Klub z neuznanej republiky porazil aj Real. V zime ho posilnil hráč z Fortuna ligy

Cedric Badolo (vľavo) ešte v drese Pohronia.
Cedric Badolo (vľavo) ešte v drese Pohronia. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|17. feb 2022 o 10:30

Tiraspolský Šerif opäť siahol po hráčovi zo slovenskej ligy.

BRATISLAVA. Na jeseň uplynulého roku to bola senzácia. Šerif Tiraspol, klub z neuznanej Podnesterskej moldavskej republiky, nachádzajúcej sa medzi Moldavskom a Ukrajinou, zvíťazil na Santiago Bernabéu.

Pripísal si výhru v skupinovej fáze Ligy majstrov, kde sa prebojoval vôbec po prvýkrát v histórii.

Ancelotti zúril, fanúšikovia bieleho baletu neveriacky krútili hlavami.

"Namiesto chystanej párty sa konal pohreb," komentoval vtedy výsledok španielsky denník El Mundo Deportivo.

Priviedli posilu z Fortuna ligy

Futbalisti Šerifu v rámci play-off Európskej ligy napíšu ďalšiu kapitolu svojho účinkovania v európskych pohárových súťažiach.

Klub z mesta, kde na stožiaroch vejú ruské vlajky a kde sa platí podnesterským rubľom, privíta na svojom štadióne portugalskú Bragu. Zápas je na programe vo štvrtok 17. februára so začiatkom o 18:45 hod.

V kádri Šerifu, ktorý je 19-násobným moldavským majstrom, nastali počas zimnej prestávky viaceré zmeny. Klub, podobne ako aj počas predošlých prestupových období, stavil na zahraničných hráčov, ktorí nie sú až takí známi.

Svoju filozofiu a prestupovú politiku nezmenil ani po úspešnom účinkovaní v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Podobne ako v minulosti, aj tentokrát si Šerif vyhliadol aj hráča zo slovenskej najvyššej súťaže. Je ním stredopoliar Cedric Badolo, rodák z Burkiny Faso, ktorý v rámci Fortuna ligy pôsobil v Pohroní. V drese aktuálne posledného mužstva súťaže počas troch sezón nastúpil na 58 stretnutí.

Na svojom profile na Instagrame zanechal po odchode z klubu pre fanúšikov dojímavý odkaz, kde sa všetkým poďakoval:

"Počas dvoch sezón, ktoré som v klube, ktorý milujem, strávil, ste mi prejavili nekonečnú náklonnosť a podporu. Je pre mňa veľkou cťou, že som mohol nosiť dres FK Pohronie. Ak nastane v budúcnosti príležitosť obliecť si ho, urobím to znova," povedal.

V rozhovore pre klubový web Šerifu prezradil aj svoje dojmy z dva a polročného pôsobenia v našej najvyššej súťaži:

"Keď som prišiel do Pohronia, klub iba postupoval do Fortuna ligy, najvyššej súťaže. Je to malý klub, no cítil som sa tam veľmi komfortne, je tam úžasná mikroklíma. Snažil som sa, aby boli na mňa a moju hru hrdí. Myslím, že sa mi to podarilo," prezradil Badolo, ktorý ako jeden zo svojich hlavných cieľov označil reprezentáciu svojej rodnej krajiny, s ktorou by rád vyhral Africký pohár národov a kvalifikoval sa na majstrovstvá sveta.

Bol kapitán, zamieril do Thajska

V tiraspolskom mužstve nastali okrem príchodu Badola aj ďalšie zmeny. Veľkou stratou bude bezpochyby odchod Franka Castanedu, bývalého hráča Senice, ktorý patril medzi opory Šerifu, nielen v domácej súťaži, ale aj v Lige majstrov. Na jeseň navyše zastával pozíciu kapitána.

Za všetko hovorí jeho štatistika, v lige zaznamenal v 17 stretnutiach 7 gólov a 6 asistencií a v Lige majstrov, berúc do úvahu kvalifikáciu aj skupinovú fázu, zaznamenal v 12 stretnutiach 2 góly a 3 asistencie.

Po konci v Šerife si to namieril do Thajska, kde sa upísal klubu Buriram United, avšak kontrakt nadobudne platnosť až od júla. V rámci jarnej časti súťaže bude hosťovať v poľskej Warte Poznaň.

Brazílskej opore bolo chladno

Výraznou stratou bude aj odchod obrancu Cristiana da Silvu. Ten sa po pôsobení v Šerife vrátil nazad do Brazílie.

"Strávil som v Moldavsku štyri roky, je to veľmi studená krajina. Ja sám pochádzam z Rio de Janeira. Keď mi môj agent predostrel ponuku z Fluminense, dvakrát som nepremýšľal a súhlasil som.

Agentovi som povedal: Kamarát, vyrieš túto otázku čo možno najskôr, pretože sa chcem vrátiť do Brazílie," povedal da Silva o svojom prestupe pre portál Moldfootball.com.

Na post ľavého obrancu, ktorý Cristiano zastával, Šerif získal Patricka Kpoza, ghanského rodáka, ktorý do klubu prichádza zo švédskej najvyššej súťaže.

Addo s prvými štartmi za Ghanu

Okrem Badola si na seba dres Šerifu obliekajú aj ďalší hráči s minulosťou vo Fortuna lige. Sú nimi obrancovia Edmund Addo a Keston Julien. Prvý menovaný v minulosti pôsobil v Senici, druhý v Trenčíne.

Addo si to do moldavského klubu namieril v prvej polovici júla minulého roku. Odvtedy sa v mužstve naplno etabloval a pravidelne nastupoval nielen v domácej súťaži, ale aj v Európskej lige.

„Addo má predpoklady stať sa dobrým hráčom, ale nepovedal by som, že je to už hotový hráč. Mal by sa zlepšiť hlavne v hre s loptou, počas pôsobenia v Senici mal veľa zlých prihrávok.

Každopádne, talent na to má, inak by nehral skupinovú fázu Ligy majstrov,” povedal v minulosti na margo reprezentanta Ghany, jeho bývalý tréner Anton Šoltis.

Bývalý Seničan štartoval v drese Ghany aj na januárovom Africkom pohári. Nastúpil na stretnutia proti Gabonu a Komorom.

K dispozícii majú obrovský komplex

Moldavský účastník play-off o osemfinále Európskej ligy má k dispozícii obrovský športový komplex pod pracovným názvom Šerif.

Ako sa píše na webovej stránke tohto komplexu, výstavba arény, kde klub hráva domáce zápasy, sa začala v priebehu roka 2000 a daná do užívania bola v júli 2002. V roku 2011 prešla čiastočnou rekonštrukciou. Má kapacitu takmer 13-tisíc divákov.

Okrem hlavného štadióna je k dispozícii v rámci areálu aj vedľajší, ktorý má kapacitu 9,300 divákov. V rámci tohto štadióna sa okolo ihriska nachádza aj atletická dráha, ktorá podľa informácii na webe komplexu spĺňa požiadavky Medzinárodnej asociácie atletických federácií.

V športovom komplexe Šerif sa okrem toho nachádza aj osem ihrísk s predpísanou dĺžkou a šírkou 105 na 68 metrov. K dispozícii sú ihriská s prírodným, umelým i kombinovaným povrchom.

Komplex má ďalej k dispozícii veľkú krytú arénu, kde sa nachádza ihrisko s umelým povrchom a telocvičňa s palubovkou. Popri ihrisku i palubovke sa nachádzajú tribúny. Kapacita tribún v rámci krytého ihriska s umelým povrchom je 3,570 divákov.

Okrem hracích a tréningových plôch pre futbal sú v rámci areálu k dispozícii aj veľký krytý plavecký bazén, tenisové kurty, fanshop a futbalová akadémia s ubytovacími jednotkami.

Program play-off o osemfinále Európskej ligy:

Štvrtok, 17. februára 2022

18:45 h:

FC Barcelona - SSC Neapol

Borussia Dortmund - Glasgow Rangers

Šeriff Tiraspoľ - Sporting Braga

Zenit Petrohrad - Betis Sevilla

21:00 h:

Atalanta Bergamo - Olympiakos Pireus

FC Porto - Lazio Rím

RB Lipsko - Real Sociedad San Sebastian

FC Sevilla - Dinamo Záhreb

Odvety sú na programe o týždeň 24. februára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Klub z neuznanej republiky porazil aj Real. V zime ho posilnil hráč z Fortuna ligy