Správy

Šéf klubu hovorí o stupňoch víťazov, špílmacher nováčika o postupe. Čo na to Branč ?

(Autor: Marián Dragúň)
Marián Dragúň|9. okt 2023 o 11:45

Ofenzívne ladený nováčik z Kostolných Kračian a vlaňajší majster „južnej“ piatej ligy Trstice majú čosi spoločné. „...komu to pomôže v zápase, môže si dať za kalíštek.“

Vonku viedli 1:3, no prehrali 4:3. Až dvakrát 

„Južná“ piata liga mala vlani - po reorganizácii - aj trojicu nováčikov, ktorá skončila v Top päť konečného poradia. Maličká Pozba sa po poslednom kole vyhrievala na historickom piatom mieste, Branč skončil druhý, no a Trstice súťaž vyhrali a postúpili vyššie. V aktuálnej sezóne figurovali po deviatom kole Kostolné Kračany o skóre na štvrtom mieste, Báb mal iba o dva body menej a zápas v posledných Veľkých Lovciach k dobru, no a tretí nováčik Tvrdošovce sa s vyrovnanou bilanciou 4 – 1 – 4 usadil v strede tabuľky. Červeno-biele Kostolné Kračany od Dunajskej Stredy z prvých deviatich zápasov päť vyhrali, dva remizovali a dvakrát prehrali. Lenže ako? V treťom kole vo Dvoroch nad Žitavou a aj v siedmom v Šuranoch viedli ešte dvadsať minút pred koncom zhodne 3:1, v 88. minúte 3:2, no v samom závere nielenže prišli o jednogólový náskok, ale v posledných minútach nadstaveného času dostali rozhodujúci gól na 4:3 a domov si viezli v oboch prípadoch poriadne krutú prehru. 

Šéf klubu: Až na tie závery sme spokojní 

„S doterajším priebehom sezóny sme zatiaľ spokojní po všetkých stránkach, až na tie konce zápasov v Šuranoch a vo Dvoroch. Úplne zbytočne sme v nich prišli o body, na druhej strane sme si vedomí, že máme dobré mužstvo a stále si trúfame skončiť do tretieho miesta,“ vrátil sa k dvom krkolomným prehrám prezident TJ Kostolné Kračany Július Csörgö. „Vo Dvoroch sme pozahadzovali aj nemožné, vrátane samostatných únikov na brankára Shpaka, úplne nám v závere nevyšli ani striedania, no i tak sme tam doslova prehajdákali jasné víťazstvo. V Šuranoch to bolo o čosi nervóznejšie, v úvode mal byť totiž vylúčený stredný obranca domácich, no dištanc na dva zápasy za priostrý zákrok dostal až v týždni po zápase na základe videozáznamu a rozhodnutia príslušnej komisie. Naše mužstvo tam hralo dobre, dlho sme viedli, nakoniec nám to však nevyšlo podľa predstáv. Penalta bola prísna, celkovo však musím povedať, že s úrovňou rozhodovania sme v tejto súťaži spokojní.“ A pridal sa aj tréner mužstva Kristián Bogyai. „Jednoducho, dvakrát sme zaplatili nováčikovskú daň, pretože napríklad v Šuranoch náš mladý obranca do súboja pred spomínanou jedenástkou smerom von zo šestnástky vôbec ani nemusel ísť. Dúfam však, že mužstvo to zocelí a mladí hráči sa poučia, pretože najmä na odchovancoch a mladých chceme postupne stavať.“ Šéfa klubu Csörgöa sme sa pýtali na doteraz najťažší zápas. „Bol to ten vo štvrtom kole doma s Bábom, ktorý sme museli otáčať na 2:1. Či si viac cením remízu v Branči, alebo v Šoporni? Jednoznačne tú bezgólovú v Branči, hoci som od domácich čakal o čosi viac. Pre nás bolo ale sviatkom aj prvé domáce stretnutie proti Štúrovu.“ Nováčik v ňom musel hrať od 40. minúty bez vylúčeného Jozefa Katonu, neveľkú dedinu však rozjasal víťazným gólom na 1:0 krátko po prestávke kračanský špílmacher Peter Hamar. „Najlepší futbal sme však hrali v druhom polčase doma proti Tvrdošovciam. Po prestávke sme otočili z polčasového stavu 0:1 na konečných 3:1, keď tri minúty pred koncom pridal gólovú poistku najlepší strelec našej vlaňajšej postupovej sezóny Ľudovít Németh.“ 

Po víťazstve 2:1 na Pozbe poskočili Kostolné Kračany (v bielo-červenom) už na tretiu priečku V. ligy JV.
Po víťazstve 2:1 na Pozbe poskočili Kostolné Kračany (v bielo-červenom) už na tretiu priečku V. ligy JV. (Autor: Marián Dragúň)

Po siedmom kole vymenili trénera 

Vlaňajší absolútny nováčik v piatoligovej spoločnosti na Západnom Slovensku z poltisícovej Pozby skončil v konkurencii onakvejších súperov na spomínanom piatom mieste s ôsmimi plusovými bodmi, keď za sebou zanechal aj mestečká Šurany, Štúrovo, Želiezovce či Nesvady. Túto jeseň ale Pozbania akoby stratili z nováčikovského elánu, body pribúdajú pomalšie, vonku nezískali v piatich stretnutiach pri skóre 2:16 zatiaľ ani jeden a po päťzápasovej šnúre bez víťazstva, ktorá vrcholila domácou remízou 2:2 s posledným Nededom a následnou prehrou 3:0 v siedmom kole v Šoporni sa vedenie FK Sokol odhodlalo k výmene trénera. Dlhoročného kouča Mareka Szegénya nahradil Tomáš Snop, ktorý bol naposledy v štvrtoligových Kozárovciach, kde skončil po piatom kole. Kormidelník Snop začal domácim víťazstvom nad predposlednou Okoličnou na Ostrove (3:1), v deviatom kole prišla po dobrej hre najtesnejšia prehra 1:0 v Štúrove, ktorého stred obrany vystužil exreprezentant Kornél Saláta a žlto-čierni sa pred víkendovým desiatym kolom ocitli s ôsmimi bodmi za dve víťazstvá a dve remízy na 12. mieste 16-členného pelotónu. 

S číslom 77 Miloš Sádovský, ktorý posilnil Pozbu pred rokom z treťoligových Veľkých Ludiniec. Zo zápasu Pozba – Neded (2:2).
S číslom 77 Miloš Sádovský, ktorý posilnil Pozbu pred rokom z treťoligových Veľkých Ludiniec. Zo zápasu Pozba – Neded (2:2). (Autor: FK Sokol Pozba)

Augustové posily z Brazílie a Komlumbie 

„V lete nám odišlo až sedem hráčov, ktorým chcem aj touto cestou ešte raz poďakovať za všetko, čo za tie roky pre klub odviedli. Z Rakúska sa potom vrátil Patrik Vašek, no a z ďalších nových hráčov prišiel napríklad Róbert Ešek, niekdajší stopér vtedy úspešných treťoligových Nových Zámkov, ktorý sa vrátil k futbalu,“ vysvetľuje mladý predseda FK Sokol Pozba Patrik Pilárik. V malej obci však boli z vlaňajška naučení na lepšie výsledky a v druhej polovici augusta získali aj troch legionárov. Najskôr Brazílčana Victora Batistu, potom aj Kolumbijčana Simona Giralda a ešte jedného Brazílčana Camposa Monteira. „V spolupráci s ich agentom sme vybavili všetko potrebné.“ Pozbania veria, že legionári pomôžu zlepšiť výsledky i herný prejav mužstva. „Naša dedina nie je veľká, ubytovanie a stravu sme preto hráčom z Južnej Ameriky zabezpečili v susednej Podhájskej.“ Navyše, k dispozícii by už postupne mali byť aj vlaňajší strelci Martin Janúrik a Dominik Pajdučák. Za prvých sedem zápasov získalo mužstvo chudobných päť bodov. „Po siedmom kole sme už museli situáciu riešiť, mužstvu sme potrebovali dať nový impulz, preto prišiel nový tréner Tomáš Snop. Odchádzajúci Marek Szegény bol u nás niečo vyše piatich rokov, rozišli sme sa v dobrom a mosty za sebou určite nepálime,“ naznačuje šéf klubu Pilárik. Na vlastnom trávniku Pozbania zdolali Tvrdošovce 3:2 a Okoličnú na Ostrove 3:1, remizovali so Šuranmi 1:1 a Nededom 2:2. Až túto sobotu však k nim pricestoval tím z hornej polovice tabuľky, silný nováčik z Kostolných Kračian. 

Hru mali v rukách, no v 90. min. pomohla žrď 

Stretnutie 10. kola V. ligy Juhovýchod HUMMEL: FK Sokol Pozba – TJ Kostolné Kračany 1:2 (0:1), 72. Tomáš Krnčan – 16. a 48. Peter Hamar (oba z 11 m). 

Vo forme hrajúce Kostolné Kračany boli miernym favoritom, ale keď hneď skraja zápasu ukázali, čo všetko vedia v ofenzíve, čakalo sa len, ktorý útočný výpad dotiahnu do konca. V 16. minúte bol jeden z nich zastavený v pokutovom území nedovolene a ich kapitán a tvorca hry Peter Hamar z bieleho bodu nezaváhal. Na opačnej strane priamy kop Róberta Ešeka skončil v rukách Kristiána Bénesa, rovnako, ako o chvíľu už oveľa nebezpečnejšia hlavička toho istého hráča z ôsmich metrov. Po pravici ozajstného špílmachra hostí Hamara zaujal v stredovej formácii svojou aktivitou čiperný Ladislav Nagy, no gólovú poistku mohol pridať rýchly Nándor Katona, ktorého však zoči-voči vychytal pozorný Urban Krnčan. Ten nekapituloval ani po úniku dvojice od hostí, pretože jediný legionár v ich tíme Sergiu Huzun trafil z uhla iba bočnú sieť. Veľký zákrok však musel vytiahnuť aj gólman TJ Kristián Bénes pri zakončení pracovitého Mária Szücsa. Druhý polčas otvorila po faule druhá penalta hostí, ktorú s istotou premenil tradičný exekútor Hamar – 0:2. Nováčik bol na koni, ale v 72. minúte sa Pozbania vrátili do zápasu, keď po krásnej, nechytateľnej hlavičke strelil kontaktný gól urastený zadák Tomáš Krnčan, ktorý nedal gólmanovi žiadnu šancu. Zápas dostal novú iskru, domácich v bránke podržal Urban Krnčan a v poslednej minúte nadstaveného času mohlo byť všetko inak. Na priamy kop z 20 m si postavil loptu dobre hrajúci Ešek a hostí od vyrovnania zachránila iba žrď. Najbližšie idú Pozbania do blízkych Dvorov nad Žitavou a Kostolné Kračany privítajú dvanáste Kolárovo. 

Po tomto priamom kope Pozbana Róberta Ešeka z 90. minúty duelu Pozba – Kost. Kračany (1:2) mohlo byť vyrovnané. Lopta však skončila na ľavej žrdi Kristiána Bénesa, inak brata bundesligového Lászlóa Bénesa.
Po tomto priamom kope Pozbana Róberta Ešeka z 90. minúty duelu Pozba – Kost. Kračany (1:2) mohlo byť vyrovnané. Lopta však skončila na ľavej žrdi Kristiána Bénesa, inak brata bundesligového Lászlóa Bénesa. (Autor: Marián Dragúň)

Líder Hamar: Skončíme prví, alebo druhí 

Kapitán červeno-bieleho nováčika od Dunaja, 34-ročný Peter Hamar je nielen dirigentom stredu poľa, ale aj šesťgólovým najlepším strelcom mužstva a tretím najlepším v súťaži. Rodák z jeden a poltisícových Kostolných Kračian je odchovancom Dunajskej Stredy, ktorej ihriská mládežníckej MOL Akadémie ležia v katastri blízkych Kostolných Kračian. „Na Pozbe sme mali do prestávky síce jednogólový náskok, ale, podľa mňa, sme mali vyhrávať 3:0. Ak by sme dobré šance premenili, zápas by bol pre nás ľahší. V druhom polčase dali domáci kontaktný gól a mohlo sa stať všeličo.“ Petrovi Hamarovi sme pripomenuli obraty vo Dvoroch či v Šuranoch. „Pripúšťam, lopta je guľatá a svoje môže urobiť aj zápasový stres, o to viac sa však musíme zamerať na premieňanie šancí.“ Kračanský exekútor penált vyzeral v oboch prípadoch na Pozbe sebaisto. „Mám už nejaké roky a kopal som ich už dosť, jednoducho som si veril.“ Pri otázke na prvých desať kôl začal kapitán nováčika z opačnej strany. „U nás to teraz futbalom žije, napríklad na pohárovom stretnutí proti Gabčíkovu bolo na našom vynovenom ihrisku do tisíc divákov. Teraz možno prekvapím, ale ja si myslím, že máme nato, aby sme sa pokúsili postúpiť do štvrtej ligy. Máme osem plusových bodov, po Kolárove privítame doma postupne Veľký Meder aj Tovarníky a hoci sme v Branči nezahrali práve najlepšie, jeden plusový bod máme po remíze aj odtiaľ,“ ukázal líder kabíny veľký prehľad nielen na ihrisku, ale aj v štatistikách. V tabuľke má ale prvý Branč práve pred 20-bodovým triom Štúrovo - Kostolné Kračany – Šoporňa aktuálne už štvorbodový náskok, pretože v sobotu dokázal zvíťaziť v druhom Veľkom Mederi 2:1 a v ôsmom kole aj v prvých Tovarníkoch 1:0, oponujeme. Postúpiť sa však možno bude dať aj z druhého miesta. Presne tak, ako tesne pred touto sezónou, keď práve druhému Branču stačilo pretlačiť v jednom barážovom stretnutí vicemajstra „severnej“ piatej ligy Trenčianske Stankovce, ktoré však zvíťazili 1:0. „Poviem otvorene, my máme teraz podmienky pre futbal porovnateľné snáď s niektorými mužstvami tretej ligy. A hlavne, v mužstve už začínajú pomaly prevažovať chlapci z našej dediny,“ povedal pre zväzový portál sebavedome dôležitý chlap nováčika, ktorý býva hneď vedľa ihriska. Súťaž je ešte dlhá, jeho tím však môže naozaj - aspoň sčasti - napodobniť svojho predchodcu zo šiestej ligy Juh Trstice. „Aj u nás si môže dať hráč, ak mu to pomôže podať lepší výkon, maličký štamperlík pred zápasom,“ smial sa prvý muž TJ Július Csörgö ešte počas predzápasovej rozcvičky na Pozbe. Veľa ich hráčov prešlo mládežou FC DAC Dunajská Streda, napríklad taký Ladislav Nagy hral za Hyballu, nie tak dávno, našu najvyššiu súťaž. V Kostolných Kračanoch sú hrdí aj na svojho rodáka Balázsa Borbélyho, bývalého kapitána zo slávnej éry Petržalky, ktorý je teraz Guľovým asistentom v prvom mužstve DAC. No a vstup do jeho kabíny majú povolený aj v tých najhorúcejších chvíľach ešte ďalší dvaja Kračanci, masér a kustód žlto-modrého klubu z okresného mesta. 

V bezgólovom zápase v Branči režíroval hru Kostolných Kračian skúsený Peter Hamar (11), vzadu v červenom útočník Tomáš Faragó.
V bezgólovom zápase v Branči režíroval hru Kostolných Kračian skúsený Peter Hamar (11), vzadu v červenom útočník Tomáš Faragó. (Autor: Jana Skornsek)

Výsledok kola urobili Šurany, Branč šľape

Najväčší hit 10. kola, ktoré uzavrelo druhú tretinu jesene, sa hral na pôde druhého Veľkého Medera, kam prišiel prvý Branč. Ten nielenže stále ešte neprehral, ale si odviezol po výhre 2:1 všetky body, keď otočil z 1:0 na 1:2 dvoma gólmi Karol Solčiansky, posily lídra z konca augusta. V 70. minúte však odmietol vyrovnanie z pokutového kopu domáci najlepší strelec súťaže Nicolas Bujka. Tretie Tovarníky privítali Šurany, ktoré sa po dvoch domácich stratách postarali o výsledok kola, keď favorita nachytali na hruškách a už do prestávky svojím premiérovým gólom 19-ročný Samuel Pinteš a vzápätí Marián Vadkerti rozhodli o prekvapení kola - 0:2. Piate Štúrovo hostilo ôsme Dvory nad Žitavou, ktorým dali „Salátovci“ príučku v podobe víťazstva o triedu (4:1) a Štúrovčania sú už o skóre druhí. O to viac ich môže teraz mrzieť tesná domáca prehra v piatom kole s Tovarníkmi (0:1). Šiesta Šoporňa narazila na tabuľkového suseda z Bábu, ktorého zdolala najtesnejšie 1:0 a v tabuľke poskočila už na štvrté miesto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: