Čo hovoria kluby?

(Zdroj: fkbelusa.sk, Autor: Lenka Ciesarová a Ľubomír Ondráško)
Marián Červenka|25. jan 2021 o 10:50

III. liga (1. časť)

Nie je to tak dávno, čo sme sa rozlúčili s rokom 2020 a v nádeji sme dúfali, že rok 2021 bude bohatší na priaznivé správy či prognózy, ktoré by nám vliali do žíl potrebný optimizmus. Všetko chce svoj čas a hoci sme v druhej polovici januára, stále máme pocit neistoty. Ako ďalej? Túto otázku si rozhodne kladie množstvo z nás. Ak sa pozrieme na futbal, je to obdobné. Aj preto sme sa rozhodli dať priestor samotným klubom v rámci Západoslovenského futbalového zväzu, aby sa k momentálnej situácii vyjadrili. „Už v decembri sme avizovali, že v novom roku chceme hovoriť s jednotlivými účastníkmi našich súťaží. Na koľko stále nevieme, kedy bude možné opätovne rozbehnúť tréningový proces, po dohode s predsedom ZsFZ dávame klubom priestor vyjadriť sa aspoň na webe a hneď ako to bude možné začneme riešiť priamo so zástupcami tímov model dohratia sezóny,“ uvádza vedúci sekretár ZsFZ Ľubomír Zábojník. V úvodnom vydaní sme oslovili niekoľko tímov z najvyššej krajskej súťaže, ktoré odpovedali na tieto otázky:

1. Ako vplýva súčasná situácia na váš klub?

2. Akou formou sa vaši hráči pripravujú na prípadné spustenie súťaží?

3. Aký návrh dohratia sezóny by ste privítali, respektíve navrhli?

Rastislav Baša, manažér FC Slovan Galanta

1. Myslím, že každý, kto má futbal rád, nezažíva v týchto týždňoch príjemné pocity. V tomto období sa pred rokmi pohybovalo na štadióne obrovské množstvo futbalistov a fanúšikov. Teraz musíme len čakať, pozitívne myslieť a individuálne sa pripravovať na spustenie tréningového procesu. V klube sa snažíme pracovať zodpovedne a byť pripravení na reštart súťaže.

2. Naši hráči plnia individuálne tréningové plány, ktoré im tréneri posielajú. Máme s hráčmi vytvorenú skupinu a formou aplikácie si vieme kontrolovať, ako zvládajú individuálne plány. Snažíme sa ich pripraviť najmä po kondičnej stránke tak, aby boli čo najlepšie pripravení na začiatok prípravného obdobia.

3. Určite by som bol rád, ak by sezóna bola kompletne dohraná. Najmä pre mládež by malo nedohratie sezóny veľký dopad na ich herný rozvoj. Asi najväčší problém by nastal pre hráčov ročníka 2002, ktorí by sa mali v lete presunúť z kategórie dorastu do mužského futbalu, čo považujem po polročnej prestávke za veľmi náročný prechod. Samozrejme, rešpektujeme situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame, a zdravie našich hráčov a trénerov je na prvom mieste. V prípade, že situácia bude priaznivá, určite sme za to, aby sa súťaž kompletne dohrala.

Ján Panák, prezident MŠK Považská Bystrica

1. Futbal robíme pre divákov a prinášal aj výsledky. Dnes je to o obmedzenom tréningovom procese bez akýchkoľvek stretnutí a divákov. Nie je to futbal, aký chceme a aký poznáme z nedávnej minulosti, pričom je to aj ekonomicky náročné. Mzdy hráčom a trénerom vyplácame, lebo máme všetkých hráčov dospelých a trénerov v zamestnaneckom pomere a ,žiaľ, výsledok nie je žiadny. Demotivujúce je to i z hľadiska tréningového procesu, keďže trénovať po skupinách a individuálne futbalistom z herného hľadiska moc neprináša.

2. Chalani trénovali do 16. decembra v skupinách a následne dostali individuálne plány. Pravidelne ich v spolupráci s MŠK Žilina testujeme, ako plnia úlohy, pretože chceme vedieť, ako sú na tom po fyzickej stránke.

3. Konkrétny návrh nemáme, ale náš klub je za dohratie súťažného ročníka v akejkoľvek podobe. Samozrejme, ak to zdravotná situácia dovolí. Už druhýkrát ukončiť ročník bez výsledku je pre nás, a myslím, že aj pre iné celky, nepredstaviteľné. To by boli stratené dva roky. V mnohých kluboch by sa tí, ktorí futbal financujú, museli zamyslieť, aký má zmysel do futbalu vôbec niečo investovať. To platí aj pre iné športy.

Dušan Kramlík, tréner FK Beluša, a akcionár klubu Rastislav Pagáč

1. V prvom rade je nepríjemné hlavne to, že sa súťaž nehrá, ako pre fanúšikov, tak pre samotných hráčov. Zákazom vychádzania nie je umožnený skupinový tréning a tým futbalový rozvoj nielen hráčov Áčka, ale všetkých vekových kategórií  upadá, čo je pre nás tá najhoršia správa, ktorá negatívne vplýva na celý klub. Taktiež sa obávame, aby  deti, ktoré v hojnom počte v klube trénovali, sa k futbalu vôbec vrátili naspäť po takej dlhej dobe. V druhom rade je to otázka straty príjmov zo vstupeniek, ale najmä zo strany sponzorov. Táto skutočnosť nás prinútila zmeniť zmýšľanie v klubovom financovaní, čo sa nám podarilo, a dnes sme pripravení v súťaži pokračovať bez výrazných zmien a obmedzení. (Rastislav Pagáč)

2. V súčasnej situácii existujú len dve odpovede, buď futbalisti trénujú individuálne, alebo vôbec. Naši hráči sa pripravujú individuálnou formou. Každý týždeň aktualizujeme tréningové plány, ktoré pravidelne kontrolujeme. Myslím si, že máme v klube inteligentných hráčov, ktorí vedia, že momentálne musia tréningy absolvovať takouto, aj keď nie práve obľúbenou formou. (Dušan Kramlík)

3. Čakáme skôr na návrh a diskusiu zo strany ZsFZ, aké alternatívy vôbec prichádzajú do úvahy. My jednu máme a zdá sa nám najreálnejšia vzhľadom na potrebu dní odohrania a počtu kôl. Sme samozrejme za kompletné dohratie jesennej i jarnej časti, lenže ak sa pozrieme na momentálnu situáciu, asi to nebude možné. Druhou verziou je dokončenie jesennej časti s následným rozdelením mužstiev na dve skupiny po 8, ktoré by hrali o postup a záchranu. Išlo by väčšinou o 12 stretnutí. (Dušan Kramlík)

Ladislav Hudec, tréner TJ Spartak Myjava

1. Situácia poznačila klubový život a chod absolútne zlým spôsobom. Tréningy všetkých tímov sú pozastavené. Jednoznačne to negatívne vplýva na zdravie a psychiku hráčov a hráčok.

2. Chlapci sú poučení o nutnosti pohybu a každý v rámci svojich možností trénuje individuálne. Rešpektovali sme všetky nariadenia pobytu v prírode a najmä pri dodržaní odstupov  sme si spoločne zabehali v lese, aby sme sa aspoň videli. Netrpezlivo čakáme na nové správy ohľadom povolených tréningov celého mužstva.

3. Ťažko niečo navrhovať, ale keď sa pozriete na okolité štáty, okrem Česka, všade beží tréningový proces aj v nižších súťažiach. Nechápem, prečo je to u nás zakázané. Plne rešpektujem pandemickú situáciu, no som presvedčený, že hranie a trénovanie je cesta k zdraviu.

O plných tribúnach môžeme momentálne iba snívať a spustenie súťaží je zatiaľ v nedohľadne
O plných tribúnach môžeme momentálne iba snívať a spustenie súťaží je zatiaľ v nedohľadne (Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: Vladimír Pyxel Domen)

Robert Viderman, predseda FK Marcelová

1. Súčasná situácia vplýva na každého veľmi negatívne, a to nielen na klub, ale aj na ľudí vo všetkých sférach. Hlavne pre nás je dôležité, aby sa nehrala súťaž bez divákov. Sme zástancovia  toho, že radšej nehrať vôbec, ako hrať bez divákov. Konečne sme kvalitou súťaže a hrou prilákali na štadión divákov, robíme to pre nich. Príjmy zo vstupného neboli zanedbateľnou časťou z rozpočtu a na druhej strane výdavky neklesli. Takže takýmto spôsobom, ak sa bude uberať futbal v kríze, hrozí zánik mnohých klubov, najmä na dedinskej úrovni s minimálnym rozpočtom.

2. Hráči sa pripravujú individuálne podľa tréningových plánov, ktoré dostávajú od trénerov každý týždeň. Proces sa zameriava hlavne na kondičnú prípravu a rozvoj sily, keďže herná príprava nepripadá do úvahy. Je veľmi náročné plánovať tréningový proces, keď neviete, kedy sa opatrenia uvoľnia a kedy sa môžete venovať samotnej hre. Každý hráč by mal byť zodpovedný, robí to pre seba, lebo nevie, kedy môžeme začať faktickou hernou prípravou.

3. Podľa nášho názoru by sa mala odložiť reorganizácia, pretože je len ťažko predstaviteľné, že súťaž sa dohrá regulárne. Dohratie sezóny je v tomto momente veľmi ťažký pojem. Sezóna by sa mala začať asi čo najskôr a potrebné je asi odohrať všetky stretnutia. K tomu, aby sme začali koncom februára, sme mali začať s tréningami 3. januára. Nestalo sa. A v tomto momente nevie asi nikto povedať, kedy môžeme znova zamieriť na športoviská. Je ťažké povedať,  ako by sa mala dohrať súťaž, keď sa nevie, kedy môžeme začať naplno s tréningovým procesom.

Milan Pavlovič, tréner TJ Imeľ, a prezident klubu Michal Bacigál

1. Futbalová pauza je už veľmi dlhá, ale zdravie všetkých, nielen športovcov, je na prvom mieste. Káder zostáva pokope, dvaja Ukrajinci sa vrátili domov, Pavliuk má vyššie ambície a Sobolevskyj by sa mal medzi nás vrátiť. Káder máme stabilizovaný a príchody budeme riešiť podľa potreby, keď sa situácia uvoľní.

2. Na začiatku januára hráči dostali individuálny tréningový plán na tri týždne. Momentálne ho dostali na ďalšie tri týždne do 14. 2. Vzhľadom na situáciu je veľmi pravdepodobné, že hráči sa počas celého prechodného obdobia budú musieť pripravovať individuálne. Samozrejme, keď sa uvoľnia opatrenia a budeme môcť spoločne trénovať, potrebujeme absolvovať minimálne dva-tri prípravné duely, aby hráči zvládli nielen zápasové zaťaženie, ale aby boli aspoň na čiastočnej úrovni aj po hernej stránke.

3. Ak nám situácia nedovolí odohrať všetky zápasy v súťaži, náš návrh je ligu zamraziť s tým, že by nikto nevypadol  ani nepostúpil. Ak sa v aktuálnom súťažnom ročníku nejaké zápasy neodohrajú, súťaž vnímame ako neregulárnu a zo športovej stránky neférovú. Ešte pridám svoj  postoj k reorganizácii súťaží. Jednoznačne by mala byť odložená do nasledujúceho ročníka, kedy hádam  bude možné v rámci fair play odohrať všetky zápasy v danom ročníku. (Michal Bacigál)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: