Diváci chceli späť peniaze. V USA sa formula 1 zmenila na formulu 0

Michael Schumacher (v strede) po víťazstve na VC USA 2005.
Michael Schumacher (v strede) po víťazstve na VC USA 2005. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|19. jún 2022 o 14:15

Športový riaditeľ Michelinu po štarte 15 minút plakal.

BRATISLAVA. Keď sa povie formula 1, mnohým ako prvý napadne Michael Schumacher. Najmä na začiatku tisícročia nemal konkurenciu, o čom svedčí jeho päť majstrovských titulov v sérii. 

Dodnes je to zápis, ktorý nikto nedokázal vyrovnať. Ani Lewis Hamilton, ktorý mal na to našliapnuté v minulej sezóne, no v poslednom kole o titul prišiel.

Schmumacherova kariéra však nebola len o víťazstvách, ale aj o kontroverzných momentoch, ktoré polarizovali spoločnosť. V roku 1997 bol v posledných pretekoch diskvalifikovaný zo šampionátu, hoci bojoval o titul.

O päť rokov neskôr mu v Rakúsku tímový kolega Rubens Barrichello prenechal víťazstvo, keď spomalil tesne pred cieľom. A hoci sa Schumacher na stupňoch víťazov postavil na druhé miesto, diváci v Spielbergu ho vypískali.

S jeho menom sa spája aj situácia, ktorá sa stala presne pred 17 rokmi. 

Nemecký pretekár v službách Ferrari vyhral Veľkú cenu USA 2005, ktorá sa zapísala do histórie F1 ako jedna z najkontroverznejších a najškandalóznejších. 

Opäť po roku a na rovnakom mieste

Kým dnes má F1 jednotného dodávateľa pneumatík, v roku 2005 tomu tak ešte nebolo. Tri tímy mali pneumatiky od japonskej spoločnosti Bridgestone, zvyšných sedem od francúzskeho Michelinu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Diváci chceli späť peniaze. V USA sa formula 1 zmenila na formulu 0