Bývalý lyžiarsky reprezentant nedal atlétom šancu

Absolútni víťazi - Timea Mihoková a Peter Mlynár.
Absolútni víťazi - Timea Mihoková a Peter Mlynár. (Autor: Danica Božová)
Danica Božová|22. júl 2019 o 12:48

S profesionálnym športom som skončil, potvrdil Peter Mlynár.

NOVÁ LESNÁ. Východoslovenská veľká cena vytrvalcov pokračovala tretiu júlovú sobotu. Beh do vrchu z Novej Lesnej na Hrebienok - Memoriál Jána Stilla napísal 20. kapitolu.

Podujatie bolo zároveň súčasťou Slovenského pohára v behu do vrchu i predposledným z päťčlennej série tatranských behov Tatry Prestige Tour, z ktorej vzíde bežecký kráľ a bežecká kráľovná Tatier.

Dominoval, hoci na asfalt nie je zvyknutý

Trať dlhú 9 570 m s prevýšením 533 m vedúcu z Novej Lesnej cez Starý Smokovec na Hrebienok v dusnom počasí najrýchlejšie zvládol 31-ročný bývalý slovenský reprezentant v bežeckom lyžovaní z podtatranskej obce Gerlachov bežiaci v drese ŠKP Vysoké Tatry Peter Mlynár.

Reprezentačný dres síce pred rokom zavesil na klinec, so športovaním však neprestal. Hoci to bol iba jeho druhý beh v živote po asfaltovom povrchu, nedal žiadnu šancu bežcom - atlétom, ktorí sú na súťaženie po asfalte zvyknutí.

„Každé víťazstvo poteší. Od konca obce Nová Lesná až do cieľa som bežal na čele sám. Na tvrdý asfaltový povrch a na tempové behy nie som zvyknutý. Beh na lyžiach, ktorému som sa dlhé roky vrcholovo venoval, je dynamický šport, kde sa striedajú akcelerácie a zjazdy. Pre mňa je tento beh nová skúsenosť - samozrejme, že pekná. Výsledný čas mohol byť aj lepší, ale samému sa ťažko beží. Človek sa tak nevyžmýka ako by sa mohol,“ dodal po vyhlásení výsledkov.

V lete mu je vždy teplo

„Moja športová výkonnosť už nie je na takej úrovni, ako bývala v minulých rokoch. Preto som spokojný. Keď si pozrieme víťazné časy z minulosti, skôr sa treba zamyslieť, prečo došlo k poklesu úrovne,“ pokračoval Mlynár.

Nesťažoval sa ani na počasie. „Bolo to v pohode, pre všetkých rovnaké. Ja som zo zimného športu, mne je v lete vždy teplo, ale viem sa s tým vyrovnať.“

Prezradil i plány na najbližšie obdobie. „Ja už veľké ambície nemám, keďže som skončil s profesionálnym športom. U mňa teraz prevládajú skôr čiastkové ciele. Chcem sa dobre pripraviť na horský kros z Gerlachova na Sliezsky dom, ktorý bude posledný augustový deň.“

Striebro si do Bratislavy odniesol o dva roky mladší Konštantín Kocián v drese Behame.sk, ktorý za víťazom zaostal o viac ako trištvrte minúty.

O ďalších sedem sekúnd v cieli rozhodcovia privítali bývalého dvojnásobného bežeckého kráľa Tatier (za roky 2016 a 2017) 34-ročného Kluknavčana Mariána Zimmermanna v drese Triatlon teamu Košice.

Ženské prvenstvo obhájila Mihoková

Medzi ženami prvenstvo z vlaňajška obhájila 22-ročná pretekárka Bežeckého klubu Poprad Timea Mihoková.

„Bola by som spokojnejšia, keby som bežala rýchlejšie ako vlani. To sa mi však nepodarilo. Pravdupovediac nebežala som na osobný rekord na tejto trati, lebo som sa na to necítila,“ povedala víťazka.

Druhú priečku prekvapujúco vybojovala domáca 40-ročná Lucia Kocová, ktorá bola od víťazky pomalšia o 35 sekúnd. Tretia dobehla 35-ročná triatlonistka Krompašanka Zuzana Holečková registrovaná tiež v STH Nová Lesná.

„Zaznamenali sme účastnícky rekord, vo všetkých disciplínach sa na štartovnú čiaru postavilo spolu 722 športovcov. Ďakujem všetkým organizátorom, hosťom i súťažiacim. Výťažok zo štartovného bol odovzdaný neziskovej organizácii Novorodenec.sk,“ spokojný bol riaditeľ pretekov a starosta Novej Lesnej Peter Hritz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bývalý lyžiarsky reprezentant nedal atlétom šancu