05.08.2024 08:00
Deň 10
Minúta po minúte
Live

Gajanová mala dva odvážne ciele. Splnila jeden a svoj rekord chce výrazne zlepšiť

Gabriela Gajanová (vpravo) počas semifinále behu na 800 m na OH v Paríži 2024.
Gabriela Gajanová (vpravo) počas semifinále behu na 800 m na OH v Paríži 2024. (Autor: TASR)
SITA|5. aug 2024 o 09:55

Gabriela Gajanová obsadila na OH v Paríži jedenáste miesto.

PARÍŽ. Slovenská reprezentantka v atletike Gabriela Gajanová si nemá čo vyčítať. Na olympijských hrách v Paríži na 800 m síce nepostúpila do osemčlenného finále, no obsadila výbornú 11. priečku.

Navyše, výkonom 1:58,22 min o 56 stotín zlepšila osobné maximum a zo slovenského rekordu Gabriely Sedlákovej z roku 1987 skresala 15 stotín.

"V denníčku som mala pred touto sezónou zapísané, že chcem medailu z majstrovstiev Európy a olympijské finále. Prvý cieľ sa podarilo splniť, druhý mi tesne ušiel. Snívať treba.

Vraví sa, že máte mieriť na Mesiac a aj keď ho netrafíte, tak budete medzi hviezdami. Čím vyššie je nastavená latka, tým viac môžete byť spokojný s tým, čo z toho vzíde. Sú tam tiež vety o tom, že mám byť sama sebe veľkou oporou.

Aby som si potom vedela v tom zalistovať a spomenúť si, akými obdobiami som si prešla a to mi dodáva veľkú vnútornú silu.“

V aktuálnej sezóne sa 24-ročnej Liptáčke darí, na mieste je teda otázka, ako chce súčasnú formu využiť vo zvyšku sezóny.

"Verím, že ešte dokážem tento čas stlačiť, pretože z tréningových ukazovateľov vieme, že ten čas sa dá ešte stlačiť. Takže mám veľkú radosť, že slovenský rekord padol a veľmi si prajem ho ešte vylepšiť. Je to čas pod 1:58 min," prezradila.

Poznamenala tiež, že z dlhodobého hľadiska si trúfa podliezť uvedený čas výraznejšie. "Nechcem si na seba upliesť bič, takže nebudem hovoriť, o koľko. Verím však, že je v mojich silách tento čas ešte stlačiť," poznamenala.

Ďalšia účasť pod piatimi kruhmi a atmosféra na OH v Paríži sú pre Gajanovú čiastočne motiváciou do budúcnosti.

"Olympiáda je špeciálna v tom, že sa koná každé štyri roky, je to naozaj niečo iné aj tým, že sa stretávame rôzne športy na jednom mieste. Sčasti je to motivácia, ale zároveň si myslím, že motiváciu mám.

Či už aj v tom, že ma baví to, čo robím a mám tiež dobrú tréningovú skupinu, neustále sa ženieme dopredu a motivujeme sa medzi sebou navzájom."

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Gajanová mala dva odvážne ciele. Splnila jeden a svoj rekord chce výrazne zlepšiť