Sneženie komplikuje zápasy najvyšších súťaží. Duel musel zrušiť aj Bayern

Zasnežené sedačky na štadióne v Jablonci.
Zasnežené sedačky na štadióne v Jablonci. (Autor: X Ligová fotbalová asociace)
TASR, SITA|2. dec 2023 o 13:24

Komplikovaná situácia je v Česku.

PRAHA. Ligová futbalová asociácia (LFA), ktorá riadi v Česku profesionálne súťaže, zrušila štyri z piatich sobotňajších zápasov tamojšej najvyššej ligy.

K tomuto kroku pristúpila pre nevyhovujúce podmienky na jednotlivých štadiónoch v dôsledku výdatného sneženia. V nedeľu sa z rovnakého dôvodu neuskutoční ani duel medzi Ostravou a Plzňou.

Zo sobotňajších boli zrušené duely medzi Jabloncom a Teplicami, Mladou Boleslavou a Karvinou, Bohemians Praha a Libercom i medzi Českými Budějovicami a Hradcom Králové.

Ihriská sú vyhrievané

O nekonaní tohto stretnutia sa rozhodlo už v piatok. "Na všetkých štadiónoch boli podľa pravidiel už niekoľko dní spustené vykurovacie systémy a zamestnanci domácich tímov sa snažili urobiť všetko pre realizáciu zápasov maximum.

Extrémne podmienky predchádzajúcich dní, ale neumožnia odohrať stretnutia a po kontrole delegovaných osôb ich bolo nutné odložiť," uviedla na svojom webe LFA.

V Jablonci spustili vyhrievanie už 22. novembra, keďže sneh zasypal plochu už pred predošlým domácim zápasom s Pardubicami.

"Vyhrievanie ihriska funguje dlhšiu dobu, ale najväčšou komplikáciou pred zápasom s Teplicami je pokračujúce sneženie.

Sneh sa teda pomaly topí, ale pribúda ďalší a ďalší. Ísť na ihrisko s technikou sa nedá, pretože horná vrstva je podmočená," citovali Martina Bergmana, hovorcu Jablonca, české médiá.

Prvé hromadné odloženie

Ide o prvé hromadné odloženie zápasov pre nepriaznivé počasie od nástupu vyhrievaných trávnikov.

V marci 2005 zrušili kompetentní šesť z ôsmich zápasov 18. kola a o necelý rok neskôr postihlo počasie tri stretnutia. V predchádzajúcich rokoch sa z týchto dôvodov neodohral maximálne jeden zápas.

V sobotňajšom programe tak zostáva iba duel medzi Olomoucom a Slováckom. Predpoveď počasia vyzerá nádejnejšie pre nedeľňajšie zápasy Pardubíc a Sparty Praha a Zlína proti Slávii Praha.

Náhradný termín dostalo zatiaľ iba stretnutie medzi Bohemians Praha a Libercom, ktoré sa odohrá 13. decembra.

Problémy v Mníchove

Z piatich zápasov z pôvodného sobotňajšieho programu 13. kola futbalovej I. bundesligy v Nemecku zostali len štyri.

Súboj druhého tímu tabuľky Bayernu Mníchov s posledným Unionom Berlín zrušili pre husté sneženie a s tým spojené bezpečnostné riziká.

V Mníchove v poslednom čase toľko zasnežilo, že dopravná situácia v bavorskej metropole začína byť kritická.

Zasnežená Alianz aréna v Mníchove.
Zasnežená Alianz aréna v Mníchove. (Autor: X FC Bayern Munchen)

"Dôvodom je extrémne sneženie uplynulý večer aj v noci, jeho koniec predpovedajú až na sobotu večer. Aj keby sa ihrisko v Allianz Aréne podarilo dostať do stavu, ktorý by umožnil odohrať zápas v popoludňajších hodinách, bezpečnostné riziká a dopravná situácia spôsobili jeho zrušenie.

Strešné lavíny v Allianz Arene predstavujú pre divákov priveľké riziko. Navyše dostať sa do Allianz Areny je pri súčasnej dopravnej situácii takmer nemožné.

Nespočetné množstvo autobusov a vlakov je zrušených, mnohé ulice a diaľnice sú úplne uzavreté. Pozastavená je aj linka metra U6, ktorá vedie k Allianz Arene," uviedol FC Bayern Mníchov na svojom webe.

Mníchovský veľkoklub bude informovať o novom termíne zápasu hneď, ako sa na ňom dohodne s Nemeckou futbalovou ligou (DFL). Vstupenky zostávajú v platnosti.

"Veľmi nás mrzí, že musíme zápas zrušiť, ale bezpečnosť našich fanúšikov a priaznivcov Union Berlin je naša absolútna priorita," uviedol generálny riaditeľ Bavorov Jan-Christian Dreesen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Sneženie komplikuje zápasy najvyšších súťaží. Duel musel zrušiť aj Bayern