Škaredý, ale dôležitý. „Sviniar“ dal svojmu bývalému klubu kľúčový gól do šatne

Marek Janečka.
Marek Janečka. (Autor: Archív M. J.)
Titanilla Bőd|15. sep 2024 o 21:50

Marek Janečka má na reorganizáciu jasný názor.

RIMAVSKÁ SOBOTA. Súperi na nich všade brúsili zuby, proti bývalému druholigistovi sa chceli všetci ukázať. Doma prehrali s Popradom i so Stropkovom, vonku sú však stopercentní.

Futbalisti FK Spišská Nová Ves majú na konte po 7. kole III. ligy Východ 15 bodov. Naposledy zvíťazili 4:1 na pôde MŠK Rimavská Sobota.

Hrajúci športový riaditeľ MAREK JANEČKA v pozápasovom rozhovore pre Sportnet hovoril o ambíciách klubu, plánovanej reorganizácii ale aj o príchode Miloša Lačného na Spiš.

V rozhovore sa dočítate:

  • Prečo je pre Janečku zápas proti Rimavskej Sobote špeciálny?
  • Akú taktiku Spišiaci zvolili a prečo bola úspešná?
  • Čo znamená príchod svojského Miloša Lačného pre klub?
  • Prečo sa Janečkovi nepozdáva nápad reorganizácie?
  • Ktoré kluby podľa neho patria do najvyššej súťaže?
  • Aké sú ambície Spišskej Novej Vsi v aktuálnom ročníku?

Ako ste prežívali návrat do Rimavskej Soboty?

Vždy sa rád vraciam do klubov, kde som niečo prežil. V Rimavskej Sobote som zažil svoj štart do profesionálnej kariéry, takže vždy sa sem rád vraciam. Samozrejme, to vždy ovplyvní aj to, ako sa skončí zápas.

Odkedy som späť v Spišskej Novej Vsi, druhýkrát som sa vrátil na tento štadión a druhýkrát som tu vyhral. Sú to teda príjemné spomienky.

Ale aj keď si odmyslíme ten výsledok, vždy sa do Rimavskej teším, pretože som tu zažil asi spolu s Trnavou a s Karvinou tie najlepšie futbalové časy.

V každom klube, kde som hral, mám známych a mám tie kluby rád, ale v Rimavskej špeciálne, lebo tu som začínal a pôsobil som tu s výbornou partiou. Ľudia, zázemie, pán Sedmák ako majiteľ klubu, tréner Komanický, ktorý bol ako môj otec - to sú všetko krásne spomienky.

Je tu kultúrne prostredie, určite by sa tu pasovala aj druhá liga. V minulej sezóne sme hrali druhú ligu a sú tam horšie stánky.

Vyhrali ste 4:1, pričom už po polčase ste viedli 3:1. Ako ste videli zápas?

Dobre sme sa pripravili na súpera. Bol som sa na nich pozrieť, keď hrali v Spišskom Podhradí. Prehrali vtedy 1:3, no vedeli sme, že majú dobré mužstvo a chcú hrať kombinačný futbal. Robí im však problém presadzovať sa do hustej obrany.

Zvolili sme teda takú taktiku, že nešli sme úplne do presingu, chceli sme hrať trošku viac z bloku a využívať rýchle brejky, čo sa nám aj podarilo. Pomohli nám aj štandardky.

Odohrali sme dobrý zápas takticky, aj keď boli tam aj chyby. Možno ten výsledok nezodpovedá celkom obrazu hry, ale my sme dali štyri góly a Rimavská iba jeden. Okrem gólu nemala žiadnu výraznú šancu.

Sme radi, že sme vyhrali, lebo tretia liga je extrémne vyrovnaná. Mali sme rozpačité výsledky, doma sme už dvakrát prehrali, no vonku sme zatiaľ stopercentní.

Ak porovnáte tretiu ligu zo sezóny 2022/2023, keď ste postupovali, so súčasnou, aké rozdiely vidíte?

Rozdiel je obrovský. Mužstvá sú oveľa vyrovnanejšie a kvalitnejšie ako pred dvoma rokmi. Ukazuje to aj tabuľka z minulého roku, keď súťaž vyhral Stropkov s 59 bodmi, z druhého miesta postúpila Stará Ľubovňa s 56 bodmi.

My keď sme postupovali, získali sme 71 bodov a druhé Lipany 69. Súťaž bola extrémne náročná iba z toho dôvodu, že Lipany nás prenasledovali, ale mužstvá od piateho miesta nižšie boli oveľa slabšie.

Teraz je to extrémne vyrovnané. Pokojne sa môže stať, že mužstvo, ktoré je prvé v tabuľke, prehrá s posledným. Podľa mňa je to dobré.

Každé mužstvo si nájde nejakých šikovných hráčov a doplní ich zahraničnými. Čo som videl, legionári patria fakt k posilám. Hráči, ktorí sú zo zahraničia, by mali byť posily a zatiaľ sa mi javí, že teraz to tak je.

Predtým bola kvalita slabšia, pred dvoma rokmi sme vyhrali viackrát veľkým rozdielom, dali sme päť-šesť gólov. Pochybujem, že sa to bude opakovať v tejto sezóne. Môže sa stať jeden výbuch, ale nestanú sa dva.

Začiatkom septembra prišiel do vášho tímu Miloš Lačný a v dvoch zápasoch už stihol dať tri góly. V Rimavskej Sobote on dal prvé dva góly vášho mužstva. Čo znamená jeho príchod pre Spišskú Novú Ves?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Škaredý, ale dôležitý. „Sviniar“ dal svojmu bývalému klubu kľúčový gól do šatne