Bývalý arbiter o dianí v Michalovciach: Rozhodca nie je bez viny

Nahnevaní Popradčania tesne po odpískaní konca pohárového zápasu.
Nahnevaní Popradčania tesne po odpískaní konca pohárového zápasu. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|14. mar 2019 o 14:29

Horváth okrem iného vylúčil nesprávneho hráča.

MICHALOVCE. O stredajšom štvrťfinálovom dueli futbalového Slovnaft Cupu medzi prvoligovými Michalovcami a druholigovým Popradom sa ešte dlho bude hovoriť.

A predovšetkým o záverečných minútach východniarskeho derby, ktoré prinieslo poriadnu kovbojku.

Toľko nervozity, hádok, faulov a strkaníc sme už dlho nevideli ani na okresnej úrovni.

Ešte hodnú chvíľu po skončení duelu bolo na trávniku poriadne horúco a usporiadatelia MFK Zemplín mali čo robiť, aby rozvášnených hráčov popradského tímu udržali na uzde a zabránili hroziacej inzultácii rozhodcu Kamila Horvátha, ktorý druhé dejstvo a hlavne záver stretnutia vôbec nezvládol.

Pri Laborci to vyzeralo ako v súbojoch dvoch nezmieriteľných argentínskych rivalov Boca Juniors a River Plate...

Streňo – hlavný spúšťač emócií

Pritom spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, aby malo derby takýto nechutný koniec. Prvý polčas bol vcelku pokojný, domáci ho vyhrali 2:1 a týmto výsledkom sa aj zápas skončil.

Hneď po prestávke poslal hosťujúci tréner do hry Erika Streňa, ktorý bol hlavným vinníkom toho, že po zmene strán to z futbalom už nemalo nič spoločné. Počas niekoľkých minút svojho pobytu na trávniku rozohnil takmer všetkých aktérov.

Rozhodca mu síce už v 62. minúte udelil žltú kartu po „naťahovačkách“ pri popradskej striedačke, ale tento moment ešte viac začal vyhrocovať situáciu na ihrisku.

Arbitrovi Horváthovi sa záverečné minúty úplne vymkli z rúk.

Najprv v 90. minúte oprávnene vylúčil domáceho José Carrilla Mancillu, ktorý udrel do brucha Lukáša Horvátha. Avšak popradskému stopérovi, ktorý na tom tiež mal svoj viny, druhú žltú kartu už neudelil.

Druhýkrát sa červenalo o dve minúty neskôr, keď sa vykartoval Mamadou Tounkara. Tu však rozhodca výrazne pochybil, pretože druhú žltú kartu Tounkara dostať nemal, namiesto neho mal byť za faul potrestaný Peter Kolesár.

To už prebiehal trojminútový nadstavený čas, ktorý rozhodca síce dodržal, ale vylúčeniam sa počas neho hodnú chvíľu nehralo, preto Podtatranci po jeho záverečnom hvizde vybuchli už úplne.

A to kvôli tomu, že k nadstaveniu nepridal ešte ďalšiu dávku času.

Neodhadol provokatérov

Na stretnutí bol ako divák prítomný aj bývalý medzinárodný rozhodca Štefan Czetö, ktorého sme sa opýtali, čo hovorí na výkon arbitra z Trstenej.

„Rozhodca v prvom rade neodhadol provokatérov, ktorí nervozitu do diania vniesli. Z môjho pohľadu to bol jednoznačne Streňo, ku ktorému sa pridal aj Horváth. U Michalovčanov potom tiež vzkypela žlč a súperom sa to potom snažili oplácať. Paradoxne, rozhodca nevylúčil tých, ktorí všetko začali, ale tých, ktorí oplácali. Streňo, najväčšie zlo na ihrisku, dostal iba jednu smiešnu žltú kartu za rečnenie,“ povedal svoj názor Czetö.

Následne ešte na adresu rozhodcu poznamenal: „Viem sa vžiť do jeho roly. Potom bolo pre neho už ťažké riešiť všetky sporné situácie. Nikto z hráčov mu nepomohol, každý sa snažil hájiť si svoju pravdu. Bez viny však nie je ani on sám, lebo neudeľoval tresty tak, ako mal. Rozdával karty, ktoré veľmi nič neriešili a neupokojili situáciu na trávniku. V tomto smere nemal dobrý odhad, karty nemali žiadny preventívny účinok a hráči si z nich nič nerobili. A to sa mu stalo osudným.“

Rodák z Bielu sa vyjadril aj k spornému nadstavenému času.

„Rozhodca ukončil stretnutie netakticky. Uplynul síce hrací čas, ale v danej situácii a za daného stavu to nebolo šťastné riešenie. Pokojne mohol pridať nejakú minútu či dve k nadstaveniu.“

Počkajú si na správy delegátov

Pozorovateľom rozhodcov počas tohto štvrťfinálového zápasu bol Prešovčan Jozef Kakaščík. Delegovanú osobu sme oslovili takisto a pýtali sa, v ktorých situáciách arbiter pochybil.

„Nemôžem vám podať žiadne vyjadrenia skôr, ako zašlem hodnotiacu správu na zväz. Potom nebudem mať žiadny problém povedať vám k stredajšiemu zápasu viac, ale v tejto chvíli to nie je možné. Chápem, že si robíte svoju prácu a radi by ste odo mňa dostali nejaké stanovisko, ale také sú naše interné predpisy a zásady,“ uviedol Kakaščík.

Plné ruky práce bude mať aj Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) a je veľmi pravdepodobné, že vyriekne aj ďalšie dodatočné tresty pre hráčov.

„Momentálne vám viem povedať len toľko, že si musíme počkať na správu delegáta zápasu a pozorovateľa rozhodcov. Bez týchto správ sa k tomu vyjadrovať nemôžeme. Na základe týchto správ, vlastných zistení a prípadných informácií z komisie rozhodcov sa týmito skutočnosťami, ktoré sa udiali v zápase Michalovce – Poprad, bude zaoberať DK SFZ,” uviedla pre Korzár tlačová hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bývalý arbiter o dianí v Michalovciach: Rozhodca nie je bez viny