Čo hovoria kluby?

(Zdroj: ŠK Blava 1928 Jaslovské Bohunice)
Marián Červenka|28. jan 2021 o 18:00

IV. liga (2.časť)

Nie je to tak dávno, čo sme sa rozlúčili s rokom 2020 a v nádeji sme dúfali, že rok 2021 bude bohatší na priaznivé správy či prognózy, ktoré by nám vliali do žíl potrebný optimizmus. Všetko chce svoj čas a hoci sme v druhej polovici januára, stále máme pocit neistoty. Ako ďalej? Túto otázku si rozhodne kladie množstvo z nás. Ak sa pozrieme na futbal, je to obdobné. Aj preto sme sa rozhodli dať priestor samotným klubom v rámci Západoslovenského futbalového zväzu, aby sa k momentálnej situácii vyjadrili. V druhom vydaní sme oslovili tímy IV. ligy SZ a JV, ktoré odpovedali na tieto otázky:

1. Ako vplýva súčasná situácia na váš klub?

2. Akou formou sa vaši hráči pripravujú na prípadné spustenie súťaží?

3. Aký návrh dohratia sezóny by ste privítali, respektíve navrhli?

Marek Juhász, predseda klubu a tréner ŠK Blava 1928 Jaslovské Bohunice

1. V klube neustále pracujeme a riešime futbalovú situáciu, aj keď nie je jednoduchá pre nikoho. Kultúrne a spoločenské vyžitie chýba všetkým, no prioritou je zdravie každého jedného človeka. Napriek pandémii sa snažíme pracovať na veciach z minulosti, pretože chceme byť pripravení na budúcnosť, v ktorej neviem, čo nás čaká.

2. Myslím, že sa všetci hráči v amatérskych podmienkach snažia pripravovať v individuálnom režime, hoci spoločný tréningový cyklus to v žiadnom prípade nenahradí. Ak postupne príde k uvoľneniu opatrení, s určitosťou mužstvá potrebujú nejaký čas na tréningový proces pred spustením ligových zápasov.

3. Rozpis súťaží bol pred sezónou pripravený aj na túto situáciu. V ňom stojí, že sa musí odohrať minimálne nadpolovičná väčšina súťažných stretnutí, a konkrétne v našom prípade to je  minimálne 16 duelov, vďaka čomu sa môže určiť postupujúci a zostupujúci. Myslím si, že v tejto komplikovanej dobe nikto nevie určiť správny model uzavretia ročníka 2020/2021, a očakávam nasledovanie regúl rozpisu súťaží. Dúfam, že aspoň týmto spôsobom sa bude môcť ukončiť tento pandémiou poznačený futbalový ročník.

Peter Majerník, prezident klubu a tréner MFK Vrbové

1. Poviem úprimne, že situácia nie je ideálna. Od polovice októbra nemôžeme trénovať. Klub funguje ďalej, s členmi výboru sa stretávame pravidelne každý týždeň a riešime aspoň otázky ohľadom areálu a okolia štadióna.

2. Chalani sa musia pripravovať individuálne a najmä v rámci možností... Určite by privítali trénovanie aj bez návštevy kabíny, ako to fungovalo istý čas v máji minulého roka. Sme spolu v kontakte na internete,  informujeme sa navzájom, keď je niečo nové a podobne.

3. Navrhujeme  určite spustiť súťaž, i keď sa ju určite nepodarí dohrať celú, pretože nám ostáva dohrať z jesene ešte 7 kôl. Ale ak budú na to podmienky a dobrá situácia okolo covidu, chceli by sme súťaž na jar hrať, akým spôsobom, to by sme nechali na zodpovedných ľudí vo futbalovom zväze.

Peter Peciar, tréner FC Neded, prezident klubu Marián Félix

1. Hráči, funkcionári či diváci sú z tejto situácie jednoducho otrávení. Musíme byť zodpovední a veriť, že sa tento nelichotivý stav stabilizuje, pretože futbal v našej dedine je číslo jeden. Klub FC Neded je pripravený, no prvoradé je zdravie.

2. Naši zverenci dostali tréningový plán a pripravujú sa ako všetci amatéri – individuálne.

3. Ak by sa mala dohrať sezóna bez fanúšikov, sme za to, aby sa radšej zrušila. Futbal na dedine bez priaznivcov nemá podľa nás význam, a preto by sme prijali aspoň obmedzený počet divákov. Potrebovať budeme minimálne 4 až 5-týždňovú prípravu, lebo individuálnu zaberačku nenahradí tréning v kolektíve. Mohlo by sa začať aj neskôr. Pokojne koncom marca  alebo začiatkom apríla formou skrátenej súťaže. Osobne som za formát dohratia piatich kôl z jesene a následne rozdelenia celky podľa tabuľkového postavenia na 1-8 a 9 -16, kde by mužstvá odohrali jednokolovo 7 zápasov, čiže dokopy by bolo na jar 12 stretnutí a ako-tak by sa zachránil chod súťaže, samozrejme, ak to podmienky dovolia.

Tri kluby v rámci ZsFZ majú na jar pohárové povinnosti. Minulý rok si s DAC zmeral sily Radimov a tentokrát ich vyzve účastník IV. ligy JV.
Tri kluby v rámci ZsFZ majú na jar pohárové povinnosti. Minulý rok si s DAC zmeral sily Radimov a tentokrát ich vyzve účastník IV. ligy JV. (Zdroj: dac1904.sk, Autor: Iván Péter)

Lukáš Herák, hrajúci tréner FC Pata

1. Pandémia ovplyvnila bežný život ľudí. K tomu nášmu určite patrí aj futbal, ktorý dosť dlhú dobu nemôžeme hrať, z čoho sme sklamaní. Určite to negatívne vplýva na hráčov a ich kondíciu, ale i na fanúšikov, pretože sa vždy tešili na nedeľné konfrontácie. Každý s napätím čaká, kedy sa situácia zlepší a obmedzenia sa postupne uvoľnia, aby sme znovu mohli naskočiť aspoň do tréningového procesu v kolektíve.

2. Trénovali sme individuálne v rámci možností. Dobre vieme, že bez pohybu by bolo ťažké znovu nabehnúť na tréningový proces po prípadnom uvoľnení. Od nasledujúceho týždňa nabiehame na presne určené tréningové plány, ktoré si budeme systematicky kontrolovať pomocou aplikácie. Berieme to ako formu predprípravy. Momentálne nikto nevie, ako dlho bude súčasný stav trvať, ale chceme byt pripravení na moment, keď amatérsky futbal dostane zelenú.

3. Dnes je pomerne náročné predpovedať vývoj či dokonca navrhovať,  ako ďalej. Jednoznačne sme za dohratie súťaže! Ukončiť ligu znovu bez zmysluplného výsledku, môže mať katastrofálne následky na kluby. Stratí sa motivácia a ľudia, ktorí financujú futbal, sa zamyslia nad významom podpory. Reálne nám pripadá dohrať päť zostávajúcich kôl a rozdeliť súťaž na dve skupiny po osem o postup a zostup, takzvané play-off, celkovo s dvanástimi duelmi. Navyše našich chalanov ešte čaká vzácny pohárový zápas s prominentným súperom – FC DAC 1904 Dunajská Streda. Hrať takéto stretnutie bez fanúšikov pre nás absolútne nemá význam. V tom je podstata Slovnaft  cupu. Predstavovalo by to pre nás väčšie náklady, pričom celá obec sa na udalosť náramne tešila. Verím, že zväz nájde správnu cestu. Nezostáva nám nič iné, len sledovať situáciu a dúfať, že sa to konečne zlepší a budeme môcť robiť šport, ktorý nás baví.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: