Prečo Michalovce bojujú o záchranu? Rozpočet nehrá úlohu, vraví tréner

Michalovčania sa spoliehajú na skúsenosti tradičného lídra Igora Žofčáka (vpravo).
Michalovčania sa spoliehajú na skúsenosti tradičného lídra Igora Žofčáka (vpravo). (Zdroj: TASR.)
Daniel Dedina|19. mar 2021 o 16:30

Tradičný problém z úvodu sezóny nedobehli.

Po víkende sa môžu ocitnúť na siedmom, ale i poslednom dvanástom mieste tabuľky. Nadstavbová skupina o záchranu vo Fortuna lige je poriadne zamotaná.

„Každý zápas bude šesťbodový,“ uvedomuje si tréner MFK Zemplín Michalovce JOZEF MAJOROŠ.

Východniari v tejto sezóne ustúpili z vydobytých pozícii. Prečo je tomu tak?

Vstup do nadstavby nevyšiel Michalovciam podľa predstáv. V domácom súboji s Nitrou ste o víťazstvo prišli v úplnom závere. Víri vám to ešte v hlave?

Samozrejme, mrzí nás to. Bola to zbytočná strata dvoch bodov. Myslíme však už na najbližší zápas. Ten ovplyvniť môžeme, kým stretnutie s Nitrou nie, takže sa pozeráme dopredu.

Boj o záchranu sa vyznačuje extrémnou vyrovnanosťou. Šesť mužstiev delia len štyri body, štvorica tímov má dokonca zhodný počet bodov. Patria k nim aj Michalovce. Čo na to hovoríte?

Nie je to žiadne prekvapenie, tabuľka je vyrovnaná od začiatku sezóny. Ide o rovnako kvalitné mužstvá, nie je to Slovan alebo Dunajská Streda, a preto sú bodové rozostupy minimálne. Čaká nás ešte deväť zápasov, každý z nich bude šesťbodový.

Nedávne rozhodnutie o pokračovaní prerušeného ročníka Slovnaft Cupu znamená, že víťaz spodnej nadstavby má stále šancu zabojovať o pohárovú Európu. Motivuje vás to?

Sústredíme sa najmä na ligu. Potrebujeme v nej zbierať čo najviac bodov, aby sme sa vyhli boju o záchranu a nemuseli sa o ňu usilovať až do konca sezóny. Zodpovedne pristúpime aj k poháru, ale prioritou je pre nás ligová súťaž.

V predchádzajúcich dvoch sezónach obsadili Michalovce piate, respektíve šieste miesto. V čom vidíte hlavné príčiny ústupu z týchto pozícii?

Problém nastal v lete, keď sa nám rozpadlo prakticky celé mužstvo. Mali sme málo hráčov a káder sa dopĺňal postupne.

Začiatok sme rovnako ako v predchádzajúcich sezónach nezachytili a aj keď potom k doplneniu kádra prišlo, na účasť v hornej šestke nám to, bohužiaľ, nestačilo.

Verím, že máme dostatočnú kvalitu na to, aby sme boli úspešní aspoň v dolnej šestke.

Michalovský tréner Jozef Majoroš (vľavo).
Michalovský tréner Jozef Majoroš (vľavo). (Zdroj: TASR)

Klub zo Zemplína pracuje so skromným rozpočtom. Ako vnímate vašich súperov?

Neviem, aké sú podmienky v iných kluboch, ale nemyslím si, že to hrá podstatnú úlohu. V nadstavbe o titul sme hrali s tým istým rozpočtom, ako máme teraz. Dva roky po sebe nám to vyšlo, tentoraz nie.

Problémom bol skôr káder, až pred desiatym kolom k nám prišli Tandir s Taiwom. Celkovo sa nám podarilo získať mladších hráčov než po minulé roky.

Práve skúsenosti nám trochu chýbali v zápasoch, v ktorých sme hrali vyrovnané partie a strácali body na konci. Napríklad proti Trenčínu, s ktorým sme viedli 2:0 a skončilo to remízou. Takých zápasov bolo viac.

V decembri sa Michalovciam podarilo ukončiť jednu nepriaznivú sériu. Prvýkrát od postupu do ligy ste zdolali Ružomberok, vyšlo to až na osemnásty pokus. Môže vás to nakopnúť pred sobotňajším vzájomným zápasom?

Určite nám to dodalo sebavedomie, ale každý zápas je iný a má svoj vlastný priebeh. Môže rozhodnúť prvý gól, vydarená štandardka alebo kúsok šťastia. Musíme mu ísť oproti a zamerať sa na každý detail.

Ani v jednom z piatich doterajších stretnutí jarnej časti ste nedali viac než jeden gól. S tým sa len ťažko dá pravidelnejšie víťaziť. Súhlasíte?

Samozrejme. Šance si dokážeme vypracovať a nie je ich málo, chýba nám však úspešné zakončenie. Aj proti Nitre sme sa dvakrát nedokázali presadiť z päťky pred brankárom. Takéto príležitosti musíme premieňať, lebo potom nás to stojí body.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠKF SereďŠKF SereďŠKF Sereď
32
11
8
13
37:48
41
V
R
V
P
P
2
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
32
10
9
13
41:44
39
P
V
R
P
V
3
FK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
32
8
14
10
38:38
38
V
R
R
V
R
4
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
32
8
11
13
34:53
35
V
R
R
V
R
5
FK SenicaFK SenicaFK Senica
32
8
9
15
31:51
33
P
R
R
V
R
6
FC NitraFC NitraFC Nitra
32
7
6
19
26:55
27
P
P
P
P
R
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Prečo Michalovce bojujú o záchranu? Rozpočet nehrá úlohu, vraví tréner