Atlét pracuje v stavebníctve, aby mal na jedlo. Za doping sa ospravedlnil

Danil Lysenko.
Danil Lysenko. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. nov 2021 o 17:36

Danil Lysenko sa môže vrátiť do súťaženia v auguste 2022.

BRATISLAVA. Ruský skokan do výšky Danil Lysenko si s odstupom času uvedomil svoje previnenie nielen voči antidopingovým pravidlám, ale aj atletickým kolegom.

Momentálne si odpykáva dlhodobý zákaz športovej činnosti za prepracovaný pokus oklamať antidopingových komisárov.

Za pomoci ruských atletických funkcionárov z Ruskej atletickej federácie (RusAF) sa v roku 2017 vyhýbal mimosúťažnej dopingovej kontrole, ale vďaka spolupráci s vyšetrovateľmi mu pôvodný šesťročný trest znížili na štyri roky.

Športový arbitrážny súd (CAS) rozhodol o treste za to, že Lysenko neoprávnene zasahoval do antidopingového procesu a neinformoval antidopingové orgány o svojom pobyte.

"Mohol som už vtedy povedať pravdu, ale nepovedal som ju. Poslúchol som svojich šéfov a rozhodol som sa urobiť, čo mi odporúčali," uviedol Lysenko podľa webu insidethegames.biz.

Aj v dôsledku Lysenkovej kauzy Svetová atletika v novembri 2019 pozastavila uprednostňovanie niektorých ruských atlétov, ktorí ako neutrálni športovci s tréningovými základňami v zahraničí mohli súťažiť na medzinárodnej scéne.

Neskôr ich štarty obnovila, ale na tohtoročných OH v Tokiu mohlo napokon súťažiť iba desať ruských atlétov. "Je mi veľmi ľúto, že moji kolegovia, ktorí za nič nemohli, museli trpieť. Naozaj ma to mrzí," dodal Lysenko.

Halový majster sveta z roku 2018 má len 24 rokov a ešte sa nezmieril s koncom kariéry. Trest mu vyprší v auguste budúceho roka, takže príde o ME 2022 v Berlíne aj MS 2022 v Eugene.

Momentálne si nemôže dovoliť ani trénovať, ale jazdí s nákladným autom po Moskve ako zamestnanec istej stavebnej firmy. Je to pre neho nutnosť, aby mal nejaké finančné prostriedky. "Musel som si nájsť prácu, aby som mal na jedlo," uviedol Lysenko.

Vyšetrovatelia uviedli, že jeho tréner Jevgenij Zagorulko, ktorý pracoval s niekoľkými olympijskými a svetovými šampiónmi, pomáhal pri vyšetrovaní a dostal iba štvorročný trest.

Začiatkom apríla tohto roku však zomrel vo veku 79 rokov. Rusi v prípade Lysenko zaplatili pokutu 5 miliónov amerických dolárov a na náklady vyšetrovania ďalších 1,3 milióna USD.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Atlét pracuje v stavebníctve, aby mal na jedlo. Za doping sa ospravedlnil