Pick 6: Končí miláčik fanúšikov aj legendárni tréneri. Vplyvný muž bol bezradný

Center tímu Philadelphia Eagles Jason Kelce odohral posledný zápas v kariére.
Center tímu Philadelphia Eagles Jason Kelce odohral posledný zápas v kariére. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|17. jan 2024 o 14:35

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej end zóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám portál Sportnet prináša šesť okamihov týždňa NFL.

Úvodné kolo play-off prinieslo množstvo zaujímavých momentov. Jedna z najlepších defenzív pohorela, hralo sa v ukrutnom mraze, iný zápas museli preložiť.

Tento týždeň je tiež v znamení odchodov. Budúci člen Siene slávy ukončil kariéru a zásadné rozhodnutia učinili aj traja ikonickí tréneri.

Pick 1: Zo sna bola nočná mora

Keď sa novinári s odstupom niekoľkých hodín opýtali hráča Dallasu Cowboys Jourdana Lewisa na jeho pocity, odpovedal stručne: "Stále som v šoku".

Rozhodne nebol sám. Cowboys tretíkrát po sebe dosiahli v základnej časti dvanásť víťazstiev, ich fanúšikovia už začali vo veľkom hlásať "toto je náš rok", ale napokon sa sen zmenil na nočnú moru.

Jerry Jones je vlastník najhodnotnejšieho športového klubu sveta, ale aj takýto vplyvný pán sa dokáže cítiť absolútne bezradný. Zo svojej lóže neveriacky sledoval, ako jeho tím dostáva nakladačku, akú nikto nečakal. 

Dallas bol v súboji proti Green Bay Packers favorit, no hostia roztrhali všetky predpovede na franforce. Už prvé akcie ukázali, že 25-ročný quarterback Jordan Love je na svoj debut v play-off vynikajúco pripravený.

Na snímke je quarterback tímu Green Bay Packers Jordan Love.
Na snímke je quarterback tímu Green Bay Packers Jordan Love. (Autor: TASR/AP)

Rozdával presné pasy, running back Aaron Jones sa pridal výbornou behovou hrou a zrazu jedna z najlepších defenzív v NFL pripomínala ementál. 

Packers vo štvrtej štvrtine viedli 48:16, a tak sa na ihrisko dostali aj náhradníci. Dallas síce ešte 16 bodmi upravil skóre, ale bolo mu to málo platné. V základnej časti inkasoval v priemere 18,5 bodu, proti Packers o 30 viac.

Green Bay zažilo na AT&T Stadium ďalší pamätný večer. Vyhralo tu šiestykrát v sérii, vrátane roku 2011, keď tu získalo doposiaľ posledný Super Bowl.

"Prišli sme sem s myšlienkou, že budeme dominovať. Veľa ľudí s nami už nepočítalo, ale nás to nezaujímalo," povedal pre Fox Jordan Love.

Od roku 1996 vyhrali Cowboys v play-off len päť zápasov a zaznamenali až trinásť prehier. "Táto je zrejme najbolestivejšia, pretože sme všetci mali veľké očakávania a verili tomuto tímu. Som zdrvený," povedal Jerry Jones.

Dallas prehral na domácej pôde po 16 zápasoch. Dak Prescott nehral dobre, z jeho dvoch interceptions bolo 14 bodov pre Packers, pričom najmä pick 6 Darnella Savagea Jr. bol povestný klinec do rakvy.

VIDEO: Darnell Savage a jeho touchdown v zápase proti Dallasu

Pick 2: Musia sa pozrieť do zrkadla

Kým sezóna Dallasu sa skončila veľkým sklamaním, v prípade druhého tímu divízie NFC East možno hovoriť o rozčarovaní a nezodpovedaných otázkach.

Philadelphia Eagles vstupovali do mesiaca december s bilanciou desať výhier a jedna prehra, no odvtedy vyhrali jediný zo šiestich zápasov. 

Úprimne, prehra na pôde Tampy Bay nebola senzáciou, no spôsob, akým si Buccaneers pohodlne dokráčali do divízneho kola stojí za zamyslenie. 

AJ Brown nedohral posledný zápas základnej časti a proti Tampe nehral. Bolo však jeho zranenie natoľko vážne? Pochybnosti sa šíria internetom po tom, čo si hráč vymazal na instagrame obsah súvisiaci s Eagles.

"Keď sa Brown sporil o kontrakt s tímom Tennessee Titans, vymazal si ho zo sociálnej siete X a o pár dní neskôr ho vymenili," pripomína CBS.

Niečo sa v dobre fungujúcom stroji pokazilo, a tak si Eagles druhýkrát po sebe v Super Bowle nezahrajú. Naopak, lúčia sa hanebnou prehrou 9:32.

Zápas sa definitívne zlomil v závere tretej štvrtiny, keď Tampa v priebehu 59 sekúnd dosiahla deväť bodov (safety a touchdown Treya Palmera, pozn.).

"Nad tým, čo prevádza Jalen Hurts, mi zostáva rozum stáť. Toto bolo na úrovni quarterbacka zo strednej školy," povedal komentátor Jan Štiegler po situácii, ktorá znamenala dva body na konto domácich.

VIDEO: Chyba quarterbacka Jalena Hurtsa vyústila do safety

"Budeme sa musieť pozrieť do zrkadla, prijať to a nájsť odpovede a riešenia. Je zrejmé, že keď začnete 10-1, tak sú od vás veľké očakávania. Neodviedli sme však dostatočne dobrú prácu," zhodnotil tréner Nick Sirianni.

Slabý výkon Eagles zatieňuje kvalitný výkon Buccaneers. Podľa štatistík dostala ich obrana Jalena Hurtsa trinásťkrát pod tlak a prvé víťazstvo v play-off dosiahol aj quarterback Baker Mayfield (337 yardy, 3 TD).

Premier Sport 2
Program divízneho kola play-off NFL na Premier Sport 2
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Pick 3: Zaslúžil by si krajší koniec

Kamery si ho za rozhodnutého stavu často všímali. Bol zronený. Zrejme už v tej chvíli vedel, že je to jeho posledný zápas v mimoriadne úspešnej kariére.

Po 13 sezónach strávených v drese Philadelphie sa sedemnásobný účastník Pro Bowlu Jason Kelce rozhodol, že vo svojej kariére pokračovať nebude.

"Je to výnimočný hráč a človek, mám ho veľmi rád. Je to jeden z najlepších ľudí, s ktorými som spolupracoval," povedal Sirianni.

Kelce bol draftovaný až zo 191. miesta, no je všeobecný predpoklad, že sa v budúcnosti stane členom Siene slávy NFL. V roku 2017 získal Super Bowl po výhre nad New England Patriots vedenými Tomom Bradym.

"Je to jeden z najlepších centrov posledných dekád. Zaslúžil si lepší odchod, ale šport býva nemilosrdný. Jeho kariéra bola fenomenálna," uviedol Štiegler.

Jeden z najlepších centrov NFL Jason Kelce oznámil koniec kariéry.
Jeden z najlepších centrov NFL Jason Kelce oznámil koniec kariéry. (Autor: TASR/AP)

Bývalý quarterback Robert Griffin III poďakoval Kelcemu za to, že pozdvihol úroveň amerického futbalu a ukázal, akí dôležití sú hráči v ofenzívnej línii. 

Kelce je nesmierne populárny. S bratom Travisom majú úspešný podcast New Heights a magazín People ho dokonca zaradil medzi najpríťažlivejších mužov na svete. Aj túto skutočnosť bral s povestným humorom.

"Jason je chlapík, s ktorým by ste radi išli na pivo. Je veľmi pohodový, zábavný, ale zároveň tvrdý pracant, ktorý za svoju kariéru toho veľa odohral," povedal vlani pre Sportnet komentátor Ondřej Horák.

Do histórie sa navždy zapíše tiež ako pokorný a "správny chlap." 

Pamätné sú jeho slová po minuloročnom Super Bowle, v ktorom neúspešne čelil svojmu bratovi. Po zápase za ním prišla mama Donna, on ju objal, no vzápätí povedal, aby sa išla tešiť s Travisom.

Pick 4: Pocitovo mínus 27 stupňov

Byť na zápase NFL je nepochybne skvelý zážitok, no duel medzi Kansasom a Miami bolo príjemnejšie sledovať v televízii. Dôvod? Na Arrowhead Stadium bolo počas výkopu mínus 20 stupňov Celzia.

Ide o štvrtý najchladnejší zápas v histórii NFL. Mrazivú atmosféru dotváral pomerne silný vietor, a tak bola pocitová teplota na úrovni mínus 27 stupňov. Trénerovi Kansasu Andymu Riedovi bolo vidno mráz aj na fúzoch.

Samozrejme, podmienky boli pre oba tímy rovnaké, no predsa len s nimi mali väčšie problémy hráči zo slnečného Miami.

Ich quarterback Tua Tagovailoa dokonca v kariére ešte nevyhral zápas, keď bola teplota nižšia ako štyri stupne nad nulou, nie to ešte mínus 20. 

Running back Isiah Pacheco počas mrazivého zápasu medzi Kansasom a Miami.
Running back Isiah Pacheco počas mrazivého zápasu medzi Kansasom a Miami. (Autor: TASR/AP)

Kansas bol jasne lepší, hoci dosiahol len o jeden touchdown viac ako súper. 

Činil sa kicker Harrison Butker, ktorý aj v ťažkých podmienkach premenil všetky štyri pokusy o field goal. Jeho výkon ocenil aj Reid. "Bol fenomenálny. Bolo to ako keby kopal do kocky ľadu," povedal.

"Počasie sme museli dať bokom. Vedeli sme, že náš súper nechce byť na ihrisku rovnako ako my. Ukázali sme však vášeň k hre," uviedol Rashee Rice.

V ďalšom kole čaká Kansas starý známy súper, Buffalo. Zaujímavosťou je, že jeho zápas s Pittsburghom museli preložiť, pretože štadión bol ako veľká kopa snehu. Za 24 hodín sa však podmienky zlepšili a Bills si poradili so Steelers.

O svojom víťazstve rozhodli už v prvom polčase, v ktorom viedli 21:0. Obrana hrala výborne, útok Pittsburghu robil priveľa chýb a Josh Allen zaznamenal aj parádny 52-yardový behový touchdown.

Nestranní fanúšikovia si môžu iba želať, aby počasie neovplyvnilo tento zápas a boli svedkami podobnej drámy ako pred dvoma rokmi. 

Pick 5: Detroit sa dočkal po 32 rokoch

Spomedzi zápasov úvodného kola play-off sa ten najvyrovnanejší odohral v Detroite. O výhre Lions nad Los Angeles Rams rozhodol jediný bod. 

Jareda Goffa v roku 2016 draftovali Rams z prvej pozície, o dva roky neskôr ich doviedol do Super Bowlu proti Patriots (prehra 3:13, pozn.), no tentokrát ich ako súper zarmútil tesným víťazstvom 24:23. 

Zaujímavosťou je, že keď Detroit naposledy vyhral zápas v play-off NFL, Goff ešte nebol na svete. Lions na tento moment čakali dlhých 32 rokov. "Pre toto mesto to znamená veľmi veľa," hovorí Goff. 

S jedlom rastie chuť a Detroit cíti šancu na ešte väčší úspech. V divíznom kole doma hostí Tampu Bay, čo je rozhodne zdolateľný súper. 

"Pre nás je to len začiatok. Nikdy som nehral domáci zápas v takejto atmosfére a očakávam, že proti Tampe bude ešte lepšia," dodal Goff. 

Rams rozhodne neboli bez šance, ale posledný drive im nevyšiel. 

Puka Nacua bol opäť skvelý. Skóroval touchdown, na nováčika v play-off získal rekordných 181 yardov, no v závere sa mu nepodarilo zachytiť ťažkú prihrávku od Matthewa Stafforda. Ostatných deväť Nacua chytil.

"Je to hviezda. Páči sa mi jeho myslenie a mentalita. Ak bude naďalej skromný a bude na sebe pracovať, tento chlapík bude ešte dlho predstavovať pre súperov problém," povedal tréner Sean McVay.

Wide receiver tímu Los Angeles Rams Puka Nacua.
Wide receiver tímu Los Angeles Rams Puka Nacua. (Autor: TASR/AP)

Jeho zverenci v play-off končia, no jeden rozprávkový príbeh pokračuje.

Podobne ako s Rams, ani s Houstonom Texans pred sezónou nikto nepočítal. Mali byť jedným z najhorších tímov v lige, ale do divízneho kola doslova preleteli po výhre nad Clevelandom 45:14.

Pick 6: Spomenú si na starý rozhovor?

Témou uplynulých dní sú v NFL aj rozhodnutia ikonických trénerov. 

Pete Carroll po štrnástich rokoch končí v pozícii hlavného trénera Seattle Seahawks a v organizácii bude pokračovať ako poradca.

Po 24 rokoch majú nového hlavného trénera aj New England Patriots. Bill Belichick opúšťa klub, v ktorom až šesťkrát vyhral Super Bowl. Jeho nástupcom sa stal bývalý linebacker Patriots Jerod Mayo.

"Som nesmierne vďačný za to, že som hral pre najlepšieho trénera v histórii NFL. Bez vás, tréner Belichick, by som nikdy nebol takým hráčom, akým som bol," znie časť vyjadrenia Toma Bradyho.

Okrem toho po šestnástich sezónach končí na poste trénera Alabamy, jednej z najúspešnejších univerzít v americkom futbale, Nick Saban.

Samozrejme, vo veľkom sa špekuluje o budúcnosti Belichicka. Jednou zo špekulácii je, že by nahradil Mikea McCarthyho v pozícii hlavného kouča Dallasu. Už raz sa o toto miesto Belichick zaujímal, ešte v roku 1996.

"Nikdy nezabudnem na moment, keď som bol lyžovať po skončení sezóny. Požičiaval som lyže pre svoje vnúčatá, bol tam rad. Zrazu niekto do mňa niekoľkokrát štuchol. Otočil som sa a bol to Bill.

Vtedy nemal prácu, z Clevelandu ho prepustili. Povedal mi: 'Počuj, môžem trénovať. Ak niekedy budeš mať príležitosť, nezabudni na mňa'. Neskôr som veľakrát o tom premýšľal," povedal Jerry Jones ešte v roku 2019. 

Po vyše dvoch dekádach je Belichick opäť voľný a mnohí ho vidia v mikine Cowboys. Avšak, v hre je napríklad aj Atlanta, s ktorou mal už absolvovať rozhovory. Ako to napokon dopadne, ukáže až čas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Končí miláčik fanúšikov aj legendárni tréneri. Vplyvný muž bol bezradný