03.08.2024 08:00
Deň 8
Minúta po minúte
Live

Atletika zaviedla nové pravidlo na OH. Ak by Gajanová nepostúpila, dostala by ešte šancu

Anais Bourgoinová.
Anais Bourgoinová. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|3. aug 2024 o 12:40

Pretekárky si mohli vybojovať postup v repasáži.

PARÍŽ. Francúzska bežkyňa Anais Bourgoinová v sobotňajšom opakovanom behu na 800 metrov dosiahla výborný výkon. Nový kvalifikačný formát v atletike sa na olympijských hrách v Paríži osvedčil.

Prvýkrát v histórii olympijskej atletiky budú mať bežci, ktorí nepostúpili z prvého kola, druhú šancu v opakovanom behu.

Víťaz každého zo štyroch opakovaných behov na 800 žien si vybojoval miesto v semifinále, Bourgoinová vyhrala svoj beh približne o desatinu sekundy, pričom diváci mávajúci vlajkami jasali, akoby získala zlato.

Svetová atletika zaviedla opakované rozbehy - čo vo francúzštine znamená "vyloviť" alebo "zachrániť" a už roky sa používa v iných športoch, napríklad vo veslovaní - pre Paríž v behoch na 100/110 prekážok, 200, 400, 400 prekážok, 800 a 1 500.

Preteky v minulosti zahŕňali rozbehy, semifinále a finále, pričom do semifinále postupovali "najrýchlejší porazení" v kvalifikácii - bežci, ktorí sa vo svojich rozbehoch neumiestnili dostatočne vysoko na to, aby postúpili, ale patrili medzi najrýchlejšie časy nekvalifikovaných.

Teraz všetci bežci, ktorí si umiestnením automaticky nezabezpečili miesta v semifinále, opäť štartujú v opakovanom kole, pričom v závislosti od výkonu postupujú dvaja až šiesti bežci.

Rozbehy behu žien na 800 sa uskutočnili v piatok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Atletika zaviedla nové pravidlo na OH. Ak by Gajanová nepostúpila, dostala by ešte šancu