Delobuch Slovanu odohnal fanúšikov, páchateľ sedí vo väzbe

Slovan po incidente hral dva zápasy pred prázdnymi tribúnami.
Slovan po incidente hral dva zápasy pred prázdnymi tribúnami. (Autor: TASR)
Pavol Spál|27. nov 2013 o 10:04

Silný delobuch zranil počas augustového zápasu desiatich fanúšikov Ružomberka.

BRATISLAVA. Až po troch mesiacoch od incidentu na bratislavských Pasienkoch má polícia páchateľa. Fanúšik Slovana, ktorý hodil delobuch počas zápasu Slovan - Ružomberok do sektora hostí a zranil desať priaznivcov Ružomberka, sa sám priznal na polícii. Páchateľom je dvadsaťročný Tomáš P. z Bratislavy.

Incident sa stal 18. augusta na nerizikovom stretnutí. Výbuch zranil desať ľudí. Päť z nich skončilo v nemocnici, z toho jeden prišiel takmer o oko, medzi zranenými boli aj dve deti.

Zranil aj dve deti

Polícia tvrdí, že sa páchateľ priznal sám, pretože vyšetrovatelia mali proti nemu jasné dôkazy. Od piatka je vo väzbe a hrozí mu trest vo výške desať až pätnásť rokov odňatia slobody.

Šlo o delovú ranu 75 milimetrov s 50 gramami pyrotechnickej nálože.

Fanúšik svoj čin oľutoval. Okrem poškodených vypočuli policajti 96 svedkov a vykonali šesť konfrontácií aj jednu domovú prehliadku.

Vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie bratislavský krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó nechcel reagovať na otázky. Chuligán zrejme nebol jediný pri útoku na fanúšikov Ružomberka.

Fanklub Slovana Belasá šlachta sa od výbuchu dištancoval a čin odsúdil. „Páchateľ nie je členom fanklubu, v databáze sme nenašli zhodnosť pri indíciách krstného mena, iniciálky priezviska a veku,“ vravel PR riaditeľ Slovana Tomáš Straka.

Motív páchateľ neprezradil. Podľa neoficiálnych informácií sa snažil dostať do tvrdého jadra fanúšikov Slovana. Takto sa chcel vraj pred ostatnými ukázať.

Po výbuchu fanúšikovia nechodia

Straka na otázku, či delobuch mal byť „vstupenkou“ do oficiálneho fanklubu Slovana, reagoval: „Vstupenkou je u nás členské.“

V tomto zápase bolo na štadióne viac ako štyritisíc ľudí. Od výbuchu návštevy rapídne klesli. Iba na jeden z posledných piatich domácich zápasov prišlo viac ako tisíc ľudí.

„Dosah tohto incidentu je pre nás veľmi veľký. Výrazne nám klesli návštevy,“ vraví Straka.

Slovan sa za incident ospravedlnil a vypísal odmenu 5000 eur za informácie, ktoré pomôžu identifikovať vinníkov. Keďže sa páchateľ sám priznal, odmenu nevyplatí.

Od disciplinárky SFZ odstal klub 15-tisícovú pokutu a dva zápasy odohral bez divákov.

„Sme radi, že aj s pomocou nášho klubu sa odsúdeniahodná udalosť výrazne posunula. S políciou sme rozoberali zábery kamerového systému,“ tvrdil bezpečnostný manažér klubu Zdeno Roman.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Delobuch Slovanu odohnal fanúšikov, páchateľ sedí vo väzbe