17.05.2022 | Skupina B
17.05.2022 | Sk. B
1 - 3
(1:0, 0:0, 0:1, 0:0, 0:1)
Samostatné nájazdy
0:1

Český kapitán len mykal plecami. Médiá hokejistov po blamáži nešetrili

Nájazdy v zápase Česko - Rakúsko na MS v hokeji 2022.
Nájazdy v zápase Česko - Rakúsko na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. máj 2022 o 21:00

Červenka len ťažko hľadal slová.

TAMPERE. Po historicky prvej prehre s Rakúskom na hokejových MS zavládlo v českom tíme sklamanie.

Líder tímu Roman Červenka bol počas hodnotenia duelu strohý, ťažko zo seba doloval súvislé vety.

Kapitán ťažko hľadal príčinu

Napriek prehre 1:2 po nájazdoch s papierovým outsiderom si však nemyslí, že by si so spoluhráčmi v utorňajšom zápase B-skupiny niečo zľahčili.

"Mali sme rozhodnúť skôr, aby sa nemuselo hrať do poslednej minúty. Potom to tam spadlo. Neviem, nedokážem posúdiť, či bol náš výkon laxný. Nejaké šance sme si vytvorili. Neviem, či ich bolo dosť. Oni nehrali zle, ale asi sme mali dať viac gólov, aby to nedopadlo tak, ako to dopadlo.

Musíme sa otriasť a ísť ďalej. Určite si k tomu sadneme a o dnešnej prehre si spolu pohovoríme. Budeme to riešiť," citoval kapitána Červenku idnes.cz.

Česi sa rozbiehali vlažne a do zakončení sa dostávali málo. Dve minúty pred koncom prvej tretiny Červenka pridal k šiestim asistenciám aj prvý gól na šampionáte, no v ďalšom priebehu Rakúšania nepustili zverencov fínskeho trénera Kariho Jalonena do súvislého tlaku.

Disciplinovaným výkonom napokon doviedli zápas do power play a Brian Lebler 38 sekúnd pred ukončením riadneho hracieho času vyrovnal.

V predĺžení Filip Hronek v obrovskej šanci zvolil v zakončení fintu medzi korčuľami, neuspel a podobne dopadli v nájazdoch Hertl, Červenka, Blümel, Smejkal i Krejčí.

Historická blamáž, píšu médiá

Prvýkrát v histórii svetových šampionátov Česi nad týmto súperom nezvíťazili, predtým 17-krát v riadnom čase a 22-krát vrátane ZOH.

Podľa Červenku však nejde o najhoršie chvíle, ktoré pri reprezentácii zažil.

"Turnaj je dlhý, ale rozhodne sa musíme zlepšiť. Nie som šťastný, keď sa prehrá. No nemyslím si, že by sa na to niekto vykašľal. Už na nájazdy sme išli psychicky nalomení," dodal 36-ročný útočník švajčiarskeho Rapperswilu.

České médiá po prekvapivej prehre nešetrili kritikou. "Blamáž, outsider vyrovnal v závere a zvládol nájazdy," hlásil titulok športovej sekcie portálu idnes.cz.

"Nevydarený duel s nováčikom. V nájazdoch rozhodol Schneider," napísal blesk.cz.

"Šok, historická blamáž. Jaloví Česi podľahli Rakúšanom. Rozhodujúci zásah im strelil bývalý hráč Komety," pridal svoje hodnotenie sport.cz.

Česi sa najbližšie stretnú vo štvrtok o 19.20 s Lotyšmi, zápas Rakúšanov s Nórmi je na programe v stredu o 16.20.

Tím Česka sa však už môže tešiť aj na hviezdnu posilu, ofenzívu by mal už v najbližšom zápase skvalitniť David Pastrňák, ktorému dal zelenú pre štart na MS jeho tím z NHL Boston Bruins.

Tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Český kapitán len mykal plecami. Médiá hokejistov po blamáži nešetrili