Správy

III. liga Západ: Dubnica nad Váhom má našliapnuté vysoko

Martina Radošovská|22. mar 2018 o 00:00

Pôsobenie Dubnice nad Váhom v III. lige Západ by sa za posledné dve sezóny dalo zhrnúť do vety „Z outsidera favorit!“. Kým ešte pred dvomi rokmi to vyzeralo, že v Dubnici skončí mužský futbal, dnes sú veľkým favoritom na postup.

Nový vietor do klubu prišiel s návratom funkcionára Petra Šveca, do mužstva zas s príchodom trénera Petra Jakuša a evidentne sa vydarilo, Dubnica zimovala na druhom mieste len o bod za Borčicami. V mužstve však o postupe zatiaľ hovoriť nechcú.

Radšej výsledky ako ambície

S myšlienkou postupu sa v klube netaja, ale hovoria o nej zatiaľ opatrne. Radšej zostávajú ambíciami pri zemi a idú od zápasu k zápasu: „Futbal je nevyspytateľný a prihliadam na to aj z pragmatického hľadiska. Jednoducho povedané, hrá sa na ihrisku a tam sa môže stať hocičo. Nechcem rozprávať o postupe, radšej sa zameriam na to, že by sme každý najbližší zápas chceli zvládnuť a toho sa držíme,“ prezrádza tréner Jakuš.

Opatrnosť v mužstve súvisí aj s tým, že s úspechom rastú aj očakávania: „Minulú sezónu sme sa zachraňovali a nikto s nami nerátal, no teraz sme v inej situácii. Ako na mužstvo zo špice tabuľky sú na nás kladené vyššie nároky, každý od nás očakáva víťazstvo, ale nie je to také jednoduché. Súperi sa chcú v zápasoch proti nám ukázať a podať čo najlepší výkon. O to je to pre nás náročnejšie, a aj preto je veľmi ťažké dotiahnuť zápas do víťazného konca, to si musí každý uvedomiť.“

Jar odštartovalo vydreté víťazstvo

Dubnica si nástup do jarnej časti predstavovala zrejme trochu inak, tri body našťastie zostali doma. Na novej umelej tráve privítali súpera z pätnásteho miesta, zápas bol však náročný a o víťazovi rozhodol jediný gól v 74. minúte. „Zápas s Veľkými Ludincami nebol vôbec jednoduchý, gól prišiel až v druhom polčase, no keby sme ho dali skôr, možno by sa súper viac otvoril. Celkovo sme si však vypracovali málo šancí a chýbalo tomu aj viacej gólov. Ludince prišli veľmi dobre pripravené a hralo sa ťažko.“ Počas minulého víkendu mala Dubnica vycestovať na susedské derby do Púchova, no kvôli zlému počasiu bol zápas odložený, v sobotu na nich čaká náročný súper z Nových Zámkov.

Jarnej časti predchádzala kvalitná zimná príprava, ktorú Dubnica absolvovala v domácich podmienkach: „V príprave sme sa stretli väčšinou s druholigovými súpermi, no absolvovali sme aj zápas s prvoligovou Senicou. Celkovo sme odohrali 10 prípravných zápasov, z toho sme utŕžili päť prehier, jednu remízu a štyri víťazstvá.“ Cez zimnú prestávku pribudli do Dubnice nové mená, koncový útočník Miladin Vuješević z Rimavskej Soboty, krajný obranca Lukáš Beňo z Nového Mesta nad Váhom a stredopoliar Filip Buček z Púchova. Z kádra odišiel iba Samuel Bielik do Beluše. Okrem toho v Dubnici zapracovávajú do kádra aj dorastencov, už počas jesene vybehli za A-mužstvo Ľuboslav Levai, Kristián Bartoš, či Denis Knižka, po zimnej prestávke sa k nim pridajú aj Adam Nomilner a Viktor Klemens.

Traja hráči v najlepšej jedenástke, aj ocenenie trénera

Ešte pred štartom jarnej časti súťaže ZsFZ vyhlásil a ocenil Najlepšiu jedenástku hráčov za rok 2017, v ktorej zazneli aj tri mená z Dubnice. Išlo o Róberta Štefáneka, Romana Častulína a Mateja Jakúbeka. „Verím, že je pre nich toto ocenenie motivujúce a vedel by som si ho predstaviť aj pre viacerých hráčov. Dostali ho úplne zaslúžene, pretože to boli hráči, ktorí počas minulej sezóny ťahali klub, kedy sme sa zo 17. miesta dokázali vytiahnuť až na 6. miesto a zachrániť v súťaži.“ Okrem hráčov bol ako najlepší tréner za rok 2017 ocenený práve aj Peter Jakuš, ktorý v neľahkom období prijal funkciu trénera a veril v silu mužstva, navyše ako sám hovorí, Dubnica je jeho srdcovou záležitosťou. „Uspieť v takej konkurencii trénerov pre mňa znamená veľa. Nie je to však len moja zásluha, pričinili sa o to všetci, od majiteľa klubu, cez hráčov, až po realizačný tím. Určite ma toto ocenenie motivuje do ďalšej práce, aby sme v mužstve pracovali ešte tvrdšie a aby bol klub úspešný.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: