Hlavné menu

Duel vlaňajších majstrov rozhodla deväťdesiata minúta. Padla slza exligistu

4. feb 2023 o 00:00

Na jar sa črtá veľká bitka o titul šampióna našej najvyššej regionálnej súťaže.

Futbalisti Gabčíkova vyhrali vlaňajšiu štvrtú ligu Juhovýchod na západe Slovenska suverénne s trinásťbodovým náskokom a bez jedinej prehry. V zreorganizovanej a ťažšej štvrtej lige však prehrali minulé leto hneď v prvom kole v Jaslovských Bohuniciach 4:2 a v druhom iba remizovali v narýchlo poskladanej Nitre (1:1). V silnej súťaži neskôr vyhrali aj šesť zápasov v rade a dnes zimujú s dvojbodovou stratou hneď za prvým Baníkom Lehota pod Vtáčnikom. 

Veľa nechýbalo a do jarných odviet západniarskej najvyššej krajskej súťaže by išli Gabčíkovčania dokonca z prvého miesta. Chýbali presne tri minúty nadstaveného času práve v Lehote pod Vtáčnikom, kde inkasovali za stavu 0:0 v poslednej minúte riadneho hracieho času a šláger nakoniec prehrali najtesnejšie 1:0. Ak by však v bitke dvoch vlaňajších štvrtoligových majstrov zostal bezgólový stav, jesenným kráľom by sa stalo práve mužstvo od Vodného diela.

Rozhodujúci moment šlágra Lehota – Gabčíkovo (1:0). Po vlastnom góle Zsolta Németha (8) radosť hráčov Lehoty (vpravo). Foto: OFK Baník Lehota p/.Vt.
Rozhodujúci moment šlágra Lehota – Gabčíkovo (1:0). Po vlastnom góle Zsolta Németha (8) radosť hráčov Lehoty (vpravo). Foto: OFK Baník Lehota p/.Vt.

Z vrchu tretej ligy dobrovoľne do piatej 

V časoch najväčšej slávy hrávalo Gabčíkovo druhú ligu, Ešte pred tromi rokmi, keď v polovičnej „covidovej“ sezóne vyhralo posledný majstrovský zápas v Šali 3:2, figurovalo v tabuľke tretej ligy Západ na štvrtom mieste. Lenže klub po eskapádoch prihlásil v to leto svoje prvé mužstvo nakoniec len do piatej ligy. 

Tento rok oslavuje futbal v päť a poltisícovom prihraničnom mestečku z okresu Dunajská Streda storočnicu a po vlaňajšom suverénnom štvrtoligovom triumfe hrá - kvôli reorganizácii - opäť štvrtú ligu, ktorá je však už najvyššou regionálnou súťažou. 

Letná reorganizácia má aj odporcov, jedným z jej pozitív je však nárast kvality štvrtoligovej súťaže, ktorá je už jednoskupinová a v ktorej sa v jarných odvetách črtá veľká bitka o postup do tretej ligy Západ.

Šanca na trhák hneď skraja jari 

Po prvej polsezóne má najlepšiu štartovaciu pozíciu víťaz vlaňajšej „severnej“ štvrtej ligy z Lehoty pod Vtáčnikom, no svoju silu bude chcieť v odvetách potvrdiť aj minuloročný suverén „južnej“ skupiny štvrtej ligy ŠK 1923 Gabčíkovo, ktorý stráca na lídra len dva body. 

Posledné slovo ešte určite nepovedali ani extreťoligové a vynovené Lednické Rovne, ktoré strácajú z tretieho miesta na polovičného majstra štyri body. Prvé dva tímy prídu na jar - jeden po druhom - na horné Považie a na vlastnom trávniku boli sklári v jeseni takmer stopercentní. 

V odvetnej časti bude zaiste dôležitý jarný štart. Podľa vyžrebovania držia dobré karty Gabčíkovčania, ktorí hrajú v prvých štyroch kolách trikrát doma. V prvom jarnom kole privítajú ôsme Jaslovské Bohunice, v druhom predposlednú Nitru, vo štvrtom prvú Lehotu, no a v treťom idú do Gbelov, ktoré zimujú na jedenástej priečke.

Dal vlastný gól, o týždeň zase víťazný 

Jesenný šláger Lehota – Gabčíkovo (1:0) rozhodol v 90. minúte vlastný gól skúseného, 32-ročného zadáka a zastupujúceho kapitána hostí Zsolta Németha, ktorý hral pred rokmi aj najvyššiu súťaž za Dunajskú Stredu. 

Na domácej Lehote bolo od začiatku vidieť, že je to dlhšie budovaný tím s vynikajúcim trénerom, ktorý vie, čo chce s mužstvo hrať,“ vrátil sa k jesennému duelu mladý tréner ŠK 1923 Gabčíkovo Patrik Johancsik (33). „My sme na ten zápas museli nastúpiť s nekompletnou obrannou formáciou, no hráči nechali na ihrisku srdce a za predvedený výkon sme si minimálne bod zaslúžili. Čo hovorím na rozhodujúci vlastný gól Zsolta Németha? Poviem úprimne, vidieť v kabíne plakať hráča s ligovými skúsenosťami po štvrtoligovom zápase bolo dojímavé aj pre mňa. Futbal prináša rôzne momenty, Zsolt Németh je veľkou oporou nášho mužstva, napokon, len týždeň nato rozhodol o našom víťazstve v Kolárove, kde strelil víťazný gól na 2:1 sedem minút pred koncom a všetci sme sa tešili.“

Pred jarou potrebujú posilniť 

Vo vlaňajšej štvrtej lige JV neprehralo Gabčíkovo ani raz, prehra v prvom kole v Jaslovských Boguniciach 4:2 či remíza 1:1 v Nitre futbalovú verejnosť prekvapila. 

„V Jaslovských Bohuniciach sme prvú polhodinu dianie na trávniku ovládli, viedli sme 1:0, lenže potom nás akoby nahlodala chyba pri vyrovnávajúcom góle domácich na 1:1 a už sa to s nami akosi viezlo. Nitra mala k dispozícii iba jedenásť hráčov, my sme u nich pozahadzovali priveľa šancí, ale Nitrania boli celkom futbaloví a ja by som ich ešte neodpisoval.“ 

Gabčíkovo vyniesla vysoko šesťzápasová víťazná šnúra. „Priznám sa, osobne rôzne štatistické ukazovatele až tak nesledujem. Pre mňa je podstatná tvrdá práca mužstva v tréningu. Bez nej by sme veľa vody v tejto súťaži určite nenamútili. Pripomenúť však treba i to, že my sme sa v lete skôr oslabili, pretože na poslednú chvíľu nám odišli traja hráči, ktorých sme už nestihli adekvátne nahradiť. Práve preto potrebujeme v tejto zimnej prestávke získať vhodné typy hráčov z okolia.“ 

Gabčíkovo má tradične dobrú spoluprácu s druholigovým Šamorínom. Ideme samozrejme aj touto cestou, no zatiaľ nemáme z neďalekého Šamorína istého žiadneho futbalistu a vyzerá to skôr na dohodu v letnom prestupovom období. Všetko je však ešte možné. Zatiaľ sa nám podarilo definitívne získať šikovného útočníka Ruslana Nikulina z Topoľník a na ďalších hráčoch sa ešte pracuje.“ Čiperný, 24-ročný Ukrajinec Nikulin je na Slovensku už piaty rok a hoci prichádza iba zo šiestej ligy, povesť strelca potvrdzuje dlhodobo. Aktuálne je kráľom strelcov šiestej ligy Juh a vlani bol s 33 gólmi najlepším strelcom piatej ligy Juh.

Tréner Patrik Johancsik (prvý zľava) a lavička náhradníkov v Lehote ešte za stavu 0:0. Foto: OFK Baník Lehota p./Vt.
Tréner Patrik Johancsik (prvý zľava) a lavička náhradníkov v Lehote ešte za stavu 0:0. Foto: OFK Baník Lehota p./Vt.

Bude plný dom aj bláznivý rezultát ? 

Tréner Johancsik pochádza z Hubíc pri Dunajskej Strede, ako ofenzívny futbalista okúsil niekoľko súťaží vrátane našej najvyššej vo farbách Petržalky či Banskej Bystrice a Dunajskej Stredy. Nás preto zaujímalo, čo hovorí na úroveň tohtosezónnej štvrtej ligy? 

„Súťaž má naozaj vynikajúcu úroveň, až na pár výnimiek majú jednotlivé stretnutia vysokú kvalitu porovnateľnú s treťou ligou. My sme odohrali snáď najlepší zápas doma proti Hurbanovu, ktoré sme zdolali 2:0.“ 

Keď sme pri Hurbanove, tam hráčom meškali odmeny už koncom jesene a pred pár dňami došlo aj k zmene na trénerskom poste. 

Patrik Johancsik nechcel ani len počuť o dobrom žrebe v úvode jari a možnom trháku. „V tejto súťaži je naozaj veľa dobrých mužstiev a všetko sa môže razom zmeniť. My sa sústreďujeme v prvom rade na zimnú prípravu, počas ktorej trénujeme jeden týždeň trikrát a ďalší štyrikrát, plus k tomu hráme prípravné zápasy s kvalitnými súpermi. Napríklad v piatky trénujeme na kvalitnej umelej tráve MOL Akadémie v Dunajskej Strede.“ 

V štvrtom jarnom kole, deň po 1. apríli bude stretnutie ŠK Gabčíkovo – Baník Lehota pod Vtáčnikom futbalovým sviatkom v elitnej súťaži Západoslovenského futbalového zväzu a pri Vodnom diele by mohol byť „plný dom“. 

Keď som pred dva a pol rokom prišiel do Gabčíkova ako tréner, dal som si jeden osobný cieľ, zaplniť raz hľadisko štadióna. V zápase proti Lehote by sa to snáď mohlo podariť,“ zakončil ambiciózny kouč, ktorý od jesenného zápasu v Lehote udržiava telefonický a kamarátsky kontakt s oboma trénermi Baníka. 

Divácka návšteva na juhu môže byť naozaj rekordná, pre koho ale bude deň po 1. apríli výsledok bláznivý ?


Marián Dragúň

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: