(Humenské) zmeny trénerov, (sninský) nový prezident...

Šéfredaktor|6. jan 2020 o 13:00

Čo významné sa udialo v FK Humenné, MFK Snina, MŠK Spartak Medzilaborce alebo priľahlých regionálnych kluboch v roku 2019? Aké úspechy získali odchovanci - rodáci, futbalisti pôsobiaci v iných kluboch? Spomínajme...

 

Január... 

* Počnúc prvým mesiacom roka uzrela svetlo sveta informácia, že treťoligový FK Humenné povedie do jarnej časti Vladimír Sivý. Zimná príprava odštartovala 21. januára. „Verím, že vyskladáme kvalitný tím,“ vyjadril sa vtedy nový humenský kouč, ktorý nahradil na lavičke Punišu Memedoviča. Klub spod Vihorlatu vstúpil do roku 2019 aj s úplne novým zložením Správnej rady FK Humenné.

Február...

* Slovenský futbalový reprezentant Ondrej Duda (Hertha Berlín), rodák zo Sniny, ukázal, že má dobré srdce a vie dodržať slovo. Za peniaze zo stávky so spoluhráčom si nekúpil drahé hodinky, ale prispel na dobrú vec. Peniaze venoval na zakúpenie defibrilátora sninským hasičom, ktorí ho budú využívať počas výjazdov.  

* K 4. februáru riešilo vedenie FK Humenné opäť trénerskú otázku. Po dvoch týždňoch sa totiž Vladimír Sivý rozhodol ukončiť svoje pôsobenie. „Mal som o svojom účinkovaní iné predstavy, ale po určitých úvahách som sa rozhodol takto,“ povedal. Svoje rozhodnutie ozrejmil po humenskej prehre v prípravnom zápase vo Vranove 0:4. Jeho nástupcom sa stal Jozef Škrlík, naposledy pôsobiaco v FC Shakhter Karaganda (Kazachstan). „Som teraz doma, dohodli sme sa, že kým tomu tak bude, humenskému futbalu pomôžem,“ vyjadril sa začiatkom februára Jozef Škrlík.

Marec...

* Anketa „Hráč mesiaca“ spoznala svojho víťaza aj za obdobie Február / marec. Iba dva bodíky rozhodli, že víťazom sa stal Matúš Kira (MFK Zemplín Michalovce), odchovanec sninského futbalu. Porazil Andraža Šporara zo Slovana Bratislava. Na ďalších miestach skončili Ljubičič (Slovan Bratislava), Holec (Žilina), Davis (D. Streda).

* V 29. kole českej Fortuna ligy prinieslo viacero zaujímavých i prekvapivých výsledkov. Patril medzi ne aj úspech MFK Karviná výhrou na pražskej Letnej. Futbalovú bombu na úkor Sparty Praha odpálil Dávid Guba, odchovanec futbalu v Medzilaborciach, keď v 4. minúte asistoval na gól Wágnera, v 25. minúte sám skóroval. „Karviňáci“ sa napokon tešili z výhry 3:1. 


 

Máj...

* Treťoligista MFK Snina vymenil trénera. Po dva a pol sezóne skončil Jozef Štafura, oficiálne k 30. aprílu. Nastúpilo nové meno... „Od 1. mája preberá „áčko“ mladý tréner z našich René Kočan. Aktuálne študuje trénerskú Licenciu-A, takže spĺňa potrebné podmienky, jeho prácu poznáme, je u nás pri mládeži, dáme mu šancu, verím, že sa jej chytí. Pozná chlapcov, fungovanie klubu, dúfam, že naše rozhodnutie bude na prospech veci. Naše rozhodnutie nebolo o výsledkoch, ale o pocitoch,“ konštatoval vtedy František Hanc, manažér MFK Snina. 

* V 22. kole 5. ligy (sk. Vihorlatsko-Dukelská) stretnutia Rudlov - Stakčín (1:3) zneškodnil stakčínsky brankár Vasil Muchychka dva pokutové kopy.

Jún...

* V 29. kole 3. ligy sa udial výsledok, ktorý sa často nevidí: Humenné - Maria Huta 14:0. Až 8 gólov si v stretnutí zapísal Filip Serečin.

* Na prelome mája a júna si medzilaborskí futbaloví priaznivci pripomenuli okrúhle výročie. Pred štyridsiatimi rokmi si futbalová družina pod vedením trénera Dušana Kriaka vybojovala historický postup do celoslovenskej futbalovej súťaže východnej Divízie.

* Víťazom 5. ligy (skupina Vihorlatsko-Dukelská) 2018/2019 sa stala FK Kamenica n/Cir. (postup do 4. ligy však neakceptovala).

* Vo štvrtok 20. júna sa objavila na sociálnej sieti FK Humenné informácia týkajúca sa trénera. Znela... „Na základe stretnutia vedenia klubu s doterajším trénerom Jozefom Škrlíkom, ktorý nám nevedel garantovať, že počas nasledujúcej sezóny neodíde a zostane pri A-mužstve, sme museli riešiť inú alternatívu. Keďže sme získali informáciu, že tréner Peter Košuda vo Vranove nad Topľou skončil, oslovili sme ho na spoluprácu, s ktorou súhlasil. Správna rada FK Humenné sa preto na základe toho rozhodla, že hlavným trénerom A-mužstva bude od sezóny 2019/2020 Peter Košuda.“

* 57. Futbalový festival kultúry a športu v Medzilaborciach. Futbalovú časť ovládol FK Humenné: semifinále 1: Medzilaborce - ObFZ Humenné 6:0, semifinále 2: FK Humenné - Raslavice 5:0, o 3. miesto: ObFZ Humenné - Raslavice 2:0, finále: Medzilaborce - FK Humenné 2:3. 

 

Júl...

* I keď skončil Spartak Brekov na 10. mieste (5. liga), súťažne v sezóne 2019/2020 nepokračoval. Vedenie klubu avizovalo nedostatočné ekonomické zabezpečenie zo strany obce. „Doba piva a párkov je dávno preč. Ani schválené sme nedostali,“ povedal Martin Rada, kapitán mužstva a predseda OFK Spartak Brekov. 

* Slovenský reprezentant Ondrej Duda je pre nemecký futbalový klub Hertha Berlín cenný artikel. Dôkazom toho je aj nová zmluva pre rodáka zo Sniny s tímom z hlavného mesta Nemecka. Stále iba 24-ročný futbalista síce mal s Herthou kontrakt do leta 2021, no podpísal nový, ktorý ho v drese nemeckej „Starej dámy“ udrží o dva roky dlhšie, do roku 2023. Ofenzívne ladený mladík zo stredu poľa je súčasťou klubu od júla 2016.

* Fragaria cup 2019: Strieborný skalp Humenné U-8, najlepší brankár Matúš Lajtár (Snina U-15)

* V nedeľu 14. júla 2019 nás navždy vo veku 64 rokov opustil Pavol Roman. Odišla futbalová legenda Chemlonu Humenné.

* Slovnaft cup, 1. kolo: Treťoligová MFK Snina nepremenila na ihrisku piatoligovej Kamenice n/Cir. dva pokutové kopy, a tak pykala. Gólom Romana Lazúra v 89. minúte vzniklo prekvapenie - 1:0.

August...

* Termínovo je to stále prvý augustový piatok. Tradičné miesto sninského štadióna vymenil futbalový trávnik v rodnej obci Rokytov pri Humennom. V piatok 2. augusta sa uskutočnil už 16. ročník futbalovej benefície v prospech Miroslava Labuna. Organizačne i tentokrát zrealizoval akciu Vladimír Drobňák.

* V stretnutí Humenné – Šarišské Michaľany sa udiala v 76. minúte dôležitá udalosť. Po viac než desiatich mesiacoch sa vrátil na zelený trávnik Jozef Skvašík. Štrnásť minút preň znamenalo humenskú premiéru, keďže v januári 2019 prestúpil zo Sniny, ale futsalové zranenie znamenalo dlhú stopku. Až do 24. augusta. Naposledy odohral „majstrák“ 11. novembra 218, ešte v sninských farbách doma proti Giraltovcami, remízu 2:2 zariadil dvoma gólmi.

* Na prelome augusta a septembra sa uskutočnil 5. ročník Regions cupu, turnaja v ktorom hrajú amatérske výbery regiónov Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Súpisku Východoslovenského futbalového zväzu (VsFZ) tvorilo aj trio FK Humenné - Marek Zlacký, Igor Komjatý a Roman Kovalčík.

September...

* MFK Snina má nového muža na čele klubu. Po osemnástich rokoch sa pozície vzdal Vladimír Drobňák, jeho nástupcom sa stal František Hanc. Odchovanec, bývalý futbalista, aktuálne tréner žiakov U-15, manažér klubu, už aj jeho prezident, štatutár. „Zmena vzišla zo situácie, že dlhoročný prezident klubu Vladimír Drobňák musel akceptovať nie najlepší zdravotný stav svoj i jeho brata. Keďže funkcie prezidenta i štatutára klubu sú priamo prepojené, nemáme generálneho sponzora, ktorým by sme tento post zastrešili, padla voľba na mňa, lebo poznám situáciu od trénerov, hráčov až po technický personál,“ povedal František Hanc.

* Štvrtoligista si užil futbalovú slávnosť. MŠK Spartak privítal

na svojom trávniku prestížneho súpera a vo 4. kole Slovnaft cupu dokázal potrápiť druholigovú banskobystrickú Duklu. Hoci Medzilaborčania tesne prehrali, prevládala spokojnosť, ktorú dali najavo aj diváci potleskom „standing ovation“ cez prestávku i po záverečnom hvizde. Jediným zlým momentom bolo nešťastné zranenie G. Lukačika ml., ktorého čaká operácia kolena. Medzilaborce - B. Bystrica 1:2.


 

Október...

* Prístavné malé mestečko St. Mandrier na juhovýchode Francúzska, blízko od Toulonu, na pobreží Stredozemného mora sa stalo druhý októbrový týždeň (6. až 12. 10.) futbalovým centrom železničiarov. Pod hlavičkou organizácie USIC (Medzinárodná asociácia železničných športov) sa 9 krajín zúčastnilo na finálovom futbalovom turnaji. Sitom kvalifikačných kôl prešlo osem európskych krajín plus India, v spoločnosti najlepších futbalových železničiarov starého kontinentu nechýbali ani Slováci. Pilierom obrany a zároveň jedným z najstarších členov kádra bol Róbert Chalupka. Hrajúci tréner piatoligového Jasenova vnímal francúzsky turnaj ako jeden z vrcholov sezóny. Odmenou bola bronzová medaila.

November...

* Správna rada FK Humenné v pondelok 4. novembra rozhodla, že Peter Košuda končí v pozícii trénera treťoligového „áčka“.  Dve kolá pred skončením jesennej časti.

December...

* Všetko smeruje k tomu, že humenský futbal sa konečne dočká ihriska s umelým trávnatým povrchom. 1. Humenská a.s. avizovala, že práce budú do konca roka ukončené a počnúc novým rokom sa „umelá tráva“ s rozmermi 105 x 68 bude môcť využívať.

* Situácia Ondreja Dudu v Herthe Berlín vyzerá všelijako. Nový tréner Jurgen Klinsmann nedával sninskému rodákovi priestor. Je otázne, či slovenský reprezentant v Berlíne ostane...

PF 2020 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: