Zdolali Real a zarobili milióny. Klub z neuznanej republiky ohrozuje vojna

Futbalisti Šeriffu Tiraspoľu po zisku majstrovského titulu.
Futbalisti Šeriffu Tiraspoľu po zisku majstrovského titulu. (Autor: FB FC Sheriff)
Jakub Bobovič|10. máj 2022 o 10:20

Šerif Tiraspoľ je absolútny kráľ moldavskej ligy.

TIRASPOĽ. Na uliciach vejú na stožiaroch ruské vlajky, pred miestnym parlamentom stojí socha Lenina v nadživotnej veľkosti a v obchode zaplatíte podnesterským rubľom. 

Vitajte v Tiraspole, hlavnom meste neuznanej Podnesterskej moldavskej republiky, známom najmä vďaka futbalovému klubu Šerif Tiraspoľ.

Pre klub z krajiny, ktorá je pod veľkým vplyvom Ruska, bola táto sezóna najúspešnejšia v histórii.

Mužstvo si vybojovalo postup do skupinovej fázy Ligy majstrov, neskôr účinkovalo v Európskej lige a na konci apríla získalo svoj jubilejný dvadsiaty majstrovský titul v Divizii Nationala - najvyššej moldavskej futbalovej súťaži.

K tomu mu písomne zablahoželal aj prezident FIFA Gianni Infantino.

Na Šerif ešte pritom čaká finále Moldavského pohára. To je na programe 21. mája na štadióne Zimbru v Kišiňove, jeho súperom bude Sfintul Gheorghe Suruceni, priebežne štvrté mužstvo najvyššej súťaže.

Prezidentom je bývalý príslušník KGB

V prípade Šerifu Tiraspoľ ide o pomerne mladý klub, ktorý bol založený len v roku 1997.

Jeho bilancia je však úchvatná - pri 24 účastiach v najvyššej súťaži si až v 20 prípadoch dokázal vybojovať majstrovský titul. Ten premiérový v sezóne 2000/2001.

Klub navyše so železnou pravidelnosťou účinkuje v európskych futbalových pohárových súťažiach. Šerif pritom nie je len názov futbalového klubu.

Je to holding viacerých súkromných spoločností, na ktorého čele stojí muž s menom Vyktor Hušan, zároveň aj prezident futbalového klubu.

Hušan má za sebou zaujímavú minulosť. Predtým, ako sa z neho stal oligarcha a vlastník futbalového klubu, bol policajtom a príslušníkom KGB.

Zatiaľ čo dejiny samozvanej Podnesterskej moldavskej republiky siahajú do roku 1990, spoločnosť Šerif založil so spoločníkom v roku 1993, tesne po krátkej moldavsko - podnesterskej vojne.

V rámci tejto vojny Podnestersko svojou vojenskou prítomnosťou podporila Sovietska armáda, ktorá zanikla o niečo neskôr ako samotný Sovietsky zväz.

Vojenskú prítomnosť si však Rusko v regióne drží dodnes.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Zdolali Real a zarobili milióny. Klub z neuznanej republiky ohrozuje vojna