Crows musia zvíťaziť a čakať na správy z Pezinka

Košickí hádzanári sa chcú pobiť o baráž.
Košickí hádzanári sa chcú pobiť o baráž. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Daniel Dedina|11. máj 2018 o 00:00

Myšlienok na baráž sa nevzdávajú.

KOŠICE. Zajtra spoznáme meno štvrtého účastníka baráže o účasť v budúcom ročníku hádzanárskej extraligy mužov.

Na úkor Modry a Malaciek by sa do najvyššej súťaže radi dostali Piešťany a jeden z dvojice Martin – Košice.

Hádzanári Košice Crows sa od začiatku sezóny netaja extraligovými ambíciami. K naplneniu tohto cieľa potrebujú skončiť v prvej lige na prvom alebo druhom mieste a následne uspieť v baráži.

Prvé miesto je už pre nich nedostižné, na druhý Martin strácajú dva body.

Keďže so súperom z Turca majú Košičania lepšiu bilanciu vzájomných zápasov (45:30 d, 23:24 v), pred posledným kolom prvoligovej nadstavby o postup sú stále v hre.

Sústredia sa len na vlastný zápas

Crows však nemajú osud vo vlastných rukách. Základnou podmienkou je to, aby v sobotu zdolali Piešťany.

Tie síce vedú prvoligovú tabuľku, ale momentálne už nepripomínajú valec z úvodných troch štvrtín nadstavby, keď vyhrali sedem zápasov v rade.

Pod dojmom istoty baráže zvoľnili a posledné dva súboje prehrali.

„Nálada v tíme je veľmi dobrá, horšie je to so zdravotným stavom. Máme zranených hráčov zo základnej zostavy. V každom z posledných stretnutí sa nám niekto zranil, či už pričinením súpera alebo vlastným nedopatrením. Nenastúpime v plnej sile, ale to nič nemení na našom odhodlaní, že ideme vyhrať,“ nestráca optimizmus prezident Košice Crows Filip Fabišík.

Výhra s Piešťanmi je však len polovica mozaiky, ktorá z košického pohľadu musí do seba zapasovať. Tou druhou je prehra Martina v paralelne hranom stretnutí v Pezinku.

„Nebudeme riešiť to, čo sa bude diať na západe. Sústredíme sa len na náš zápas. Chceme zdolať Piešťany a mať v tabuľke dvanásť bodov. Veríme, že to dopadne v náš prospech a do baráže sa dostaneme. Pezinok ešte zatiaľ doma neprehral a pevne dúfam, že k žiadnej výnimočnej situácii nedôjde,“ spolieha sa Fabišík na morálny kredit Pezinčanov, ktorí už do baráže postúpiť nemôžu.

Nekalkulujú, rozhodnúť chcú na ihrisku

Keďže podľa medializovaných informácií už Tatran Prešov v budúcom ročníku najvyššej súťaže neplánuje hrať s dvomi družstvami, vyvstáva otázka, ako bude riadiaci orgán súťaže postupovať pri udeľovaní extraligových miesteniek pre nasledujúcu sezónu.

„Nechceme takto kalkulovať. Verím, že v sobotu to pre nás dobre dopadne, následne uspejeme aj v baráži a do extraligy sa dostaneme priamou cestou,“ odmieta akékoľvek špekulácie mladý košický funkcionár, ktorý je zároveň brankárom svojho mužstva.

Zápas Košice – Piešťany sa uskutoční v sobotu o 18.00 hod. na tradičnom mieste na Alejovej ul. Nedávny požiar v tejto lokalite nemá na dejisko stretnutia, našťastie, žiaden vplyv.

„Horela vedľajšia unimobunková budova, hádzanársku halu to nezasiahlo. Pneumatiky a ďalšie veci, ktoré boli v okolí haly sme dali preventívne odstrániť. V tomto smere nie je žiaden problém,“ skonštatoval Fabišík.

Program 10. kola 1. ligy, sobota o 18.00 hod.: Levoča – Stupava, Košice – Piešťany, Pezinok – Martin.

BARÁŽ BUDE BEZO ZMIEN

„Baráž sa odohrá riadne, tak ako bola plánovaná,“ dostali sme v týždni jasné stanovisko od Petra Brunovského, riaditeľa súťaží Slovenského zväzu hádzanej.

Definitívny menoslov účastníkov najvyššej mužskej súťaže na Slovensku v sezóne 2018/19 bude známy až po 22. máji.

Do tohto termínu môžu kluby podávať prihlášky do súťaží SZH.

A aký by bol postup, ak by Prešov neprihlásil svoj druhý tím do extraligy?

Súťažný poriadok uvádza nasledovné: Z baráže vzídu dve postupujúce družstvá a dve zostupujúce družstvá. Ak niektoré z družstiev, ktoré si vybojuje účasť v extralige, neprejaví záujem v nej štartovať, právo účasti z pôvodne neúspešných tímov sa ponúkne lepšie umiestnenému družstvu po dlhodobej časti danej súťaže. Ak ide o družstvá z dvoch rôznych súťaží, právo účasti sa ponúkne najskôr družstvu z vyššej súťaže.

Tabuľka:

1.Piešťany 9 7 0 2 272:236 14

2.Martin 9 6 0 3 274:257 12

3.Košice 9 4 2 3 291:257 10

4.Pezinok 9 4 1 4 264:275 9

5.Stupava 9 3 2 4 274:264 8

6.Levoča 9 0 1 8 216:302 1

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Crows musia zvíťaziť a čakať na správy z Pezinka