Kráľ strelcov VI. ligy Stred mení dres, ale nie súťaž. V Čeľadiciach získal kompletnú medailovú zbierku

(Autor: Peter Pargáč)
22. júl 2024 o 22:23

V minulej dekáde sa s dorastom Nitry stal majstrom Slovenska.

Adam Zelenka vyrástol v ligovej akadémii pod Zoborom, kde mladšiemu dorastu vystrieľal striebro, s „devätnástkou“ sa stal majstrom Slovenska a dokázal to aj v kategórii starších žiakov, kde jeho tím neprehral ani raz v celej sezóne. Chceli ho aj v Čechách, no dnes kovy zbiera v kraji – s Čeľadicami získal v lige zlato, striebro i bronz. Ktorý tím VI. ligy Stred posilní už čoskoro? Aj to nám prezradil jeden z dvoch najčastejších presných zakončovateľov uplynulej sezóny!

V akadémii Nitry ste viac ráz boli majstrom Slovenska, s rezervou ste dobyli postup do tretej ligy, kde ste strieľali góly ako hráč základnej zostavy. Prečo sa Adam Zelenka napokon nestal profesionálnym futbalistom?

Áno, rád spomínam na časy, keď som hral ešte za dorast, boli sme super partia. Čo sa týka kariéry, mal som dve vážne zranenia, po ktorých som na dlhšie vypadol z tempa a keď už som dostal ponuku na prestup do Česka, klub mi to neumožnil. Nakoniec to dopadlo tak, ako to dopadlo, hrám VI. ligu Stred (smiech).

Futbalovú radosť teraz rozdávate v Čeľadiciach, kde ste v rámci VI. ligy Stred získali všetky kovy. Čo vás priviedlo na „Čalád“?

Do Čeľadíc som sa dostal skrz kamarátov, ktorí tam v tom čase tiež išli hrať, vytvorili sme super kolektív a podarilo sa nám dosiahnuť aj na titul.

Viackrát ste sa stali aj najlepším strelcom tímu, v uplynulej sezóne ste dokonca dosiahli na delenú 1. priečku v poradí celej súťaže (26 ráz sa trafil aj Juraj Jančiar z Dolných Krškán, pozn. red.). V čom vám vyhovuje štýl hry Čeľadíc ako útočníkovi?

Tréner vyžaduje od krídelníkov, aby posielali centre do šestnástky a to mi vyhovuje. Hlavne by som chcel vyzdvihnúť spoluhráčov, ktorí mi verili, že ten gól dám a hľadali ma prihrávkami. Len ma teraz mrzí, že som od začiatku sezóny nekopal penalty, možno by som nazbieral aj viac gólov, aj keď to nie je moja najsilnejšia stránka (smiech).

Z čoho vpredu ťažíte individuálne? Ste hráčom, ktorý má rád samostatné akcie, alebo si radšej hľadáte miesto vo vápne a ste klasickým zakončovateľom?

Nechcem tu detailne prezrádzať svoje know-how, lebo by si to mohli prečítať aj moji potencionálni súperi, ale hlavne ťažím zo svojej postavy. Ťažko mi niekto vezme loptu, keď si ju zakryjem a na svoje fyzické parametre som aj pomerne rýchly, čo môže niekoho prekvapiť. Väčšinou zakryjem loptu niekde na polovici ihriska, sklepnem ju spoluhráčovi a potom si hľadám priestor v šestnástke, aby som mohol skórovať.

Striebro ste získali aj napriek neveľmi širokému kádru. Črtá sa v rámci letnej prestávky aj príchod nových mien?

Mali sme to ťažké, viac ako polovicu sezóny sme hrali s úzkym kádrom a to nás možno aj stálo titul, zranilo sa nám viacero kľúčových hráčov. Čo sa týka príchodov, nemám žiadne konkrétne informácie, je to skôr otázka na trénera.

Stretli ste sa po úspešnej sezóne aj so záujmom iných klubov? Zvažujete prípadné ponuky, alebo v ďalšej sezóne dres nezmeníte?

Áno, volalo mi viacero ľudí z iných klubov a rozhodol som sa, že je čas na zmenu, od novej sezóny budem hrať za Nitrianske Hrnčiarovce.

Čo stálo titul vicemajstra, ktorý na jeseň ani raz neprehral? Čo by v ďalšej sezóne podľa vás mohol na ihrisku zlepšiť?

Ako som už spomínal, asi hlavne tie zranenia a úzky káder, ale aj napriek tomu sme mali veľkú šancu udržať si náskok. Zápas v Kolíňanoch sme stratili, aj keď sme viedli, aj doma s Chrenovou sme to mohli zvládnuť oveľa lepšie. Mrzí ma aj nepremenená penalta v tomto zápase, po ktorej sme mohli vyhrávať a zápas by sa možno vyvíjal úplne inak.

Na ktorých aspektoch hry by podľa vás mal pracovať každý útočník? Kto bol v detstve vzorom vám?

Každý hráč je iný, mal by si byť vedomý svojich silných stránok a využívať ich čo najviac. Niektoré veci sa nedajú natrénovať, musíte na ne mať cit, napr. kedy a kde si nabehnúť, aby ste sa dostali do šance a mohli streliť gól. Útočník by mal pracovať hlavne na zakončení, technike, práci s loptou, krytí lopty a nábehoch za obranu, aby ho spoluhráči mohli nájsť prihrávkou.

Mojím prvým vzorom bol útočník Luca Toni a potom aj Mário Balotelli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: