Prvá penalta po VAR v slovenskej lige. Pred ňou dostal žltú kartu tréner

Hlavný rozhodca Boris Marhefka signalizuje penaltu po preštudovaní opakovaného videozáznamu
Hlavný rozhodca Boris Marhefka signalizuje penaltu po preštudovaní opakovaného videozáznamu
Titanilla Bőd|10. apr 2021 o 19:06

Historický moment sa udial v zápase medzi Trenčínom a Žilinou.

TRENČÍN. Pri lopte bol trenčiansky Ahmad Ghali, žilinský Dávid Ďuriš ho chcel zbaviť lopty. Popritom ho však aj fauloval. Rozhodca nič nesignalizoval, tréner Trenčína Stijn Vreven sa emotívne dožadoval pokutového kopu.

Pred niekoľkými týždňami bol v podobnej situácii bezmocný. V zápase 4. kola nadstavby futbalovej Fortuna ligy medzi Trenčínom a Žilinou bol už však v akcii systém VAR.

Po prerušení hry zamieril hlavný rozhodca Boris Marhefka najprv k trenčianskej lavičke. Koučovi ukázal žltú kartu, potom však vykročil k televíznej obrazovke pri hracej ploche.

Po preštudovaní súboja na opakovaných záberoch ukázal na biely bod. Bola to prvá jedenástka v histórii Fortuna ligy, ktorú rozhodca odpískal po upozornení systému VAR.

Penalta napokon nepomohla

„Dôležité bude, aby sme nehľadali ľahké fauly a kontakty, aby futbal zostal futbalom. Vtedy bude VAR prospešný,“ povedal žilinský tréner Pavol Staňo pre Sportnet pred ostrou premiérou videorozhodcu.

Systém VAR funguje v slovenskej najvyššej súťaži od minulého týždňa. V jarnej časti zažilo niekoľko sporných momentov mužstvo Trenčína i Žiliny.

V ich vzájomnom súboji sa nakoniec zrodilo víťazstvo Žiliny 3:2. Hostia zaň vďačili skvelému úvodu, keď v 6. minúte už vyhrávali po vlastnom góle Samuela Lavrinčíka a v 21. minúte pridal druhý gól David Kurminowski.

Inkriminovanou penaltou Hamza Čatakovič znížil na 1:2.

„Som emotívny typ, chcel som, aby sme dostali pokutový kop. Stalo sa, ale nepomohlo nám to,“ komentoval situáciu pred kamerami RTVS tréner Trenčína Stijn Vreven.

Trenčín - Žilina 2:3 (1:2)

Góly: 45. Čatakovič (z pok. kopu), 78. Ghali – 5. Lavrinčík (vlastný), 20. Kurminowski, 58. Kaprálik

/zostavy a štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>/

Ťah trénera ocenil aj vystriedaný

V druhom polčase ukázal cit pre striedanie tréner Žiliny Pavol Staňo. V 58. minúte stiahol Jakuba Paura a Jána Bernáta a na ihrisko poslal naraz Vahana Bičakčjana a Adriána Kaprálika.

Na Paurovi bolo vidno, že zo striedania nie je nadšený, jeho znechutenie však trvalo len necelú minútu.

Po rýchlej akcii sa postarali o tretí gól Žiliny práve striedajúci hráči: Bičakčjan prihrával Kaprálikovi a ten druhým dotykom poslal loptu do siete. Na žilinskej lavičke sa tréner Staňo objal s Paurom, ten jeho taktický ťah ocenil zdvihnutým palcom.

„To, čo oni využili, na tom zapracovali chlapci pred nimi. Bolo to súčasťou taktického plánu na zápas a dnes nám to vyšlo,“ zdôraznil tímovú prácu v rozhovore pre RTVS Staňo.

Prespali prvých osemdesiat minút

Trenčín síce v závere ešte znížil hlavičkou Ghaliho, ale vyrovnať nedokázal ani po množstve štandardných situácií.

„Nepovedal by som, že Trenčín prespal prvých dvadsať minút. Oni prespali prvých osemdesiat minút,“ poznamenal expert v štúdiu Martin Mikulič. „Akonáhle dostupovali hráčov a boli agresívnejší, dostávali sa do pokutového územia,“ dodal.

AS však v nadstavbovej časti stále nezískal ani bod, Žilina sa priblížila k Dunajskej Strede, na ktorú v nedeľu čaká šláger proti Slovanu Bratislava. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prvá penalta po VAR v slovenskej lige. Pred ňou dostal žltú kartu tréner