Robil bazén u prezidenta klubu, ten ho zlanáril a je najlepší strelec

Strelecká posila Tomáš Verbír (v zelenom) dal v šiestich zápasoch osem gólov.
Strelecká posila Tomáš Verbír (v zelenom) dal v šiestich zápasoch osem gólov. (Autor: ŠK Podlužany)
Marián Dragúň|11. okt 2021 o 17:13

Piatoligistovi spadol čiperný strelec z neba.

VEĽKÝ KÝR. Prvýkrát nastúpil za piatoligový FC Veľký Kýr až v septembrovom šiestom kole doma proti Bánovu, ktorému strelil hetrik a prispel tak k víťazstvu svojho nového tímu 4:0.

Bleskurýchly útočník Tomaš Verbír prichádzal do neznámej súťaže úplne neokukaný, no obranám súpera sa predstavoval veľmi rýchlo.

Za šesť odohraných zápasov strelil osem gólov a je najlepším strelcom mužstva.

Gólový účet otváral aj v zápase nasledujúceho kola v Kmeťove (prehra 2:1), potom ešte doma s Mužlou (prehra 2:4), no a v Komjaticiach zaznamenal svoj druhý hetrik (0:3).

Rodák zo Šintavy v okrese Galanta má vo veku 27 rokov za sebou aj jednu sezónu v bratislavskej tretej lige vo farbách TJ Rovinka či pol sezóny v rakúskej nižšej súťaži.

Ako sa dostal zo Šintavy (šiesta liga ObFZ Galanta) do Veľkého Kýra, ktorý hrá piatu ligu Východ ZsFZ?

„V lete som s firmou robil bazén u prezidenta klubu Borisa Bátoru a on sa ma spýtal, či hrám futbal. Keďže u nás v Šintave boli problémy s šírkou kádra, išiel som na tréning vo Veľkom Kýre a mali záujem, aby som prišiel. Ešte som ale asi dva týždne čakal, či sa situácia u nás v Šintave nezlepší, ale začiatkom septembra som nakoniec súhlasil a prijal ponuku,“ hovorí Tomáš Verbír, ktorý sa dohodol na „hosťovaní“ do konca sezóny.

Nadmieru spokojný z príchodu nečakanej posily je aj hrajúci prezident FC Veľký Kýr Boris Bátora. „Tomáš Verbír je pre nás neskutočne veľká posila. Svojou rýchlosťou a orientáciou v šestnástke nám veľmi pomáha, veď rozhoduje zápasy. Navyše, je to skvelý typ aj do kolektívu, kde zapadol okamžite.

Aj s doterajším priebehom súťaže sme vcelku spokojní,“ hovorí po nečakanej domácej remíze s Pozbou 33-ročná duša futbalu vo Veľkom Kýre, ktorá niečo odohrala aj vo štvrtoligových Tvrdošovciach a Kolárove.

Také hecovačky ešte nezažil

Ktorý zápas mu v novom drese vyšiel zatiaľ najlepšie. „Asi ten v predminulom kole v Komjaticiach, kde sme vyhrali 3:0 a ja som dal tri góly.

Pôvodne som poriadne ani nevedel kam to ideme vlastne hrať, no už v týždni som vycítil, že spoluhráčom na tom zápase záleží viac. Bolo to totiž susedské derby a atmosféra či hecovačky do samotného výkopu ešte vygradovali.“

Uplynulú nedeľu narazil Veľký Kýr v šlágri kola doma na jedného z hlavných favoritov súťaže Pozbu a v ňom vygradoval zase výkon Kýranov.

Brankár Zsolt Bálint doslova vychytal strelcov favorizovanej Pozby.
Brankár Zsolt Bálint doslova vychytal strelcov favorizovanej Pozby. (Autor: ŠK)

Skúsenejší hostia boli po väčšinu času lepší, no po vyrovnaní na 1:1 mohli domáci dokonca strhnúť víťazstvo na svoju stranu. A hádajte, kto mal päť minút pred koncom ich najväčšiu šancu.

„Daniel Bátora ma okamžite z autového vhadzovania šikovne vysunul, vnikol som do šestnástky až zoči voči brankárovi Krnčanovi, ktorého som si trochu „natiahol“ do strany, ako som potreboval, ale on neskutočným reflexom loptu vyrazil,“ opisuje Verbír situáciu, ktorá dvíhala divákov zo sedadiel.

„S remízou sme spokojní, veď Pozba má skúsených futbalistov, ktorí vedeli o sebe a loptu nám len tak zadarmo nedali. Pre mňa to bol zápas, ktorý som musel oddrieť a vyslovene odbehať.

Hral som už všelikde, ale nikde som nezažil, ako dokáže napríklad taký Daniel Bátora v kabíne namotivovať mužstvo. Jednoducho, proti Pozbe sme nemohli zvesiť hlavy ani keď sme prehrávali,“ zakončil útočník, ktorý spadol Kýranom z neba.

Inak, Veľký Kýr nastúpil uplynulú nedeľu výlučne s vlastnými odchovancami, až na svojho legionára Verbíra. A to vo Veľkom Kýre dlho nebývalo zvykom.

Favorit rozchytal Bálinta

V štvrtom Veľkom Kýre privítali druhý tím piatej ligy Východ, preto išlo o šláger kola.

FC Veľký Kýr – FK Sokol Pozba 1:1 (0:1), 65. Anton Balog – 5. Tomáš Benkó.

Pokiaľ chce Pozba držať krok s prvou Podhájskou, musí bodovať aj na ihriskách súperov. Lenže domáci Kýrania chceli potvrdiť dovezené body z Komjatíc, preto sa čakal zápas ako remeň.

Domácich v samom úvode vyviedla z miery fatálna chyba inak výborne hrajúceho Martina Bátoru, po ktorej si otvoril strelecký účet v novom drese do odkrytej bránky Tomáš Benkó. Favorit sa dostal na koňa a už o trinásť minút mohol Benkó pridať gólovú poistku, no brankár Zsolt Bálint predviedol prvý zo svojich pohotových zákrokov. Nielenže tým postavil svoje mužstvo na nohy, ale hlavne sa rozchytal k excelentnému výkonu.

V drese Pozby pútal pozornosť aktívne hrajúci Mário Szücs a jeho mužstvo malo viac z hry, no prekonať domáceho gólmana bolo nad sily favorita. Veľký Kýr nakoniec do prestávky udržal najtesnejšie manko, tréner Kostoláni v kabíne pokropil svojich zázračnou vodou a na druhý polčas poslal iné mužstvo.

Zrazu sa hralo viac na polovici hostí, Kýrania sa dostávali do varu a už sa objavovali aj náznaky šancí. Tomáš Verbír sa cez vysokého Tomáša Krnčana ešte nepresadil, rozhodnutie však mohlo padnúť na opačnej strane. V 60. minúte ale priamy kop Tomáša Benká iba lízol brvno.

Vtedy už mala hra spád na oboch stranách a v 65. minúte sa dočkali vytúženého vyrovnania domáci. To, keď si na priamy kop z dobrých 20 metrov postavil loptu dirigent Roman Sendrei, ktorý ju trafil čistým nartom. Brankár Urban Krnčan si s ňou neporadil a dobiehajúci Anton Balog už nemohol nedať – 1:1.

Potom vyhlásil favorit najvyšší stupeň ohrozenia, lenže s rozchytaným Bálintom si už do konca zápasu neporadil nikto a v tutovkách trestuhodne ani Szücs a Benkó.

Päť minút pred koncom mohli Kýrania dokonca strhnúť víťazstvo na svoju stranu, keď Daniel Bátora priamo z autového vhadzovania vysunul Tomáša Verbíra, no skóre sa už nemenilo a body sa delili.

Tréner FC Veľký Kýr Jaroslav Kostoláni (v modrom) je zatiaľ vcelku spokojný.
Tréner FC Veľký Kýr Jaroslav Kostoláni (v modrom) je zatiaľ vcelku spokojný. (Autor: ŠK)

Hostia, ktorým chýbali Matúš Predajniansky a Marek Lontoš, po zápase neboli spokojní s výkonom rozhodcu. Osudným sa im stalo, že okrem darovaného gólu nedokázali prekonať brankára Bálinta.

Strata druhej Pozby na vedúcu Podhájsku sa zvýšila na päť bodov, kým Veľký Kýr po dvanástom kole osemnásťčlennej súťaže klesol iba o skóre na piate miesto.

Kostoláni: Mužstvu som veril

Po remíze s druhou Pozbou bol spokojný aj tréner FC Veľký Kýr Jaroslav Kostoláni. „Do zápasu sme išli s taktikou hrať zo zabezpečenej obrany, ktorá sa nám vyplatila aj v predchádzajúcom kole v Komjaticiach.

Pozba bola ale kvalitnejší súper, hráčov som preto upozorňoval na prísnejšie dodržiavanie zvolenej stratégie. Keďže máme v útoku rýchlych hráčov, spoliehal som sa na brejky, no rozhodil nás lacný gól, ktorý sme dostali po chybe.

V polčasovej prestávke sme si niečo povedali, no mužstvu som stále veril, že s výsledkom ešte čosi urobí.

Čo hovorím na výkon nášho brankára Bálinta? Po treste nastúpil doslova hladný po futbale a súhlasím, že nás podržal. On je taký „poloprofesionál“, pretože si pridáva individuálnymi tréningami s trénerom brankárov Jánom Muchom z Nitry a je to na jeho výkonnosti vidieť.“

A ako je bývalý prvoligový obranca spokojný s doterajším priebehom súťaže? „Mohli sme mať o tri body viac, pretože k zápasu v Kmeťove, kde sa hralo v stredu, mužstvo nepristúpilo dobre a prehrali sme zbytočne. Mrzí ma ešte aj domáca prehra s Mužlou, no tá k nám prišla už s trojicou Ukrajincou, ktorí hrali v zálohe naozaj vynikajúco a výsledok bol zaslúžený.“

Zostáva snáď dodať, že Veľký Kýr mal hneď v prvom kole aj kus šťastia, keď na vlastnom trávniku prehral 2:1 s lepším Svodínom, za ktorý ale nastúpil hráč s piatimi žltými kartami. FC nakoniec zápas vyhral 3:0 kontumačne a dodatočne si pripísal tri body.

Tréner Kostoláni viedol naposledy Čeľadice v piatej lige Stred. Ako by porovnal tieto dve súťaže? „Musím povedať, že piata liga Stred je náročnejšia súťaž. Aj v skupine Východ hrajú futbalisti s štvrtoligovými či treťoligovými skúsenosťami, lenže väčšinou sú už po zenite a napríklad kondične už nie až tak na výške.“ 

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Termál PodhájskaŠK Termál PodhájskaŠK Termál Podhájska
34
26
6
2
97:27
84
P
V
V
V
V
2
FK Sokol PozbaFK Sokol PozbaFK Sokol Pozba
34
25
6
3
122:29
81
V
V
P
V
V
3
FC Okoličná na OstroveFC Okoličná na OstroveFC Okoličná na Ostrove
34
21
4
9
78:44
67
V
V
R
R
V
4
ŠK ŠuranyŠK ŠuranyŠK Šurany
34
19
4
11
71:48
61
V
P
R
V
V
5
FC Veľký KýrFC Veľký KýrFC Veľký Kýr
34
18
6
10
92:55
60
V
P
V
V
R
6
MŠK ŽeliezovceMŠK ŽeliezovceMŠK Želiezovce
34
18
3
13
66:65
57
P
P
P
V
P
7
Športový klub SvodínŠportový klub SvodínŠportový klub Svodín
34
17
3
14
90:66
54
V
P
R
V
V
8
ŠK KmeťovoŠK KmeťovoŠK Kmeťovo
34
14
10
10
78:51
52
P
V
R
P
R
9
TJ SalkaTJ SalkaTJ Salka
34
15
6
13
75:56
51
V
R
V
R
V
10
FC KomjaticeFC KomjaticeFC Komjatice
34
15
5
14
61:59
50
V
P
P
R
V
11
TJ AC MužlaTJ AC MužlaTJ AC Mužla
34
14
5
15
80:73
47
V
V
V
R
P
12
OŠK LipováOŠK LipováOŠK Lipová
34
11
8
15
56:60
41
P
R
V
P
P
13
TJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva Bánov
34
11
5
18
54:91
38
P
V
P
P
V
14
ŠK PodlužanyŠK PodlužanyŠK Podlužany
34
10
5
19
50:77
35
P
V
V
P
V
15
FC DulovceFC DulovceFC Dulovce
34
10
4
20
43:79
34
P
V
P
P
P
16
OŠK Svätý PeterOŠK Svätý PeterOŠK Svätý Peter
34
7
3
24
46:108
21
V
P
P
P
P
17
OŠK Dolný OhajOŠK Dolný OhajOŠK Dolný Ohaj
34
6
1
27
47:114
19
P
P
P
V
P
18
TJ AGRO ZemnéTJ AGRO ZemnéTJ AGRO Zemné
34
6
2
26
48:152
14
P
P
V
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Robil bazén u prezidenta klubu, ten ho zlanáril a je najlepší strelec