Systém VAR? Nehľadajme ľahké fauly, aby futbal ostal futbalom

V najlepších zahraničných ligách je už systém VAR zaužívanou súčasťou futbalových zápasov
V najlepších zahraničných ligách je už systém VAR zaužívanou súčasťou futbalových zápasov (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|2. apr 2021 o 08:35 (aktualizované 2. apr 2021 o 14:27)

Tento víkend zažije systém VAR premiéru vo Fortuna lige.

BRATISLAVA. Rozhodca širokými gestami nakreslí do vzduchu obdĺžnik a razantnými krokmi kráča k obrazovke pri postrannej čiare. Hráči oboch mužstiev v napätí čakajú na jeho verdikt.

Futbaloví fanúšikovia si už zvykli na podobné momenty v zahraničných ligách, no od tohto víkendu bude videorozhodca v akcii aj v najvyššej slovenskej súťaži.

VAR určí aj tempo zápasu

Systém VAR bude mať premiéru v sobotu v stretnutí Slovan Bratislava – Zlaté Moravce. O deň neskôr zase bude pomáhať arbitrom v šlágri kola medzi Žilinou a Dunajskou Stredou.

Zainteresovaní tréneri systém VAR vítajú, no všetci zdôrazňujú, že aj pri jeho použití je veľmi dôležitý cit rozhodcu pre hru.

„VAR môže mať vplyv na zápas nielen samotným verdiktom, ale aj tým, že pri prípadnej dlhej porade s videom sa rozbije tempo. Jednému tímu, ktorý potrebuje nabrať sily, to môže vyhovovať, druhému, ktorý útočí, zase nie,“ poukázal na jeden aspekt v rozhovore pre klubový web tréner Slovana Darko Milanič.

„Rozhodcovia možno vidia situáciu z iného uhla a VAR vtedy môže pomôcť v správnom rozhodnutí. Ja ako tréner to vnímam ako posunutie vpred,“ uviedol pre Sportnet kouč Zlatých Moraviec Ľuboš Benkovský.

„Skoro v každom zápase sa vyskytujú sporné situácie, ktoré treba posúdiť,“ dodal.

Sporné jedenástky

V jarnej časti Fortuna ligy zatiaľ najviac rozruchu vyvolali dve penaltové situácie. V závere zápasu Trenčín – Dunajská Streda za stavu 3:2 pre domácich odpískal rozhodca Ivan Kružliak pokutový kop v prospech DAC.

Hostia penaltu premenili a po remíze 3:3 získali bod. Komisia rozhodcov usúdila, že verdikt bol chybný a Kružliak bol až do konca sezóny preradený do II. ligy.

„Futbal sa stal takým rýchlym a treba si všímať také malé detaily, že podľa mňa to už rozhodca bez VAR nezvládne. Ak by bol systém už na našom zápase s Dunajskou Stredou, rozhodca by penaltu odvolal a vyhrali by sme,“, vravel pred niekoľkými týždňami v rozhovore pre Sportnet tréner Trenčína Stijn Vreven.

Nehľadať ľahké fauly

VAR skúma štyri základné situácie:

  • gólovú situáciu - skúma sa situácia pred tým, ako lopta prejde za bránkovú čiaru, či lopta neopustila hraciu plochu, či sa nejednalo o postavenie mimo hry, či počas akcie nebola nedovolená hra rukou či nedovolený zákrok
  • penaltovú situáciu - skúma sa, čo predchádzalo penaltovej situácii
  • priamu červenú kartu - skúmajú sa situácie, po ktorých by mal byť hráč vylúčený, nedovolené zastavenie súpera v gólovej situácii, hrubé nešportové správanie či násilné správanie chybnú
  • identifikáciu hráča pri udelení karty (žltej alebo červenej).

Sporný moment nastal aj v závere stretnutia Slovan – Žilina. Hostia viedli 2:1, keď arbiter Peter Ziemba posúdil dotyk Tibora Slebodníka na ramene Jurija Medveděva ako nedovolený.

Všetko sa to odohralo v pokutovom území a Slovan z penalty vyrovnal. Žilinčania cítili krivdu, no komisia rozhodcov v tomto prípade potvrdila rozhodnutie arbitra.

„O dynamike zákroku musí rozhodovať hlavný rozhodca. Samozrejme, tá ruka tam bola, ale podľa mňa stále to nebolo na pokutový kop,“ tvrdil pre Sportnet aj s odstupom času tréner Žiliny Pavol Staňo.

Podľa 43-ročného kormidelníka bude kľúčové, aké trendy nastolí v rozhodovaní VAR.

„Vždy je to o ľuďoch. Dôležité bude, aby sme nehľadali ľahké fauly a kontakty, aby futbal ostal futbalom. Vtedy bude VAR prospešný,“ podčiarkol žilinský kouč.

Spolupracovať ako tím

„Zavedenie systému VAR je významný a dôležitý krok na ceste za spravodlivejším futbalom,“ citoval klubový web FC DAC kouča Dunajskej Stredy Bernda Storcka.

„Rozhodca by mal naďalej konať ako v minulosti a úlohou videorozhodcu je pomáhať mu. Dôležité bude, aby sa rozhodcovia nesústredili výlučne na videorozhodcu. Tiež bude dôležité, aby VAR aj rozhodca poznali svoje úlohy, musia spolupracovať ako tím,“ myslí si tréner DAC.

Posudzovanie situácií môže byť niekedy zdĺhavé.
Posudzovanie situácií môže byť niekedy zdĺhavé. (Zdroj: TASR/AP)

Zatiaľ len v televíznych zápasoch

Systém VAR sa v najvyššej súťaži doteraz testoval v offline režime. Od apríla bude už naostro v akcii v televíznych zápasoch, čiže v dvoch stretnutiach v každom kole.

Nie je to nič nezvyčajné, pre technickú náročnosť podobným spôsobom zaviedli používanie VAR systému aj iné krajiny.

„Je to najmä z dôvodu, že tieto zápasy disponujú profesionálnym zdrojom signálu z televíznych kamier,“ uviedol projektový manažér SFZ Vladimír Medveď.

Zatiaľ je známy presný program po siedme kolo nadstavby. Televízie s vysielacími právami RTVS a Orange Sport si pochopiteľne vyberajú stretnutia zo skupiny o titul.

V praxi to znamená, že tímy, ktoré bojujú o záchranu, sa v tejto sezóne so systémom VAR možno vôbec nestretnú.

Bol gól či nebol?

„Beriem to ako realitu, že v dolnej šestke sa VAR zatiaľ nebude používať, a nezamýšľam sa nad tým,“ vravel pre Sportnet tréner Senice Karol Praženica.

Sám si dobre pamätá situáciu, v ktorej by sa mu pomoc videorozhodcu zišla. V minulej sezóne ešte ako tréner Zlatých Moraviec zažil, že jeho tímu neuznali gól.

V zápase v Dunajskej Strede sa lopta po strele Gustava odrazila od brvna za bránkovú čiaru, čo však rozhodcovia nepostrehli.

„Je to škandál. Gól videl celý štadión, aj na veľkej obrazovke, napriek tomu ho neuznali,“ hovoril vtedy Praženica. Jeho tím vtedy s DAC prehral 1:2.

VAR by už mal v podobných prípadoch pomôcť.

„Keď treba posúdiť, či lopta prešla bránkovou čiarou alebo nie, je VAR opodstatnený. Nemal by však ovplyvniť plynulosť hry,“ vyzdvihol tréner Senice.

„V niektorých zahraničných zápasoch je používanie systému VAR niekedy zmätočné, keď sa posudzuje situácia, ktorá nastala napríklad niekoľko minút pred prerušením hry. Ale každá pomoc pre rozhodcov je dobrá,“ uzavrel Praženica.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Systém VAR? Nehľadajme ľahké fauly, aby futbal ostal futbalom