Syn ide na tréning autom, futbalový nezmar behom. Hrajú spolu piatu ligu

Obranca ŠK Šurany Peter Procháczka (prvý zľava) v zápase 17. kola V. ligy JV Branč – Šurany (2:1).
Obranca ŠK Šurany Peter Procháczka (prvý zľava) v zápase 17. kola V. ligy JV Branč – Šurany (2:1). (Autor: Jana Skornsek)
Marián Dragúň|22. jún 2024 o 08:00

Obrancovi ťahá na 50 a behá Od Tatier k Dunaju.

ŠURANY. Pred zápasom v kabíne pri oznamovaní základnej zostavy vysloví jeho meno o trinásť rokov mladší tréner.

Pri nástupe na trávnik ho diváci súpera odhadujú z tribúny na dobre trénovaného 35-ročného hráča, keď sa dostane do ostrejšieho súboja so „svojím“ o 30 rokov mladším útočníkom, neraz sa zaiskrí, no a napríklad po poslednom majstráku sezóny doma proti Štúrovu sa lúčil o desať rokov mladší spoluhráč, ktorý zavesil kopačky na klinec.

49-ročný nezmar a pevný pilier obrany piatoligových Šurian Peter Procháczka je stále platný v druhej najvyššej krajskej súťaži na západnom Slovensku a končiť sa stále nechystá.

O rok v máji oslávi päťdesiatku, hre hier a predtým atletike venoval od žiackych liet štyri desaťročia a napríklad túto jar držal aj ďaleko mladšie krídla v piatoligových stretnutiach.

Stred poľa diriguje jeho syn

Hru v strede poľa rodných Šurian režíruje jeho 26-ročný syn Adrián, ktorý to skúšal aj v treťoligových Nových Zámkoch či piatoligovom Branči, krajný bek či stopér Peter Procháczka však plní úlohy od mladého kouča Miloša Feherváriho vrátane útočných výpadov po pravej čiare, a ak treba, podporí napríklad 19-ročného Samuela Pinteša.

„Peter Procháczka patrí určite medzi našich najplatnejších hráčov a v mnohom je vzorom pre ostatných.

Keďže sa venuje dlhým behom a absolvoval aj známy štafetový 345-km dlhý beh Od Tatier k Dunaju, na tréningy chodí behom, kým napríklad jeho syn Adrián autom,“ usmieva sa prezident ŠK Šurany Boris Janák.

„Stále má vzornú životosprávu, nefajčí a nevypije si ani po víťaznom zápase. Keď sa na tréningu robia kľuky, on má hotovo medzi prvými a Adrián sa spýta, či by tato neurobil aj za neho,“ pridáva perly zo šurianskeho tábora iba 33-ročný šéf klubu, ktorý zbystril pri obhliadnutí sa za sezónou.

„Súhlasím, čakali sme o čosi lepšie konečné umiestnenie, ako desiatu priečku. Naše výkony boli dosť nevyrovnané, mrzí ma tiež, že vonku sme boli takmer jaloví.“

Zostáva v kádri - o rok - päťdesiatročný zadák Procháczka, zaujímalo nás. „Zatiaľ prestup nehlásil, pevne verím, že nejakú sezónu v domácom prostredí ešte potiahne.“

Futbalový nezmar začínal s atletikou

Defenzívny hráč piatoligových Šurian sa venoval v úplných začiatkoch najskôr atletike, ktorá mala v meste silné korene.

„Robil som beh na osemsto metrov a neskôr aj hod oštepom. O čosi neskôr ma ktosi zavolal aj na futbal do mestskej časti Nitriansky Hrádok a odtiaľ sme niektorí potom prešli do vtedajšej Lokomotívy Šurany,“ spomenul „Procho“ predchodkyňu ŠK Šurany.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Syn ide na tréning autom, futbalový nezmar behom. Hrajú spolu piatu ligu