Artmedia a Košice sa stretnú vo finále Slovenského pohára

Jakub Sylvestr z Artmedie (vpravo) padá po zákroku brániaceho Ružomberčana Mateja Sivu.
Jakub Sylvestr z Artmedie (vpravo) padá po zákroku brániaceho Ružomberčana Mateja Sivu. (Autor: TASR)
SITA|5. máj 2009 o 17:58

Futbalisti Artmedie Petržalka sa stali prvými finalistami jubilejného 40. ročníka Slovenského pohára. Obhajca trofeje a úradujúci ligový šampión v semifinálovej odvete remizoval s MFK Ružomberok 1:1.

BRATISLAVA. Vo finále jubilejného 40. ročníka Slovenského pohára (SP) vo futbale 2008/09 sa stretnú hráči MFK Košice a Artmedie Petržalka. "Východniari" si postup vybojovali cez aktuálneho lídra najvyššej súťaže Corgoň ligy Slovan Bratislava.

Súperom MFK budú v stredu 20. mája v Národnom tréningovom centre SFZ v Senci futbalisti Artmedie Petržalka, ktorí v semifinále vyradili MFK Ružomberok po výsledok 3:1 pod Čebraťom a 1:1 v utorok popoludní na domácej pôde na bratislavských Pasienkoch.

Artmedia bez problémov

Celkovo je to pre Petržalčanov štvrtá účasť v rozhodujúcom zápase o Slovenský pohár za ostatných šesť rokov. Finálový súper zverencov trénera Michala Hippa vzíde z dvojice MFK Košice - Slovan Bratislava.

V úvode mali viac z hry domáci a už v 9. min Majtán vyskúšal pozornosť Penksu. Onedlho Czinege vysunul Sylvestra, ale ten namieril vedľa. V komornej atmosfére sa postupne dostávali do zápasu aj Ružomberčania, ktorí na finálovú účasť v Slovenskom pohári museli streliť na Pasienkoch minimálne tri góly.

V 22. min vystrelil Božok do stredu bránky a Kamenár si bez väčších problémov poradil s tečovanými pokusmi Sivčeviča a Sedláka. Peknú spoluprácu potom predviedli domáci Mráz s Majtánom, no bol z toho iba roh. Najväčšiu príležitosť v prvom polčase spálil po úniku Majtána ďalší útočník Artmedie Sylvestr, ktorý v 37. min slabo zakončil a Penksa zachránil. Následne v dobrej pozícii nepreloboval hosťujúceho brankára ani Majtán.

Po zmene strán to však už Petržalke gólovo vyšlo, keď v 50. min Mrázovu prihrávku dokopol zblízka do siete Sylvestr - 1:0. Futbalisti spod Čebraťa zvýšili úsilie až v zostávajúcej dvadsaťminútovke a zdramatizovali priemerné stretnutie. V 74. min Zošák kolmo vysunul Lačného, a ten obstrelil Kamenára - 1:1.

Útočník MFK mal vzápätí na hlave i druhý gól hostí, ale tentoraz nenamieril presne. Naopak, v 76. min individuálne prenikol Sylvestr, pohral s obranou aj brankárom, svoju tutovku však napokon nevyužil. Hoci sa v závere hostia snažili, po výsledku 1:1 v odvete nebude obhajca prvenstva chýbať vo finále národného pohára.

Artmedia Petržalka - Ružomberok 1:1 (0:0)

Prvý zápas: 3:1, do finále postúpila Artmedia Petržalka.

Góly: 50. Sylvestr - 74. Lačný, ŽK: 73. Bagayoko, 82. Saláta - 52. J. Maslo, rozhodovali: Chmura - Laskovský, Bobko, 400 divákov.

Artmedia: Kamenár - Bagayoko, Struhár, Burák, R, Konečný (46. Čikoš) - V. Horváth (76. T. Kóňa), Saláta, Czinege, Patrik Mráz - Sylvestr, Majtán (54. Caihame).

Ružomberok: P. Penksa - Siva, J. Maslo, Peter Majerník, T. Ďubek - T. Sedlák - Zošák, Sivčevič (58. P. Maslo), Božok - Lačný, Pilár (46. Pešír).

Povedali po zápase

Michal Hipp, tréner Artmedie: "My sme mali dobrú východiskovú situáciu. V prvom polčase sme mali dve čisté šance, ale profesorským prístupom sme ich nevyužili. Zbytočne sme to dnes zdramatizovali. V sumári dvoch zápasov sme dali štyri góly, a preto sme postúpili zaslúžene. Ale hráčom poviem, aby na tento zápas rýchlo zabudli a podávali lepšie výkony."

Michal Bílek, tréner Ružomberka: "Pre nás bola situácia po prehre 1:3 v prvom dueli ťažká. Prvý polčas bol vyrovnaný, v druhom sme rýchlo inkasovali. Hoci sme dokázali vyrovnať, nepodarilo sa nám streliť ďalšie góly. Jediná šanca, keď sme sa mohli ešte zdvihnúť, bola ďalšia šanca Lačného, no zostala nevyužitá."

Košičanov poslal do finále Novák

V odvetnom semifinálovom stretnutí Slovenského pohára začali lepšie Bratislavčania. Prvú strelu na bránku vyslal Valachovič v 20. min, no Putnocký s ňou nemal veľa starostí. O osem minút neskôr musel Breznaníkovu tvrdú strelu vyrážať na rohový kop.

Po pol hodine hry sa opäť vyznamenal košický gólman, keď prudkú "jedovku" Halenára vyrazil pred seba. V 37. min opäť strelecky disponovaný Halenár vyslal ďalší projektil na bránku MFK, no jeho tečovaný pokus išiel tesne nad. Košičania, ktorí sa utápali v množstve nepresných prihrávok, sa prvýkrát vážnejšie dostali pred bránu Bičíka až v 38. min, keď sa Viazanko pekne uvoľnil a zakončil, gólman hostí však jeho strelu vytlačil na roh.

V 41. min Ján Kozák poslal do brejku Obžeru, ktorý z ofsajdového postavenia išiel sám na Putnockého a otvoril skóre stretnutia. Ešte tesne pred odchodom do šatní prudko strieľal Breznaník, Putnocký sa však nenechal prekvapiť.

Po zmene strán vybehli hráči v "žlto-modrých" dresoch viac nabudení. Kuzmova strela išla ešte vedľa, no Cicmanova hlavička po rohovom kope v 59. min poriadne zamestnala Bičíka, ktorý zachraňoval na čiare. V 67. min z ľavej strany postupoval Juhar a jeho strelu Bičík vyrazil na roh.

V 71. min vyšla pekná kolmá akcia aj Košičanom, Milinkovič krásne vysunul Nováka, ktorý si nabehol za Haneka a proti jeho strele bol Bičík prikrátky - 1:1. Po góle pre zmenu ožili hostia a vo väčšej permanencii bol brankár MFK. Meszárošova hlavička išla nad a ten istý hráč sa dostal do vyloženej šance opäť, keď na neho zabudla domáca obrana, jeho volej však išiel nad. Do konca stretnutia sa už skóre nezmenilo, a tak sa z postupu do finále SP tešili Košičania.

MFK Košice - Slovan Bratislava 1:1 (0:1)

Prvý zápas: 1:0, do finále SP 2008/09 postúpil MFK Košice.

Góly: 71. J. Novák - 41. Obžera, ŽK: 90.+ Putnocký - 61. Serrano, rozhodovali: Vlk - Balko, Košecký, 2200 divákov.

Košice: Putnocký - S. Kišš, Bašista, R. Cicman, Juhar - Dobias - Viazanko, K. Kuzma (77. Kolbas), Milinkovič (86. Kaminský), J. Novák - Škutka (46. Hovančík).

Slovan: Bičík - Dobrotka, Valachovič, Hanek, Breznaník - P. Petráš (61. S. Slovák), J. Kozák ml., Serrano, Obžera (83. Botelho Gaúcho) - Masaryk (61. Ľ. Meszároš), Halenár.

Povedali po zápase

Ján Kozák, tréner Košíc: "Zohrali sme dva pohárové zápasy so Slovanom, v ktorých sme neprehrali a to si veľmi vážim. Boli to vyrovnané duely. Dnes v prvom polčase mal navrch Slovan, v druhej časti hry 30 minút patrilo nám. Vyrovnali sme a myslím si, že sme postúpili zaslúžene."

Ladislav Pecko, tréner Slovana: "Gratulujem Košiciam k postupu. Dnes sme bohužiaľ po vlastných chybách vyrobili drámu, pre nás so zlým koncom. Po vyrovnávajúcom góle Košičanov sme nemali dosť síl na obrátenie výsledku."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Artmedia a Košice sa stretnú vo finále Slovenského pohára