Legenda F1 opäť na Slovensku. Bol jediný jazdec, ktorého Schumacher rešpektoval

Legendárni jazdci F1 Michael Schumacher (vľavo) a Mika Häkkinen.
Legendárni jazdci F1 Michael Schumacher (vľavo) a Mika Häkkinen. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|14. dec 2023 o 12:00

V Bratislave ho privíta tritisíc fanúšikov.

Na konci minulého tisícročia získal dva tituly majstra sveta F1. Mal obrovský talent, na trati bol nesmierne rýchly, a tak si vyslúžil prezývku Lietajúci Fín.

Charizmatický Mika Häkkinen po dvoch rokoch opäť zavíta na Slovensko. V Národnom tenisovom centre sa na neho teší viac ako tritisíc fanúšikov.

Na otázky o pripravovanej akcii, kariére legendárneho fínskeho pilota či o predošlej sezóne F1 odpovedal v rozhovore pre Sportnet komentátor ŠTEVO EISELE.

Sezóna F1 sa síce skončila, no akési jej finále čaká fanúšikov v nedeľu. Ako náročné bolo zorganizovať takéto stretnutie s Mikom Häkkinenom?

Popravde, nikdy by mi nenapadlo, že sa dvom chalanom, ktorí komentujú preteky a nahrávajú videá na YouTube, podarí zorganizovať akciu pre 3000 fanúšikov a že na Slovensko dotiahnu takú osobnosť F1.

Nikdy by mi nenapadlo, že dvojnásobnému majstrovi sveta Mikovi Häkkinenovi budem vybavovať letenku a ubytovanie. Už sa teším, keď v nedeľu ráno pristane a príde na našu šou.  

Nápad vznikol asi pred pol rokom. Odvtedy prebehli vyjednávania o zmluve a o najrôznejších detailoch. Pikoškou je, že sme sa snažili zohnať monopost McLaren Mercedes, ale je to veľmi komplikované.

Navyše, Mika je ambasádor McLarenu, takže na podujatí nesmú byť iné automobilové značky, napríklad ani Mercedes, čo je možno trochu prekvapivé.

Nejde o prvú takúto udalosť, na Slovensko vďaka dvojici EisKing zavítal aj bývalý britský pretekár formuly 1 David Coulthard.

Myslím si, že tento typ akcie je unikát. Teda, aspoň neviem o nikom inom, kto by robil podobné akcie, ak si odmyslíme tie sponzorské, na ktoré piloti musia prísť. V tomto prípade je to o tom, že Mika chce prísť.

Aj to, že sme tu mali Davida Coultharda nám uľahčilo rokovania a pridalo kredibilitu. Keď som bol v paddocku v Singapure a potriasli sme si rukou s manažérom aj so samotným Mikom, dohoda bola uzavretá - bez papiera.

VIDEO: EisKing Tour s Davidom Coulthardom

Bolo vtipné sledovať ako manažér počas družného rozhovoru zavolal jednu kolegyňu, myslím, že to bola holandská reportérka, a vysvetľoval jej, že na Miku niekde príde 3000 ľudí. Dodnes si pamätám jej vypleštené oči.  

Všetko, čo robíme s Josefom Králom, robíme pre fanúšikov. Čo by som dal pred 15 rokmi za to, keby som mohol vidieť legendu F1 a mal možnosť položiť jej otázku. Dokonca je aj príležitosť VIP stretnutia s Mikom Häkkinenom.

Je to človek, ktorý má obrovskú fanúšikovskú základňu a celá moja generácia si spomína na jeho pamätné súboje s Michaelom Schumacherom. Navyše, podarilo sa mu ho dvakrát zdolať, čo zveľadilo jeho kariéru. 

Vy ste však fandili Schumacherovi. Pochválili ste sa tým svojmu hosťovi? 

(Smiech). Jasné, pred dvoma rokmi som mal česť moderovať tlačovú konferenciu s ním a v zákulisí sme sa aj o tomto rozprávali. Na veľkých šampiónoch ma fascinuje najmä tá človečina. Mika Häkkinen je pohodový človek.

Na nič sa nepotrebuje hrať, je proste taký. Pred tými dvoma rokmi mu na letisku stratili batožinu, bol tam iba v svetri, no napriek tomu bol priateľský.

Takisto miluje formulu 1 a stále si myslím, že skončil priskoro. Bol jediný jazdec, ktorého Michael Schumacher skutočne rešpektoval. Nehovorím, že sa ho bál, ale mal pred ním obrovský, obrovský rešpekt.

Jazdci F1 Mika Häkkinen (vľavo) a Michael Schumacher na snímke z roku 1999.
Jazdci F1 Mika Häkkinen (vľavo) a Michael Schumacher na snímke z roku 1999. (Autor: Reuters)

Napadá vám niekto zo súčasného štartového poľa, ktorý by pripomínal Häkkinena, či už štýlom jazdenia alebo povahovými vlastnosťami?

Zaujímavá otázka. Vidím tam podobnosti s Oscarom Piastrim. Obaja sú, respektíve boli prirodzene rýchli, nepotrebovali veľa času na adaptáciu, čo je špeciálne v dnešnej dobe veľmi dôležité a príliš nemajú radi tie veci okolo. 

Sú známe historky ako Häkkinen nenávidel testy a absolútne ho nebavili brífingy pred pretekmi. Pre neho to bola strata času. Spomeniem Suzuku 1999, keď bojoval o titul s Eddiem Irvineom. V predvečer pretekov bol naplánovaný veľký brífing, kde sa rozprávalo o všetkých možných alternatívach a stratégiách.

A čo urobil Mika? Po 20 minútach vstal a povedal, že už ho to nebaví a že proste budú jazdiť a uvidí sa na trati. A všetci vieme, že Mika dominoval.  

Viete si predstaviť, že by ste podobnú akciu povýšili na takú úroveň, že by na Slovensko prišiel Hamilton, Verstappen či Vettel?

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Legenda F1 opäť na Slovensku. Bol jediný jazdec, ktorého Schumacher rešpektoval