Po oslave storočnice prišiel ďalší veľký moment. Bardejov má novú pýchu

Slávnostný výkop bardejovských mládežníkov pokrstil nové ihrisko.
Slávnostný výkop bardejovských mládežníkov pokrstil nové ihrisko. (Autor: facebook Partizán Bardejov)
Peter Cingel|10. aug 2022 o 15:00

Otvorili ihrisko s umelou trávou za vyše 230-tisíc eur.

BARDEJOV. Ihrisko s umelou trávou funguje na štadióne v Bardejove od roku 2008. Jeho predchodcom bola tréningová plocha zvaná Sahara.

Toto pomenovanie presne vystihuje, ako to tam vyzeralo. Trénovalo sa v oblakoch prachu, a tak najmä mladí hráči novovybudované ihrisko privítali.

Výstavbu umelej trávy a jej financovanie zabezpečovalo v tých časoch Mesto Bardejov, ktoré je vlastníkom štadióna. Vydržala však len necelé dva roky.

Po veľkej povodni sa tráva strácala pod nánosmi blata. V šatniach na štadióne bolo vyše dvadsať centimetrov vody a pod vodou sa ocitla aj hlavná hracia plocha.

Šatne a hlavné ihrisko sa podarilo vyčistiť a zachrániť, na umelej tráve však bolo potrebné vymeniť koberec.

Prispeli SFZ i Fond na podporu športu

V časoch svojho otvorenia ihrisko spĺňalo všetky podmienky pre udelenie certifikátu UEFA. Postupne sa opotrebovaním zhoršovali a ani rozmery už na platný certifikát nestačili.

Posledné roky sa už hralo len na výnimku, a tak bola rekonštrukcia nutná. Pristúpilo sa k nej v tomto roku.

Náklady na rekonštrukciu ihriska s umelou trávou v Bardejove boli 231 174 eur. Slovenský futbalový zväz poskytol 100-tisíc eur, Fond na podporu športu 127-tisíc a podiel Partizána predstavoval 4 174 eur.

Kvôli meškaniu oslavovali dvakrát 

„Vieme, koľko peňazí nám chýba. Cesta rozvoja je ťažká, ale nie nemožná. Preto som rád, že sa nám podarilo vlastným úsilím, z mimo rozpočtových zdrojov, splniť tento sen a zlepšiť tréningové možnosti bardejovského futbalu na úroveň krajských miest.

Získať dotáciu by nebolo možné, ak by nám poslanci mestského zastupiteľstva nepredĺžili nájom o desať rokov. Za to sa im chcem poďakovať,“ skonštatoval prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka.

Slávnostného prestrihnutia pásky sa v piatok 5. augusta zúčastnilo vyše 150 mladých bardejovských futbalistov a futbalistiek, spolu s rodičmi a priaznivcami futbalu v meste.

Vzácnymi hosťami boli aj predstavitelia rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej cirkvi, ktorí zrekonštruované ihrisko požehnali.

„Pôvodne malo byť ihrisko darčekom k stému výročiu vzniku organizovaného futbalu v Bardejove. Dodávky materiálu sa však mierne omeškali, a tak môžeme oslavovať dvakrát,“ poznamenal Soroka.

Ocenili aj ďalšie osobnosti 

Po prestrihnutí pásky nasledoval slávnostný výkop, pri ktorom nádejní mládežnícki futbalisti vykopli na ihrisko vyše 150 lôpt.

Súčasťou otvorenia bolo ocenenie junioriek Partizána v dievčenskej kategórii U19, ktoré v boji o titul majsteriek Slovenska obsadili tretie miesto.

Na rad prišlo aj poďakovanie tým, ktorí sa výraznou mierou podieľali na rozvoji futbalu v Bardejove, a nemohli si ocenenie prevziať na oslavách stého výročia.

„Ak budeme neustále zlepšovať podmienky na všestranný rozvoj našich detí, tak dokážeme zachytiť a vychovať každý talent,“ dodal Soroka.

Mládež môže hrať aj zápasy

Partizán Bardejov má v súčasnosti päť družstiev prípraviek, štyri žiacke a dva dorastenecké tímy. Úspešné sú žiačky a juniorky U15, resp. U19. Vrcholom pyramídy je A-mužstvo.

Mládežnícke tímy Partizána môžu na novootvorenej ploche nielen trénovať, ale aj hrať majstrovské zápasy. Ihrisko zároveň slúži aj ostatným mestským klubom i klubom z okolia.

Bardejovčania majú v úmysle umožniť vstup na ihrisko aj záujmovým organizáciám, žiakom základných, stredných či materských škôl.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Po oslave storočnice prišiel ďalší veľký moment. Bardejov má novú pýchu