Aj na hádzanej do lopty kopala. Jediná žena v ankete o najkrajší gól trafila parádne

Nikoleta Hološková v reprezentačnom drese
Nikoleta Hološková v reprezentačnom drese
Titanilla Bőd|13. jan 2021 o 11:00

Futbalnet predstavuje ďalšiu kandidátku na gól roka 2020.

Nie je špecialistka na štandardné situácie, nekope ani penalty. Po faule na ňu však tréner zakričal jej meno a ona sa postavila k lopte. Perfektne umiestnenou strelou z 30 metrov trafila do bránky. Nikoleta Hološková tvrdí, že to bol najkrajší presný zásah v jej kariére. Dostal sa aj do top desiatky v ankete Futbalnetu a môže sa stať gólom roka.

Hlasovanie stále beží, z jednej mailovej adresy môžete hlasovať raz denne až do 22. januára.

Po dlhej pauze nádherný gól

„Prekvapilo a potešilo ma to. Zdieľala som to na sociálnej sieti aj ja, no moji rodičia, veľkí športoví fanúšikovia, to propagujú ešte viac a nabádajú kamarátov, aby hlasovali. Mojou výhodou môže byť, že v desiatke som jediná žena,“ domnieva sa hráčka FK Beluša.

Jej gól bol výnimočný aj preto, lebo predtým rok nehrala veľký futbal. Finišovala so štúdiom na vysokej škole, v poslednom ročníku nemala na šport dostatok času.

„Nastúpila som po dlhej pauze, a hneď som dala takýto gól, v mojej pätnásťročnej kariére určite najkrajší,“ dodala Hološková. V stretnutí s Michalovcami napokon skórovala dvakrát a prispela k vysokému víťazstvu svojho tímu 5:0.

Priame kopy predtým nijako špeciálne netrénovala. „Ale faul bol na mňa a tréner zakričal moje meno… Asi to tak malo byť,“ opísala okolnosti krásneho gólu.

Futsal si viac užije

Nikoleta Hološková sa venuje aj futsalu, dostala sa aj do slovenskej reprezentácie. V sezóne 2018/2019 bola najlepšou strelkyňou ženskej futsalovej ligy. Dala šestnásť gólov. „Osobne mi viac vyhovuje futsal. Je technickejší a rýchlejší, ako veľký futbal. Navyše pri veľkom futbale netreba až tak veľa premýšľať, ako pri tom malom. Futsal je náročnejší z fyzickej a psychickej stránky,“ tvrdí.

Gólová radosť
Gólová radosť (Zdroj: archív Nikolety Hološkovej)

Futsal považuje za krajší šport, ktorý ponúka viac kombinácií ako veľký futbal. „V malom futbale je hráč častejšie na lopte. Ako hru si viac užijem malý futbal,“ dodáva. Veľký futbal aj na určitý čas zanechala, no napokon sa k nemu vrátila.

Začínala ako hádzanárka

Odmalička bola vedená k športu a loptové hry ju vždy bavili. „Najprv som hrávala hádzanú, ale po celý čas ma viac bavil futbal. Ja som do tej lopty kopala. Maminka s tým nebola veľmi stotožnená, ona chcela, aby som hrávala hádzanú, lebo ona je hádzanárka. No vyhrali otcove gény. Nakoniec tomu podľahla aj mama a dali ma na futbal, za čo im ďakujem,“ spomína na svoje začiatky. V detstve bol jej obľúbeným hráčom David Beckham, no vyslovený vzor nemala.

Futbal hráva od ôsmich rokov. Je zvyknutá na chlapčenské kolektívy. Na začiatku hrávala s chlapcami a istý čas chodila do takej základnej školy, kde bola v triede jediné dievča. „Postupne sa začal rozbiehať aj ženský futbal, môj prvý dievčenský klub bol v Žiari nad Hronom,“ vysvetľuje.

Ženy získavajú prestíž

Ženský futbal je vo svete čoraz populárnejší. Už ho nepovažujú za nejakú kuriozitu. Posun k lepšiemu vníma aj Nikoleta. „Pred desiatimi-pätnástimi rokmi prevládali názory, že žena nemá hrať futbal, je to šport pre mužov. Teraz sa na to pozerajú inak. Už si ho pozrú aj v televízii,“ hovorí 28-ročná futbalistka.

Sama však žiadne nepríjemné skúsenosti nemala. Keď niekde spomínala, že hráva futbal, stala sa hneď stredobodom pozornosti. Ostatní boli fascinovaní, predtým žiadnu futbalistku nestretli.

„Možno sme boli trošku podceňovanejšie, že nedokážeme na ihrisku to, čo muži. Dúfam však, že keď nás uvideli hrať, zmenili názor,“ dodala.

Aspoň do päťdesiatky

Futbal je jej vášeň a hoci má naň menej času ako za študentských čias, plánuje ho hrať minimálne do päťdesiatky. „Môj tatušo má 54 rokov a stále si chodí zahrať futbal. Dúfam, že budem mať výdrž a fyzičku po ňom,“ smeje sa Nikoleta Hološková. Má už aj základný trénerský certifikát a chce si zvýšiť kvalifikáciu, láka ju totiž aj trénovanie.

Zahrala si aj v Česku
Zahrala si aj v Česku (Zdroj: archív Nikolety Hološkovej)

„Ako žena sa futbalom neuživím, takže musím mať svoju robotu. Učím telesnú výchovu a biológiu. Žiaľ, v momentálnej situácii len biológiu,“ prezradila.

Za najkrajšie momenty svojej kariéry považuje zážitky z futsalovej reprezentácie. „Keď som dala gól proti Ukrajine, bol to nezabudnuteľný zážitok,“ zdôrazňuje.

Baby, nevzdávajte sa!

Pre všetky milovníčky futbalu odkazuje, nech sa nevzdávajú. „Ak ich to baví, nech si za tým idú, cez akékoľvek prekážky. Nech začínajú trebárs aj v druhej lige, vždy sa nájdu potom ľudia, čo dokážu dostať hráčky aj mimo Slovenska, pokiaľ vidia v nich talent,“ myslí si kanonierka.

Sama si zahrala aj v Česku. „Bola to veľmi veľká skúsenosť. Tréningy a zápasy sú tam neporovnateľné, oni to už berú z profesionálneho hľadiska,“ uzavrela Nikoleta Hološková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Aj na hádzanej do lopty kopala. Jediná žena v ankete o najkrajší gól trafila parádne