03.08.2024 08:00
Deň 8
Minúta po minúte
Live

Partia utečencov hrá proti najväčším hviezdam. Basketbal dáva problémovej krajine nádej

Basketbalisti Južného Sudánu pred prvým zápasom na OH 2024 proti Portoriku.
Basketbalisti Južného Sudánu pred prvým zápasom na OH 2024 proti Portoriku. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|3. aug 2024 o 07:30

Basketbalový tím poskladala bývalá hviezda NBA.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Južný Sudán je najmladší štát na svete. Vznikol 9. júla 2011 po desaťročiach boja o nezávislosť. 

Hoci má veľké zásoby ropy, patrí medzi najchudobnejšie krajiny planéty a objavíte ho veľmi vysoko aj vo viacerých rebríčkoch najnebezpečnejších a najskorumpovanejších krajín sveta.

Milióny obyvateľov Južného Sudánu nemajú prístup k elektrickej energii, trpia hladom a nevedia písať ani čítať. Je to dôsledok dlhoročnej občianskej vojny a nepokojov, ktoré pretrvávajú dodnes.

Ale na OH v Paríži v jednom veľmi populárnom športe Južný Sudán súperí so svetovými veľmocami. Pre túto africkú krajinu je to skvelá reklama.

Počúval len o vojne

„Odkedy som sa narodil, nepoznal som nič iné než debaty o vojne,” priznal pre BBC Sport Africa bývalý basketbalista NBA Luol Deng.

Narodil sa v Sudáne, no z krajiny sužovanej vojnovými konfliktami odišiel s rodinou, keď mal päť rokov. 

Ich kroky smerovali postupne do Egypta, Veľkej Británie a nakoniec do Spojených štátov amerických. Tam mohol naplno rozvíjať svoj basketbalový talent.

Luol Deng.
Luol Deng. (Autor: TASR/AP)

„Kedykoľvek som bol v škole, dokonca aj keď som hral v NBA, vždy som počúval o utečencoch, ktorí utiekli pred vojnou,” spomína.

„Teraz si hľadáme nový príbeh,” vraví hrdo Deng, ktorý sa stal v novembri 2019 prezidentom basketbalovej asociácie v krajine.

Luol Deng je dvojnásobným účastníkom zápasu hviezd v NBA, pričom v lige strávil 15 rokov. Obliekal si dresy tímov ako Chicago Bulls, Miami Heat a Los Angeles Lakers.

Basketbal financuje z vlastného vrecka

Gabriela Gajanová.
dnes 11:22
Ukázala odhodlanie. Gajanová do finále? Má na to, myslí si prezident zväzuPetra Korčoka potešil jej výkon v rozbehu na 800 metrov.
dnes 11:22
Caeleb Dressel.
dnes 09:14
Po pretekoch niekoľko minút plakal. Americkému plavcovi nevyšla v Paríži obhajoba zlataPriznal, že to nebol jeho najlepší týždeň.
dnes 09:14
Lukáš Kubiš.online
dnes 08:004
ONLINE: Hromadný štart mužov na OH 2024 dnes, Lukáš Kubiš LIVE (cyklistika)Sledujte online prenos z hromadného štartu mužov na OH 2024. Predstaví sa v ňom aj slovenský cyklista Lukáš Kubiš.
dnes 08:004
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Partia utečencov hrá proti najväčším hviezdam. Basketbal dáva problémovej krajine nádej