Kluby protestujú a ukazujú na susedov. Minister hovorí o humanitárnej kríze

Na Tehelnom poli bude môcť byť taktiež len 200 fanúšikov v hľadisku.
Na Tehelnom poli bude môcť byť taktiež len 200 fanúšikov v hľadisku. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|19. nov 2021 o 16:15

Nový automat zabil šancu dohrať amatérske súťaže, reaguje SFZ.

BRATISLAVA. Podľa nového covid automatu, ktorý tento týždeň schválila vláda, sa výrazne sprísňujú aj podmienky na hromadných športových podujatiach.

Od pondelka 22. novembra môže byť v čiernych okresoch na športových podujatiach len 50 divákov v režime OP (plne zaočkovaní alebo po prekonaní covidu-19), v červených okresoch (iba Bratislava a Dunajská Streda) je limit 200 divákov.

Takéto sprísnenie opatrení považujú športové zväzy či kluby za nesprávny krok.

Obmedzenia sa dotknú profesionálnych i amatérskych súťaží, ale aj napríklad zápasu Európskej konferenčnej ligy vo futbale medzi Slovanom Bratislava a PAOK Solún, ktorý sa hrá budúci štvrtok na Tehelnom poli.

„Sme šokovaní, znechutení a sklamaní. Po dlhom a náročnom období, keď sme bojovali s obrovskými stratami, dostávame ďalšiu obrovskú ranu. Doslova ranu pod pás,“ uviedol vo vyhlásení klubu prezident klubu Ivan Kmotrík ml.

Kapacitu 200 divákov považuje za výsmech. 

V hokeji hrozí koniec sezóny

V podobnom duchu reagovali aj ďalšie kluby. Obmedzenia sú podľa mnohých likvidačné a od úradov to vnímajú ako podraz. 

Účastníci hokejovej extraligy žiadajú o prehodnotenie opatrení, ktoré podľa nich môžu viesť k predčasnému ukončeniu sezóny. 

Opatrenia ostro kritizuje aj Slovenský futbalový zväz. Podľa neho "nový automat zabil šancu dohrať amatérske a mládežnícke súťaže a zakázal aj tréningy".

"Nemáme kapacitu na pochopenie opätovného nastolenia totálnej ignorancie športového hnutia pri tvorbe opatrení.

Nový automat sa nezrodil za dve hodiny, a aký-taký priestor na krátku diskusiu o alternatívach riešenia tu istotne bol. Toto rozhodnutie o nás, bez nás, jednoducho, nechápeme," píše sa v stanovisku SFZ.

Viaceré kluby ale aj futbalový zväz odkazujú na opatrenia v zahraničí, kde na zápasoch môže byť plná kapacita v hľadisku.

Platí to napríklad v Poľsku, v Maďarsku, v Česku, v Španielsku, v Taliansku, v Anglicku, v Nemecku, v Kanade či v USA. Na všetkých športových podujatiach môže byť plný štadión.

V niektorých krajinách platí, že na zápasy môžu ísť len plne zaočkovaní fanúšikovia, inde platí režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní).

V Maďarsku dlho neboli žiadne opatrenia, teraz ich mierne sprísnili. Od 20. novembra je povinné nosiť rúško v interiéri i na hromadných podujatiach vrátane športových. Podujatia s viac ako 500 účastníkmi môžu navštíviť iba plne zaočkovaní.

V Poľsku môžu zaplniť fanúšikovia 50% kapacity štadióna či športovej haly, ale zaočkovaní fanúšikovia alebo tí, ktorí prekonali ochorenie covid-19 sa do tejto kvóty nepočítajú. Pri vstupe sa preukážu potvrdením.

"V praxi teda môže byť aj celkom zaplnené hľadisko - polovicu tvoria zaočkovaní a tí, ktorí prekonali ochorenie a druhú polovicu tí ostatní.

Vypredané bolo aj na nedávnych futbalových zápasoch Legia Varšava - Neapol, kde bolo 28-tisíc divákov a Poľsko - Maďarsko, kde ich bolo 56-tisíc," vysvetlil pre Sportnet Kacper Sosnowski z portálu Agora.pl.

Pandemická situácia vo viacerých európskych krajinách je však diametrálne rozdielna než na Slovensku. Opatrenia majú uvoľnené, pretože nemajú taký počet pozitívnych prípadov. To sa však môže zmeniť.

Ukazuje to aj príklad z Rakúska, kde až do nedávna platilo, že na zápasoch môže byť zaplnených 100 percent kapacity štadióna.

Lenže situácia sa natoľko zhoršila, že od pondelka vyhlásili v Rakúsku úrady tvrdý lockdown. Zákaz vychádzania platí už nielen pre nezaočkovaných, ale pre celú populáciu.

Športové podujatia, ktoré sa vôbec uskutočnia, tak budú bez divákov. Zápas konferenčnej ligy Rapid Viedeň – West Ham by sa mal vo štvrtok odohrať pred prázdnymi tribúnami, hoci o vstupenky bol veľký záujem.

Hrozí humanitárna kríza

Slovenská vláda pristúpila k sprísneniu opatrení po tom, čo sa kapacity v nemocniciach takmer vyčerpali. V piatok bolo hospitalizovaných 2945 pacientov a najmä v nemocniciach na východe už nie sú žiadne voľné lôžka.

Všetky pľúcne ventilácie boli obsadené a vo viacerých nemocniciach sú obmedzené alebo úplne pozastavené výkony na iných oddeleniach.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v piatok vysvetlil, že súčasných šesť až sedem tisíc pozitívnych prípadov denne uvidíme v nemocniciach o dva týždne.

Prijaté opatrenia majú pomôcť zvrátiť zhoršovanie situácie v nemocniciach. Ak sa tak nestane, na Slovensku hrozí humanitárna kríza. 

Slovensko má momentálne najvyšší sedemdňový priemer nových prípadov koronavírusu na počet obyvateľov na svete.

Od začiatku pandémie na Slovensku na ochorenie Covid-19 zomrelo 13719 ľudí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kluby protestujú a ukazujú na susedov. Minister hovorí o humanitárnej kríze