Prešovčania ukázali návrat k histórii a nové posily. Po zápase aj veľký smútok

Futbalisti Prešova prehrali v treťoligovom šlágri so Spišskou Novou Vsou 1:3.
Futbalisti Prešova prehrali v treťoligovom šlágri so Spišskou Novou Vsou 1:3. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|26. sep 2021 o 00:45

Postup? Všetkých uzemním, vraví bývalý kapitán Trnavy.

PREŠOV. „Som mišľel, že trecu ligu preľecime,“ zaznel smutný povzdych na štadióne vo Veľkom Šariši. Prešovský futbal vstupuje do novej éry, ktorú by rád ozdobil postupom do vyššej súťaže.

Odkazom na úspešnú históriu je aj starší znak klubu, ktorý sa vyníma na nových dresoch v zaujímavom prevedení. Avšak vyhliadky na postup do druhej ligy sa začínajú Prešovčanom komplikovať.

Po prehre v Stropkove nastúpili v sobotu proti lídrovi zo Spišskej Novej Vsi.

V prípade víťazstva mohli stiahnuť manko na rozdiel jediného bodu. Stal sa však pravý opak.

Karaš sa uviedol gólom

Spišiaci vyhrali na Šariši 3:1. „Dali sme gól do šatne, čo asi otrasie každým mužstvom. Cez polčas sme si povedali, že domáci na nás určite vyletia, musíme to ustáť a využiť nejaký brejk.

Aj keď sme inkasovali gól, vravel som chlapcom, že sa nič nedeje. Veril som, že to zvládneme,“ vravel líder hosťujúceho mužstva Marek Janečka.

Spišiaci šli do vedenia po priamom kopu Tomáša Ontka, lopta nepríjemne skočila pred brankárom Buchtom a skončila v sieti.

Prešovčania nevedeli prekonať kompaktnú obranu súpera a neustále museli byť v strehu pri rýchlych kontrách. Z nich inkasovali druhý a v závere tretí gól.

„Taktiku sme trochu prispôsobili aj súperovi, pretože má kvalitu. Nebolo sme dominantní v kombinácii, zamerali sme sa skôr na protiútok,“ priznal Janečka.

Do hry od úvodu zasiahla aj dvojica nových posíl Tatrana. Michal Berecký, kmeňový hráč Raslavíc so skúsenosťami z Bardejova, a Kamil Karaš. Ten v klube hosťuje z FC Košice a hneď pri svojej premiére si otvoril strelecký účet. 

Gól Kamila Karaša (vpravo) Prešovu na body nestačil.
Gól Kamila Karaša (vpravo) Prešovu na body nestačil. (Autor: Viktor Zamborský)

„Futbalovo sme boli lepším mužstvom, ale robili sme lacné chyby vzadu a prakticky z každej strely, ktorá šla na bránu, sme boli potrestaní. Nevyšlo nám to,“ povzdychol si Karaš.

V Košiciach nedostával v poslednom čase veľa príležitostí a preto súhlasil s hosťovaním v Prešove. 

„Zrodilo sa to asi za dva dni. Tréner Vukušič ma nechcel, hľadal sa nejaký spôsob a dohodli sa s pánom Micheľom na hosťovaní do zimy. Potom uvidíme, čo bude ďalej,“ skonštatoval Karaš. 

Dajte nám o tom vedieť

Zaujalo vás niečo v nižších súťažiach? Boli ste svedkami výnimočného gólu, videli ste kurióznu situáciu na dedinských trávnikoch, poznáte hráča s nevšedným životným príbehom?

Ozvite sa nám na futbalnet@sportnet.sk

Chceli sa priblížiť, strácajú ešte viac

Na prešovských tvárach sa po zápase zračilo veľké sklamanie. Asistent trénera Róbert Petruš len veľmi pomaly triedil myšlienky do viet.

„Nemôžem povedať, žeby ma mužstvo sklamalo alebo vyslovene zlyhalo, ale nepresadili sme sa vpredu. Súper vyťažil z minima maximum. Po kontaktnom góle som veril, že nás to ešte viac nakopne a zápas neprehráme. Nasledovala však opäť chyba v obrane a tretí veľmi lacný gól,“ hodnotil Petruš.

Gólové momenty zo zápasu Prešov - Sp. N. Ves (zdroj: futbalnet)

„V Stropkove nám to nevyšlo a dnes sme nezvládli reparát, čo nás veľmi mrzí. Súper nám odskočil. Budeme sa musieť z toho pozbierať, súťaž je dlhá.

V žiadnom prípade neskladáme zbrane. Máme mladé mužstvo, ktoré sa tvorí za pochodu,“ poznamenal Petruš, ktorý za svoj emotívny prejav na lavičke videl od rozhodcu Glovu žltú kartu.

„Proti Spišskej sme chceli vyhrať a priblížiť sa jej v tabuľke. Naopak, teraz strácame ešte viac. Sedem zápasov, ktoré máme pred sebou, chceme zvládnuť. Chlapcom sa budem snažiť čo najviac pomôcť,“ tvrdí Karaš.

Ak bude zaberať miesto, skončí

Naopak, Spišiaci sú v laufe. V súťaži stále nenašli premožiteľa, z desiatich zápasov vyhrali deväť. Stretnutie v Prešove zvládli aj bez vykartovaného Zekuciu, ktorý sedel len na tribúne.

Opätovne sa prezentovali málo priepustnou defenzívou, zatiaľ inkasovali iba šesť gólov.

„Vedeli sme, že nás čaká ťažký súper na domácej pôde, aj keď vo Veľkom Šariši. Pred zápasom sa posilnili o Kamila Karaša, ktorý má prvoligové i druholigové skúsenosti.

Ich sila ešte stúpla. Sme radi, že sa nám to podarilo zvládnuť herne aj výsledkovo,“ hovoril tréner FK Spišská Nová Ves Branislav Ondáš, ktorý má vo svojom tíme obrovskú osobnosť.

Hrajúcim manažérom aktuálneho lídra III. ligy Východ je bývalý kapitán Trnavy Marek Janečka, ktorý má na konte vyše sto štartov aj v českej lige a počas profesionálnej kariéry si vyskúšal i pôsobenie v druhej Bundeslige.

Vo veku 38 rokov stále disponuje vysokou futbalovou kvalitou.

„Po kondičnej stránke to už nie je také, ako keď som hral ligu. Pri návrate do Spišskej som uvažoval nad tým, že už hrávať nebudem, ale vedenie, v ktorom sú moji bývalí spoluhráči, na mňa tlačilo. Akonáhle budem vidieť, že sa trápim a zaberám miesto kvalitnému hráčovi, tak skončím,“ vyhlásil.

My sme Spišská a zdolali sme Prešov

Spišiaci sa od začiatku sezóny vyjadrujú o svojich ambíciách skromne a odmietajú nálepku ašpiranta na postup. Svojej rétorike zostávajú naďalej verní.

„Hneď všetkých uzemním. V žiadnom prípade u nás ani po tomto víťazstve nerezonuje slovo postup. Ním by sa mali zaoberať v Prešove, Lipanoch a možno Stropkove. Náš cieľ je skvalitniť mládež a vybudovať tréningové zázemie, aby sme do dvoch rokov mohli hrať vyššiu súťaž,“ tvrdí Janečka.

„Pred dohrávaním uplynulej sezóny sme ešte nevedeli, či sa vôbec v tretej lige zachránime. Ambíciou bolo skončiť na mieste, ktoré nám po reorganizácii zabezpečí miesto v tretej lige. Z toho, kde momentálne sme, sa tešíme, ale nepreceňujeme to,“ zdôraznil Ondáš.

Janečka sa na záver ešte raz vrátil k sobotňajšiemu zápasu. „My sme Spišská Nová Ves, a porazili sme Tatran Prešov, ktorý má patriť niekde inde než do tretej ligy,“ skonštatoval.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Futbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová Ves
10
9
1
0
36:6
28
V
R
V
V
V
2
MŠK Tesla StropkovMŠK Tesla StropkovMŠK Tesla Stropkov
10
7
2
1
23:6
23
P
V
R
V
V
3
1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov
10
7
0
3
39:13
21
P
P
V
V
V
4
ŠK Odeva LipanyŠK Odeva LipanyŠK Odeva Lipany
10
5
5
0
35:10
20
R
R
R
V
V
5
MFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad Topľou
10
6
2
2
27:16
20
V
V
R
P
P
6
MFK SninaMFK SninaMFK Snina
10
6
1
3
22:8
19
P
V
V
V
P
7
Slávia TU KošiceSlávia TU KošiceSlávia TU Košice
10
5
4
1
20:9
19
V
R
R
V
P
8
FK PopradFK PopradFK Poprad
10
5
2
3
20:13
17
R
V
V
V
V
9
MFK Slovan GiraltovceMFK Slovan GiraltovceMFK Slovan Giraltovce
10
5
2
3
12:11
17
V
V
V
R
V
10
TJ Mladosť KalšaTJ Mladosť KalšaTJ Mladosť Kalša
10
3
2
5
20:25
11
P
R
P
P
V
11
OFK - SIM RaslaviceOFK - SIM RaslaviceOFK - SIM Raslavice
10
2
2
6
11:25
8
V
P
P
P
P
12
Futbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -Sobranecko
10
2
1
7
9:20
7
P
P
V
P
P
13
OŠK RudňanyOŠK RudňanyOŠK Rudňany
10
2
1
7
17:33
7
V
P
P
P
R
14
MŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské Podhradie
10
1
2
7
4:26
5
V
P
P
R
R
15
FK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ Krompachy
10
1
1
8
10:33
4
P
V
P
P
P
16
1.FK Svidník1.FK Svidník1.FK Svidník
10
0
0
10
3:54
0
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Prešovčania ukázali návrat k histórii a nové posily. Po zápase aj veľký smútok