Hamilton zbožňuje výzvy. Poradí si však s presilou Red Bullu?

Jazdci tímu Red Bull - zľava Max Verstappen a Sergio Pérez.
Jazdci tímu Red Bull - zľava Max Verstappen a Sergio Pérez. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|17. apr 2021 o 21:55

Súboj o pole position rozhodli tisíciny.

BRATISLAVA. Už len jedna úspešná kvalifikácia delí Brita Lewisa Hamiltona od toho, aby dosiahol svoju jubilejnú 100. pole position v kariére. 

V predošlých sezónach vyhrával často suverénne, s rozdielom niekoľkých desatín. Prvé dve podujatia novej sezóny F1 však naznačujú, že by súboj o prvé miesto na štartovom rošte i samotné preteky mohli byť oveľa vyrovnanejšie. 

Verstappen: Nie sme roboti

Kvalifikáciu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Emilia Romagna vyhral Hamilton pred Mexičanom Sergiom Pérezom o 0,035 sekundy a do jednej desatiny sa vtesal aj Holanďan Max Verstappen. 

Rodák z mesta Guadalajara ukončil negatívnu sériu a pri svojom 193. štarte v pretekoch F1 si premiérovo vybojoval miesto v prvom rade.

Po kvalifikácii si však namiesto osláv sypal popol na hlavu. 

"Mal som byť na pole position. Urobil som však chybu v poslednej zákrute. Inak je všetko pozitívne. Musíme sa ubezpečiť, že neustále napredujeme. Až na zajtrajšku záleží," citoval Péreza oficiálny web F1.

Zaujímavosťou je, že jednotku Red Bullu Verstappena zdolal v kvalifikácii jeho tímový kolega prvýkrát od pretekov v Abú Zabí v roku 2018. 

Aj Holanďan priznal, že posledné kvalifikačné kolo mu nevyšlo a spravil chybu. "Dlhý čas to bolo veľmi dobré, ale bohužiaľ, nie sme roboti. Nemôžem sa naprogramovať a niekedy sa stane, že urobíte chybu," povedal. 

Bottas ďaleko za najlepšími

Hoci jazdci Red Bullu svoje kvalifikačné umiestnenia brali s rezervou, po dlhom čase má rakúsky tím v porovnaní s Mercedesom strategickú výhodu. 

Kým v elitnej trojke má dvoch jazdcov, dvojka Mercedesu Valtteri Bottas skončil v kvalifikácii až ôsmy. Fín priznal, že svojmu monopostupu "nedôveroval" a je otázne či sa na okruhu v Imole pridá do súboja o pódium. 

Vďaka početnej výhode sa Red Bull bude snažiť dostať Hamiltona pod tlak.

"Bude to zaujímavé. Máme vpredu dve autá na rôznych pneumatikách. Uvidíme ako to pôjde, ale pokúsime sa to spraviť Mercedesu náročné," dodal Verstappen. 

Hamilton zbožňuje výzvy 

Lewis Hamilton dobre vedel, že výsledky kvalifikácie sú tesné. Po odjazdení záverečných pokusov do vysielačky nesmelo zahlásil: Máme to?

Keď mu tímový inžinier potvrdil jeho víťazstvo, bolo cítiť, že mu padol veľký kameň zo srdca. Výkonnosť Red Bullu ho však neprekvapila.

"Rozhodne som neočakával, že budeme pred oboma Red Bullmi. Tento víkend sú veľmi rýchli. Z pohľadu stratégie nám to urobia ťažšie a majú skvelé pretekové tempo. Ja však zbožňujem výzvy," skonštatoval sedemnásobný šampión F1. 

Minuloročné preteky v Imole priniesli double pre Mercedes a zisk maximálneho počtu 44 bodov. Naopak, Red Bull zlyhal na plnej čiare. Alexander Albon skončil až na 15. mieste, Verstappen pre defekt preteky nedokončil. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton zbožňuje výzvy. Poradí si však s presilou Red Bullu?