochopiteľne, ak najvyššiu súťaž v regióne opustí desať najlepších tímov, jej úroveň klesne. Predpokladám zvýšenie úrovne v horizonte dvoch–troch rokov, kedy najlepšie tímy z piatej ligy nahradia najslabšie zo štvrtej.

Po predĺženej jesennej časti vedie štvrtoligovú tabuľku Čaňa, pred Kechnecom a Starou Ľubovňou. Koho považujete za najväčšieho favorita?

Vzhľadom na minimálne bodové rozostupy sú favoritmi všetci, každý chce vyhrať súťaž. Tretia liga kladie vyššie nároky nielen z hľadiska športovej úrovne a nákladov na cestovanie, ale aj na splnenie infraštruktúrnych podmienok pre účinkovanie v tejto súťaži.

Každý, kto uvažuje nad postupom by sa mal nad tým zamyslieť. Pre akýkoľvek klub je najhoršou možnosťou hrať stretnutia mimo svojho mesta alebo obce.

Vlani boli v najvyššej regionálnej súťaži veľké rozdiely medzi najlepšími mužstvami a tými zospodu tabuľky. Je to momentálne lepšie?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Veľa starších hráčov? Mení sa to. Sú o pol roka starší, hovorí Havrilla