A-tím v tretej lige, postup podľa koeficientu. Ligu dorastu čakajú zmeny

Najvyššiu dorasteneckú súťaž môže hrať 14 tímov.
Najvyššiu dorasteneckú súťaž môže hrať 14 tímov. (Zdroj: TASR)
Daniel Dedina|18. apr 2021 o 14:00

O účasti v najvyššej súťaži rozhoduje nielen športové hľadisko.

Najvyššia dorastenecká súťaž na Slovensku prejde reorganizáciou. Od nasledujúcej sezóny 2021/22 sa počet účastníkov prvej ligy zvýši z doterajších dvanásť na štrnásť.

Čo to znamená v praxi? Akým spôsobom prebehne doplnenie súťaže, keď mládežnícky futbal sa už polroka nehrá?

„V aktuálnej situácii neexistuje ideálne riešenie. Ani Liga majstrov sa nehrá v štandardnom režime,“ hovorí technický riaditeľ Slovenského futbalového zväzu MARTIN HASPRÚN, ktorý túto funkciu prebral po súčasnom trénerovi reprezentácie Štefanovi Tarkovičovi.

S návrhom na rozšírenie dorasteneckej ligy prišiel práve technický úsek SFZ. Prečo?

V záujme rozvoja futbalu a udržania hráčskej základne je nutné umožniť klubom s koncepčnou prácou posunúť sa výkonnostne na vyššiu úroveň.

Keďže ide už o druhý súťažný ročník poznačený pandémiou, navrhli sme doplniť súťaž o dva kluby na základe čo možno najobjektívnejších kritérií, pričom na základe športového kritériá nebude zo súťaže nikto zostupovať. To platí len pre aktuálnu sezónu 2020/21. 

Zmenou hracieho modelu uprostred súťaže, alebo pri zmene zostupového kľúča zverejneného pred začiatkom súťaže by sme výrazne znevýhodnili družstvá, ktoré by mohli byť zapojené do boja o zotrvanie v súťaži.

Aké je okrem športového hľadiska ďalšie kritérium, ktoré v doraste rozhoduje o zaradení tímu do prvej ligy?

Všetci účastníci musia splniť licenčné podmienky, potrebné na účasť v súťaži. Licenčné konanie mládeže práve prebieha. V prípade, ak ktorýkoľvek klub - môže ich byť aj viac - licenčné podmienky nesplní, súťaž sa bude hrať s nižším počtom účastníkov.

Z oboch skupín druhej ligy môžu postúpiť iba víťazi. Z iného umiestnenia postup nebude možný. 

Tento model navrhujeme ponechať v platnosti minimálne tri súťažné ročníky, následne ho vyhodnotiť a prípadne sa vrátiť k modelu s nižším počtom účastníkov. 

Tímy v prvej dorasteneckej lige musia prejsť licenčným konaním.
Tímy v prvej dorasteneckej lige musia prejsť licenčným konaním. (Zdroj: facebook FK Poprad)

Postupujúcich z druhej ligy môže určiť koeficient. Čo to znamená?

V prípade, ak v súťažiach nebude odohraných ani 50 percent stretnutí navrhujeme postup, pri ktorom je rešpektovaná maximálna objektivita a transparentnosť.

Postup má byť umožnený iba družstvám, ktoré budú na prvom mieste v tabuľke podľa dosiahnutého koeficientu.

Ide o priemerné umiestnenie v súťažnom ročníku 2018/2019, ktorý bol posledným riadne ukončeným ročníkom pred pandémiou Covid-19, a jesennej časti 2019/2020.

Čo nastane v prípade, ak budú mať tímy rovnakú hodnotu koeficientu?

Postupovalo by sa podľa súťažného poriadku, s vynechaním vzájomných zápasov. Zohľadnil by sa gólový rozdiel zo všetkých majstrovských stretnutí odohraných v zadefinovanom súťažnom období.

Ďalej by prišli na rad vyšší počet strelených gólov, vyšší počet víťazstiev, vyšší počet víťazstiev dosiahnutých na ihriskách súperov, vyšší počet nerozhodných výsledkov a vyšší počet nerozhodných výsledkov na ihriskách súperov.

Ak by to stále nestačilo, k slovu by sa dostal žreb.

Martin Hasprún zastáva post technického riaditeľa SFZ od februára 2021.
Martin Hasprún zastáva post technického riaditeľa SFZ od februára 2021. (Zdroj: SFZ, Autor: TASR)

Ak tím s najlepším koeficientom neprejaví o postup záujem, môže na jeho úkor postúpiť niekto ďalší?

Nie, nikto iný do vyššej súťaže postúpiť nemôže. Doplniť prvú dorasteneckú ligu môžu len kluby, ktoré budú v II. lige Východ i Západ podľa koeficientu na prvom mieste a za predpokladu, že splnia licenčné podmienky (získajú licenciu futbalovej akadémie, pozn. red.). 

Ak sa tak nestane, súťaž bude mať menej než štrnásť účastníkov a hrací model sa tomu prispôsobí. Platí to aj v prípade klubov, ktoré už sú účastníkmi prvej ligy.

Špecifickým prípadom je Prešov, ktorý vlastní licenciu akadémie, hoci už dva roky najvyššiu súťaž nehrá.

Aj na základe pandémie je Prešov v ochrannej lehote neštandardne už druhý súťažný ročník. Bol posledný zostupujúci z riadne ukončenej súťaže a v oboch ročníkoch poznačených pandémiou nebol ani raz na priebežnej prvej pozícii - v kategórii U19 ani U17. V prípade neodohratia minimálneho počtu 50 percent stretnutí bude braný ako zostupujúci z prvej ligy.

Uvedomujeme si, že rozhodnutia v aktuálnej situácii nie sú úplne štandardné a neexistuje ideálne riešenie. Ani Liga majstrov sa nehrá v štandardnom režime a všetci to musia rešpektovať.

Pre účasť v dorasteneckej lige doposiaľ platilo, že klub musel mať A-mužstvo prinajhoršom v druhej lige. Odteraz bude stačiť mať seniorský tím v tretej lige.

Áno, presne tak. Toto pravidlo aj vzhľadom na aktuálnu situáciu bude takisto platiť už od budúceho súťažného ročníka. Je to predovšetkým kritérium pripravované do budúcnosti, keď bude v platnosti model III. ligy mužov v dvoch skupinách.

Akú sumu dostávajú kluby na prevádzkovanie akadémií od zväzu? O koľko sa navýši rozpočet po rozšírení ligy na 14 tímov? 

Každá akadémia má z prostriedkov ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu finančnú podporu od SFZ vo výške 100-tisíc eur na jeden súťažný ročník. Všetci účastníci dorasteneckej ligy dostanú aj v nasledujúcej sezóne podporu v tejto výške.

Rozšírením počtu účastníkov sa rozpočet navýši o 65-tisíc Eur na súťažný ročník, pričom nebude už existovať ročná ochranná lehota pre zostupujúcich.

Ako vidíte šance na dohratie tejto sezóny?

Kompletné dohratie už vzhľadom k nedostatku termínov nie je možné. Pracujeme s rôznymi variantmi a skrátenými modelmi. V tejto ťažkej dobe, ktorú sme si pred rokom ani nevedeli predstaviť, nebude žiadne riešenie to najlepšie, ale snažíme sa o to, aby sme sa mu priblížili čo najviac. Pripravujeme sa aj na alternatívu, že súťaže nebude možné ukončiť.

Zo všetkého najviac si želám, aby sa už konečne začalo s tréningovým procesom a bolo umožnené deťom, aj dospelým športovať. Všetci sa na to tešíme, ľudia sú hladní po športe.

Košice sú pripravené. Máme čo ponúknuť, tvrdia

Druhá dorastenecká liga má dve vetvy. V skupine Východ sú v mladšom i staršom doraste na prvom mieste futbalisti FC Košice. Klub sa netají postupovými ambíciami.

„Na rozhodnutie o rozšírení prvej dorasteneckej ligy sa pozeráme v širších súvislostiach. Nič v spoločnosti nie je tak ako predtým a my sa tomu musíme prispôsobiť. Myslím si, že toto riešenie prinesie v budúcnosti ovocie a je v prospech mládežníckeho futbalu,“ tvrdí športový riaditeľ mládeže FC Košice Miroslav Guza.

„Myšlienkou akadémii je zachytávať hráčov, pripravovať ich v dobrých podmienkach a ponúkať pre reprezentáciu, pričom my chceme vyplniť priestor na východe Slovenska.

Tým, že do najvyššej súťaže pribudnú ďalšie dva tímy, šancu ukázať sa budú mať zaujímaví futbalisti s potenciálom. Títo hráči bojujú druhý rok o postup, to znamená, že vedia hrať pod tlakom,“ argumentuje Guza.

Týmto krokom sa klubom podľa neho zväčšia aj možnosti na čerpanie projektových peňazí.

Košičania veria, že v najvyššej súťaži budú hrať dôstojnú rolu. Na zisk štatútu futbalovej akadémie potrebujú ešte doplniť niektoré trénerské pozície a vytvoriť kategóriu U16. Na prípadný reštart aktuálnej sezóny sú pripravení.

„Slovenskému futbalu máme čo ponúknuť. Z historického i súčasného hľadiska,“ vraví Guza.

Aktuálna tabuľka II. ligy Východ U19

Trnava postúpiť nemôže. Súťaž vyhrať chce

Odlišná situácia je v II. lige Západ. Aj v nej sú lídrom v staršom i mladšom doraste hráči rovnakého klubu - FK Lokomotíva Trnava. Tá však do prvej ligy postúpiť nemôže, keďže nespĺňa podmienky pre udelenie licencie útvaru talentovanej mládeže a nemá ani A-mužstvo.

„Máme na to svoj názor, pretože peniaze sa vrážajú do ÚTM i akadémii a tam, kde by sa mali dávať, príde len malé zrnko. My sme tí, ktorí dodávajú hráčov akadémiám, tie sú neraz umelo vytvorené. Po postupe do prvej ligy vôbec netúžime, zameraní sme na rozvoj mládeže. Nielen na konferenciách, ale aj v skutočnosti,“ hovorí prezident FK Lokomotíva Trnava Peter Moravčík.

Pri mládeži by sa podľa neho nemalo prihliadať na to, či má klub akadémiu i A-mužstvo.

„Malo by platiť, že keď si prvú ligu vybojujete, nech sa páči, hrajte ju,“ myslí si.

Na ďalších priečkach tabuľky sú starší dorastenci Petržalky a Dubnice nad Váhom, ktorí postúpiť môžu. V prípade, že sa sezóna bude dohrávať, však musia skončiť na prvom mieste. Hoci Trnavčania do ligy ísť nemôžu, súťaž vyhrať chcú.

„Kto by nechcel? Som presvedčený o tom, že v druhej lige máme momentálne najlepšie družstvo. Chalani hrajú s elánom, ide nám to, hráčov máme dostatok. Body sme zatiaľ stratili len na Interi, kde sme ešte v 80. minúte viedli, a doma s Myjavou. Mali sme šancí na desať zápasov a súper tak odkopával, že doteraz hľadáme lopty,“ vtipne poznamenal Moravčík.

Aktuálna tabuľka II. ligy Západ

Aktuálna tabuľka I. ligy staršieho dorastu U19

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
11
7
3
1
19:5
24
R
V
V
R
V
2
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
12
7
2
3
31:18
23
V
V
P
R
P
3
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
11
6
3
2
23:15
21
P
V
V
V
V
4
FK PopradFK PopradFK Poprad
11
6
2
3
16:17
20
V
V
R
P
R
5
*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica
11
5
2
4
16:15
17
V
V
R
V
R
6
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
11
4
3
4
23:18
15
V
V
R
P
P
7
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
11
4
2
5
20:14
14
P
V
P
R
V
8
FC NitraFC NitraFC Nitra
11
3
2
6
17:18
11
P
P
V
P
V
9
FK SenicaFK SenicaFK Senica
8
3
1
4
6:13
10
V
P
P
P
V
10
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
11
3
1
7
10:25
10
V
P
P
P
P
11
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
11
2
2
7
12:30
8
P
P
P
R
P
12
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
9
2
1
6
11:16
7
P
P
P
V
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»A-tím v tretej lige, postup podľa koeficientu. Ligu dorastu čakajú zmeny