McLaren sa konečne rozhodol. V boji o titul uprednostní Norrisa, má to však háčik

V popredí Oscar Piastri na McLarene, za ním Charles Leclerc na Ferrari a Lando Norris na McLarene počas Veľkej ceny Talianska 2024.
V popredí Oscar Piastri na McLarene, za ním Charles Leclerc na Ferrari a Lando Norris na McLarene počas Veľkej ceny Talianska 2024. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|12. sep 2024 o 11:08

Chceme vyhrať správnym spôsobom, povedal riaditeľ tímu Stella.

BAKU. McLaren uprednostní Landa Norrisa pred tímovým kolegom Oscarom Piastrim v boji o titul šampióna formuly 1 s Maxom Verstappenom z Red Bullu, povedal vo štvrtok riaditeľ tímu Andrea Stella pre BBC.

Brit Norris je v celkovom poradí druhý a za trojnásobným majstrom sveta Verstappenom zaostáva osem pretekov pred koncom (plus tri šprinty) o 62 bodov, zatiaľ čo Austrálčan Piastri je štvrtý a na vedúcu pozíciu stráca 106 bodov.

Do poradia jazdcov je v sezóne ešte možné získať maximálne 232 bodov.

McLaren sa usiluje o oba tituly a na víkendovej Veľkej cene Azerbajdžanu v Baku by sa mohol dostať na čelo Pohára konštruktérov, pričom za kedysi dominantným Red Bullom zaostáva už len o osem bodov.

"Celková koncepcia je taká, že sme neuveriteľne odhodlaní vyhrať, ale chceme vyhrať správnym spôsobom," povedal Stella pre BBC.

"Budeme (tendenčne) podporovať Landa, ale chceme to urobiť bez prílišných kompromisov na našich princípoch."

"Naše zásady sú také, že záujem tímu je vždy na prvom mieste. Športové správanie je pre nás dôležité v celkovom spôsobe, akým preteky ideme. A potom chceme byť féroví k obom jazdcom."

Stella povedal, že McLaren sa chce vyhnúť opakovaniu situácie z Monzy, kde sa Norris postavil na pole position pred Piastrim na druhom mieste, ale nakoniec prehral s Charlesom Leclercom na Ferrari.

V týchto pretekoch Piastri predbehol Norrisa v druhej šikane a Leclerc sa zmocnil druhého miesta Brita, ktorý musel spomaliť, a potom už Leclerc vyhral vďaka úspešnej stratégii. Verstappen skončil až šiesty.

"Záujmy tímu sú na prvom mieste a toto sú situácie, ktoré musíme napraviť, pretože nakoniec spôsob, akým sme vstúpili do pretekov v Monze, nechal otvorené dvere tejto situácii," povedal Stella.

Bývalý inžinier Ferrari uviedol, že obaja jeho jazdci túto situáciu akceptovali.

"Rozhovory boli veľmi kooperatívne," dodal. "Dokonca aj keď som Oscarovi povedal: 'Bol by si k dispozícii, aby si sa vzdal víťazstva? Odpovedal: 'Je to bolestivé, ale ak je to teraz správne, urobím to'."

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»McLaren sa konečne rozhodol. V boji o titul uprednostní Norrisa, má to však háčik