VI. ligu Stred čaká súboj nezdolaných lídrov. Dosiahnu „žochári“ historicky prvý triumf na pôde AC?

(Autor: Jakub Kania)
Peter Popelka|27. sep 2024 o 09:52

Domáci brankár Ľuboš Ilizi (foto) stojí pred veľmi náročnou výzvou.

Kto zvíťazí pod Zoborom, ak nie Topoľčany ? FC v lete posilnili viacerí lídri Solčian a súťaži zatiaľ dominuje – po siedmich kolách je stopercentný so skóre 34:4. Klasovu, Zbehom a čermáňskemu FK dal spolu až 22 gólov, o triedu vyhral u vicemajstra z Čeľadíc a doma s Veľkým Zálužím otáčal na 3:1.

Nováčik súťaže AC Nitra však doma v klubovej histórii ligových stretnutí zatiaľ nestratil ani bod. Viac než dvojročnú sériu nebude chcieť ukončiť ani pred očakávanou návštevou kola. VI. liga Stred tak možno už po najbližšom kole spozná nového lídra.

Na súboj dvoch najlepších celkov súťaže AC Nitra – Topoľčany vás pozýva letná posila domácich Miroslav Plešivka a hosť Simeon Benko. Stretnutie začína v sobotu 28. septembra o 15:30 hod.

Plešivka: Niekoľkých spoluhráčov som poznal už dlhšie

Ako sa zrodil váš návrat pod Zobor (hoci v inom drese)? Ako sa vám zatiaľ páči nové pôsobisko?

V “ácéčku” sa mi veľmi páči, s niektorými chlapcami sa poznám už dlhšie, takže príchod bol pre mňa o niečo ľahší. Myslím, že si dobre rozumieme nielen po futbalovej stránke. Za mojím príchodom stál tréner Miloš Krško, ktorý ma oslovil a neváhal som.

Branču ste v minulej sezóne V. ligy Juhovýchod pomohli na tretiu priečku, Bábu na štvrtú. Čo vravíte na pôsobenie v „Bábcelone“?

V Branči to bolo zložitejšie, sezónu sme dohrávali vo veľmi oklieštenej zostave, náročné to bolo aj kvôli problémom a nezhodám s vedením klubu. Myslím, že to nebolo nikde spomenuté, takže týmto by som chcel chalanom poďakovať za to, ako sme to zvládli. Čo sa týka Bábu, sledujem ich naďalej, chalanom prajem veľa úspechov a len to najlepšie.

Váš tím o triedu zvíťazil aj v Čeľadiciach, kde ste na trávnik šli po prestávke za nerozhodného stavu. Akú príchuť mal pre vás duel v prostredí, ktoré dobre poznáte?

Tešil som sa naň, aj tu mám veľa dobrých kamarátov, ktorí, dúfam, pri futbale budú ešte dlhú dobu, napríklad „Danco“ Koprda alebo prezident klubu Martin Hamada. Zápas som si užil a určite sa tešíme z víťazstva, pretože Čeľadice majú kvalitný káder a nevyhráva sa u nich ľahko.

Najťažší súper jesene vás čaká už tento víkend, je ním líder z Topoľčian, ktorý zatiaľ nestratil ani bod. Videli ste niektoré z jeho stretnutí a spôsob, ktorým sa v zápasoch presadzuje?

Zápas s Topoľčanmi bude zaujímavým lákadlom pre divákov aspoň z môjho pohľadu, každopádne sa sústredíme na vlastnú hru a výkony. Na ihrisku sa snažíme bojovať o výhru a inak to nebude ani v tomto zápase. Súper určite má kvalitný káder, strieľa veľa gólov, takže my musíme streliť o jeden viac (smiech).

Proti ligovému Slovanu ste v pohári nastúpili ako člen základnej zostavy. Čím vás superfavorit najviac preveril?

Súboj so Slovanom sme si veľmi užili, treba si uvedomiť, že je to tím, ktorý účinkuje v Lige majstrov a meria si sily s najlepšími v Európe. Samozrejme sme sa pokúšali im to čo najviac sťažiť, ale tá sila sa jednoducho ukázala, čo ma troška mrzí, je šanca, ktorú som mal po štandardnej situácii, ale nebolo mi dopriate. Možno o rok (smiech).

Benko: S posilami prišla kvalita i skúsenosti

Na jar Topoľčany zaostali za očakávaniami, keď skončili až v druhej polovici tabuľky. Po siedmich kolách novej sezóny vedú bez straty bodu - kde ste káder posilnili najviac?

Jarná časť bola dosť špecifická tým, že sme mali veľmi mladé mužstvo a v mnohých zápasoch sa ukázalo málo skúseností, čo skúsení súperi dokázali trestať. Káder sme však tento rok doplnili o piatich hráčov, ktorí majú obrovskú kvalitu a priniesli do kabíny aj chýbajúce skúsenosti.

Klasovu, FK Nitra i Zbehom ste dali spolu 22 gólov, pričom najmenej trikrát ste vždy skórovali už do prestávky. Trestali ste chyby súperov, alebo ste na nich od úvodu „vyleteli“?

Na ihrisku chceme vždy od začiatku dominovať a baviť sa futbalom. Pred každým zápasom dostávame informácie o súperovi, preto vieme, akým štýlom by zhruba mal súper hrať. V zápasoch proti Klasovu, FK Nitra a Zbehom sme od začiatku hrali nátlakový futbal, čo vyústilo v množstvo gólov.

Rovnako suverénne si zatiaľ počína AC Nitra, ktorý tiež nestratil ani bod. Čo rozhodne v súboji dvoch nadpriemerných mužstiev?

AC Nitra je kvalitné mužstvo, na ktoré sa budeme celý týždeň zodpovedne pripravovať. Myslím si, že nás čaká fantastický zápas, na ktorý sa všetci tešíme a dúfame aj v početnú divácku kulisu. Netrúfam si povedať, čo rozhodne tento zápas, ale, samozrejme, verím, že ho zvládneme.

Popri mužskej súťaži naďalej hráte aj za dorast. Nastupujete na rovnakej pozícii v oboch kategóriách?

V oboch kategóriách nastupujem prevažne na poste stopéra, no nemám problém hrať ani na kraji obrany.

Čo vravíte na pohárový súboj s treťoligistom z Martina, kde ste dokonca nastúpili v základnej zostave?

Ten zápas pre mňa bol fantastickou skúsenosťou a ukázal mi nedostatky, na ktorých musím pracovať. V prvom polčase sme pôsobili ustráchaným dojmom, potom sme dokázali súpera zatlačiť, no gól sa nám, bohužiaľ, nepodarilo streliť. Súper potom pri našej hre vabank dokázal dvakrát skórovať a uzavrel zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: