Budú chyby rozhodcov minulosťou? VAR vo Fortuna lige využijú už o mesiac

Vladimír Medveď.
Vladimír Medveď. (Autor: SFZ/Roman Ferstl)
Sportnet|5. mar 2021 o 14:05

Použijú ho v televíznom prenose.

BRATISLAVA. Systém VAR, teda systém video assistant referees, bude súčasťou najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Fortuna ligy už v apríli tohto roka.

Zatiaľ ho budú využívať len v televíznych prenosoch.

"Konkrétne využívania systému VAR v tzv. live forme vo Fortuna lige vo dvoch televíznych stretnutiach v rámci jedného kola je termínované na 3., resp. 4. apríla," potvrdil VAR projektový manažér Slovenského futbalového zväzu Vladimír Medveď.

"Momentálne sa ešte finalizuje odstránenie posledných technických nedostatkov v rámci nadstavby základného systému VAR, ktorý je primárne určený pre možnosť opakovania videozáberov všetkých TV kamier," priblížil Medveď.

Systém VAR bude pomáhať rozhodcom pri posudzovaní gólov dosiahnutých z ofsajdov, pri vyhodnocovaní faulov v pokutovom území alebo pri priestupkoch, za ktoré sa udeľujú kartové tresty.

"Veríme, že systém VAR bude prínosom pre Fortuna ligu," privítal jeho zavedenie prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák.

"Fanúšik má nielen lepší zážitok z futbalu, čo sa odráža aj na číslach sledovanosti, ale navýšenie počtu kamier bola nevyhnutnosť práve pre systém VAR. Kluby Fortuna ligy spoločne s partnermi vytvorili maximálne úsilie pri implementácii projektu," uviedol pre web fortunaliga.sk.

Čo je VAR?

Videoasistent rozhodcu (v skratke VAR) je asistent rozhodcu, ktorý preskúmava rozhodnutia hlavného rozhodcu s použitím videozáznamu a slúchadla s mikrofónom pre komunikáciu. Do oficiálnych pravidiel futbalu ho zapísali v roku 2018.

Na veľkých šampionátoch je už VAR samozrejmosťou. Používa sa na majstrovstvách sveta i Európy, v Lige národov, v medzinárodných klubových súťažiach ako Liga majstrov či Copa Libertadores, ako i na MS U20 či U17, aj ME U21.

Momentálne je VAR používaný v 43 domácich ligových súťažiach, od najlepších európskych líg až po najvyššiu súťaž v Thajsku, Maroku či Peru, hoci v niektorých len s obmedzeniami (len na určitých štadiónoch alebo len v určitej fáze ligy).


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Budú chyby rozhodcov minulosťou? VAR vo Fortuna lige využijú už o mesiac