Arne Kroták prekonal ďalší míľnik, tisíc extraligových bodov

Arne Kroták láme jeden rekord za druhým.
Arne Kroták láme jeden rekord za druhým. (Autor: Richard Hudeček)
Sportnet|27. feb 2014 o 00:00

Kapitán HK Poprad v súboji v Trenčíne zaznamenal už tisíci kanadský bod v našej najvyššej súťaži.

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Tohto pravidla sa zrejme drží kapitán HK Poprad Arne Kroták. V extraligovom súboji v Trenčíne prekonal ďalší hokejový míľnik - zaznamenal už tisíci kanadský bod v našej najvyššej súťaži. A aby toho nebolo málo, ešte v tom istom zápase načal aj druhú tisícku.

POPRAD. Na konci roka 2011 nastúpil proti Banskej Bystrici na jubilejný tisíci zápas v extralige.

Ubehli dva roky a v októbri proti Žiline zlomil ďalší rekord, keď prekonal hranicu 450 gólov v našej najvyššej súťaži.

Latka je vysoko a jeho méty bude ťažko niekto zdolávať. Odohral síce jednu sezónu vo Francúzsku a zopár zápasov v Čechách, ale inak je verný slovenskému hokeju.

Navyše okrem štyroch sezón v Košiciach je srdcom, telom i dušou stále kamzíkom.

Nestarnúci 41-ročný matador Arne Kroták má za sebou jubilejných dvadsať sezón na Slovensku a svoje štatistiky nedávno obohatil o ďalšie okrúhle číslo.

„Je to zaujímavé číslo. Keď mám povedať pravdu, tak sa to dozvedám teraz od vás. Je to príjemné prekvapenie,“ zareagoval bezprostredne po zvládnutom súboji s havranmi.

Priznal, že štatistiky príliš nesleduje. „Už dávnejšie som povedal, že si takéto veci začnem uvedomovať, až keď skončím s hokejom. Teraz sa sústredím na hru a výsledky svojho tímu a toto veľmi nesledujem. Treba povedať, že som odohral v slovenskej extralige množstvo zápasov, tým pádom je aj počet bodov dosť veľký. Netreba analyzovať, je to jednoducho tým, že som toho na extraligovom ľade odohral už veľa,“ vysvetlila legendárna trinástka.

Kroták: Blíži sa záver

Priaznivcom popradského hokeja bolo smutno, keď pred začiatkom uplynulej sezóny opustil Poprad a namieril si to do francúzskeho Nice.

Pri Azúrovom pobreží však pobudol iba jednu sezónu a už opäť rozdáva Podtatrancom radosť z hokeja.

Má svoj vek, no strieľať góly stále vie. Skúsenosti však pomaly odovzdáva mladším, o čom svedčí narastajúci počet prihrávok oproti presným zásahom.

„Nebol som nikdy rodený kanonier, zlomilo sa to až po prestupe do Košíc. Tam sa mi začalo dariť strelecky. Predtým to bolo tiež viac o prihrávkach. Som viac konštruktívny typ a nikdy som nebol taký zakončovateľ ako napríklad Vlasto Plavucha či Bartek a spol. Teší ma aj prihrávka na gól a v mojom veku ma teraz najviac tešia víťazstvá mužstva,“ ozrejmil Kroták.

Pribúdajúce roky síce zastaviť nejde, no ak hrá niekto hokej srdcom, dokáže toho veľa a nepozerá na čas. Arne je toho jasným príkladom.

„Aj ďalej pôjdem od zápasu k zápasu a uvidíme, dokedy to ešte potiahnem. Hrať budem dovtedy, kým budem zdravý a kým budem prínosom pre mužstvo. Záver sa však blíži,“ uzavrel „rekordman Arne Kroták“, ako sa píše na jednom z transparentov visiacich na zimnom štadióne v Poprade.

Aj napriek mnohým štatistickým úspechom niečo Krotákovi v zbierke ešte chýba - majstrovský ligový titul.

Vizitka

Arne Kroták - 6. 6. 1972 (41 r.)

– Odchovanec Popradu. Vo Federálnej lige odohral 3 sezóny, jednu za Košice 1990/1991, dve za Poprad 1991/1992 a 1992/1993.

- Prevažne celú kariéru odohral len v Slovenskej extralige za Poprad (16 sezón), 4 sezóny pôsobil v Košiciach. Na Slovensku nehral iba v sez. 2012/13, keď to skúšal vo Francúzsku za tím Nice Hockey [26 zápasov - 41 b. (20+21)].

- Okrem jednej sezóny vo Francúzsku 2012/13 hral v Českej lige, ale len pár zápasov a to v sez. 1993/94 za Zlín (3 zápasy, v ktorých nebodoval) a v sez. 1995/1996 nastúpil za Třinec takisto na 3 zápasy, v ktorých zaznamenal jednu asistenciu.

- 3-krát bol vo výbere All Stars Extraligy.

- Na konte má 4 medaily: 3x striebro - 2002/2003 s Košicami a 2005/06, 2010/11 s Popradom, 1x bronz - 2001/02 s Košicami. Navyše získal bronz aj na ME do 18 rokov v roku 1990.

- Za reprezentáciu odohral 6 zápasov a dal 2 góly.

- Debut v reprezentácii absolvoval 23. 3. 1993 proti Taliansku.

- Svoj prvý gól v reprezentácii strelil 1. 11. 1994 Rumunsku a druhý pridal 10. 11. 1999 do siete Nemecka.

- Arne Kroták hrá v súčasnosti celkovo svoju 23. sezónu. Vo svojej kariére však nikdy medzi seniormi nezískal titul. Spolu doteraz odohral 1 072 zápasov, v ktorých zaznamenal 1 002 bodov (464+538).

riso



Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Arne Kroták prekonal ďalší míľnik, tisíc extraligových bodov