Slovenský vegán vyrastal vo Švajčiarsku. Má za sebou debut v poľskej lige

Marcel Vasiľ v drese poľskej Termalici Nieciecza.
Marcel Vasiľ v drese poľskej Termalici Nieciecza. (Autor: archív M.V.)
Jakub Bobovič|20. nov 2021 o 08:00

Skúsenosti naberá pri Lewandowskom. Najlepšie sa cíti na pozícii desiatky.

Má 20 rokov, pred necelým rokom podpísal dlhodobý kontrakt s účastníkom poľskej Ekstraklasy a za hranicami Slovenska pôsobí už deviaty rok. 

Prešovský rodák MARCEL VASIĽ si približne pred mesiacom odkrútil debut v poľskej najvyššej súťaži. 

Stalo sa tak v stretnutí Nieciecza - Gdaňsk. Ako striedajúci hráč naskočil na posledných deväť minút stretnutia. 

Vasiľ vyrastal v akadémiách Tatrana Prešov, YBB Bern, FC Thun, FC Lerchenfeld, Karvinej či Rybniku.

Pri vašom mene svieti ako miesto narodenia Prešov, no už v 11 rokoch ste odišli žiť a hrať futbal do Švajčiarska. Súviselo to viac s prácou rodičov alebo vašou futbalovou kariérou?

Áno, narodil som sa v Prešove. Do Švajčiarska sme chodievali na dovolenky, mal som tam v tom čase tetu. Počas prázdnin som absolvoval trojtýždňové testy v klube Young Boys Bern. Po nich sa v klube rozhodli, že by si ma chceli nechať. Odchod do Švajčiarska bol v pláne už dlhšie, a to, že klub prejavil o mňa záujem, bol dôvod naviac odísť a ostať tam žiť.

Pochádzate priamo z Prešova alebo z okolia?

Ja sám, rovnako ako aj moji rodičia, sme rodení Prešovčania. Otec je zo Sídliska III, mama zo Švábov. Obaja však už dlhšie žijú vo Švajčiarsku.

Považujete sa za odchovanca prešovského Tatrana, kde ste pôsobili v útlom veku alebo Young Boys Bern, kde ste strávili takmer štyri roky po príchode z Prešova?

Prvé veci z futbalovej abecedy som sa naučil na Slovensku. Trénoval ma môj otec a tiež Daniel Štuller. Obaja mi dali veľmi veľa. V najdôležitejšom futbalovom veku, čo sa mládeže týka, som už bol hráčom Young Boys. Aj preto sa viac cítim ako odchovanec tohto klubu.

Takmer osem rokov ste pôsobili vo Švajčiarsku. Aká je tamojšia futbalová škola? Na čo sa v nej kladie najväčší dôraz?

Švajčiarska futbalová škola je na vysokej úrovni. Hráčov hodnotia podľa štyroch základných vecí. Ide o rýchlosť, techniku, inteligenciu a mentalitu. V mladom veku sa najväčší dôraz kladie na techniku a profesionálny prístup - na to, ako sa má hráč správne stravovať, pripravovať na stretnutia a podobne.

Počas pôsobenia v Thune sa o vás zaujímali viaceré kluby zo zahraničia. Odkiaľ ste evidovali záujem?

Písali a volali mi skauti z viacerých klubov. Bol som na skúškach vo Freiburgu, Bologni a Sampdorii.

Dlhé roky žijete v zahraničí. Akými jazykmi hovoríte?

Aktívne hovorím nemecky, švajčiarskou nemčinou, anglicky, slovensky, poľsky a česky. Nejaké frázy viem aj po francúzsky.

Marcel Vasiľ (vpravo) pri podpise zmluvy s Niecieczou.
Marcel Vasiľ (vpravo) pri podpise zmluvy s Niecieczou. (Autor: archív M.V.)

Stihli ste popri futbale aj štúdium?

Vo Švajčiarsku som ukončil len základnú školu. Po nej máte na výber, buď pôjdete študovať na gymnázium, na čo sú potrebné, tak ako všade, dobré známky alebo pôjdete pracovať.

Ja som si zvolil kombináciu práce a štúdia - štyri dni v týždni som pracoval, v piatok som chodil do školy, kde som však mal iba tri predmety - matematiku, chémiu a fyziku. Takto som to zvládal sedem mesiacov, následne som v práci dal výpoveď a všetko vsadil na futbal.

Na akom poste sa cítite najlepšie?

Na pozícii desiatky. Tu sa cítim voľnejší, som viac pri lopte. V tejto pozícii môžem hrať aj na kraji alebo si chodiť po loptu. Využiteľný som aj na krídle, kde sa cítim silný v súbojoch jeden na jedného. Radšej hrám na ľavom ako na pravom krídle.

Aké sú vaše silné stránky a naopak, kde by ste mali pridať?

Verím si v súbojoch jeden na jedného a taktiež v rýchlosti. Myslím si, že som dobrý aj v driblingu, dobre kontrolujem loptu v plnej rýchlosti. Mojou výhodou je aj to, že hrám oboma nohami. Pridať by som mal v defenzíve.

Na čo kladiete dôraz v príprave na stretnutia?

Pred tréningmi či stretnutiami si pridávam, na ihrisku som medzi prvými a rozcvičujem sa skôr. Dôležitým faktorom je pre mňa hudba. Nesmiem zabudnúť ani na stravu, tá je pre mňa tiež veľmi dôležitá. Stravujem sa ako vegán.

V januári tohto roku ste podpísali svoj druhý profesionálny kontrakt s mužstvom poľskej Ekstraklasy. Ako sa zrodil váš prestup?

S klubom som sa dohodol do konca sezóny 2022/2023. S tým, že si na mňa po skončení tohto obdobia budú môcť uplatniť dvojročnú opciu. Po polroku v Rybniku sa o mňa zaujímalo viacero poľských klubov, avšak Termalica prišla s najlepšou ponukou. Spoločnú reč našla aj s Rybnikom, a tak som prestúpil.

Mali vás v Termalice odsledovaného?

Všimli si ma už počas môjho pôsobenia v Karvinej. Následne ma pozorovali aj počas pôsobenia v Rybniku, takže áno.

Ponuky zo Slovenska ste nemali?

Priznám sa, že na Slovensko ma to veľmi neťahalo. Chcel som ostať v Poľsku, a tak som sa týmito ponukami nezaoberal.

V Termalice vás vedie tréner Mariusz Lewandovski, bývalý poľský reprezentant, ktorý prakticky celú kariéru strávil na Ukrajine. Aký je ako tréner?

Má veľké hráčske skúsenosti, ktoré sa snaží pretaviť do trénerskej práce. Dá sa od neho mnohému naučiť. Bol kvalitným defenzívnym futbalistom, takže najmä čo sa týka obrannej činnosti.

V polovici októbra ste absolvovali debut v Ekstraklase. Ako ste prežívali tento moment?

Veľmi som sa na debut tešil a som rád, že prišiel. Na tréningoch som tvrdo pracoval a som rád, že som dostal svoju šancu. Hrali sme proti kvalitnému mužstvu (Lechia Gdaňsk, aktuálne druhé mužstvo Ekstraklasy, pozn. red.), pred dobrou kulisou. Ten pocit, hrať v najvyššej súťaži pred divákmi sa nedá opísať. Bol to krásny moment a dúfam, že ich bude čo najviac.

Vo vašom mužstve hrá viacero ďalších hráčov zo Slovenska či Česka. Ako spolu vychádzate?

Veľmi dobre. So Samom Štefánikom a Romanom Gergelom trávime spolu aj voľný čas. Na tréningu sme potom taká malá minipartia, Slováci a Česi.

Jedným zo slovenských hráčov Niecieczy je Samuel Štefánik.
Jedným zo slovenských hráčov Niecieczy je Samuel Štefánik. (Autor: TASR)

Aká je aktuálne vaša pozícia v mužstve? Rozprávate sa o nej s trénerom?

Konkrétne rozhovory s trénerom o mojej pozícii sme zatiaľ nemali. V mužstve je konkurencia. Tvrdo pracujem, trénujem a verím vo svoju ďalšiu šancu.

Nieciecza je malá obec. Žijete priamo v nej? Ako trávite voľný čas?

Všetci bývame v Tarnowe (mesto približne 20 km od Nieciecze, pozn. red.). Vo voľnom čase som buď doma alebo zájdem niekam so spoluhráčmi, napríklad na kávu.

V poľskom klube Unia Turza aktuálne pôsobí aj váš starší brat Martin. Ako sa mu aktuálne darí?

Martin prišiel za mnou do Poľska v apríli. Sme v každodennom kontakte a máme super vzťah, stále spolu držíme. Aktuálne sa konečne vystrábil zo zranenia a uplynulý víkend dal v zápase svojho mužstva dva góly.

Ponuku z reprezentácie do 21 rokov zatiaľ neevidujete? V predchádzajúcich mládežníckych kategóriách ste nastupovali pomerne pravidelne.

Zatiaľ nie, ale verím, že príde čas, keď bude v nominácii aj moje meno. V minulosti som reprezentoval v kategóriách do 17 a 19 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Slovenský vegán vyrastal vo Švajčiarsku. Má za sebou debut v poľskej lige